Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ Βορ. Ρηνανίας Βεσταφαλίας προς Υπ. Παιδείας για αποσπάσεις

Με ανοιχτή επιστολή της η ΕΛΜΕ (Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) Βόρειας Ρηνανίας Βεσταφαλίας εκφράζει την "αγανάκτησή της" στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ αποφάσισε να απευθυνθεί σε εσάς προκειμένου να εκφράσει την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην περιοχή μας σχετικά με την ακολουθούμενη από το Υπουργείο πολιτική στο θέμα των αποσπάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, είχε δοθεί στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο η δυνατότητα να ανανεώνουν την απόσπασή τους  χωρίς χρονικούς περιορισμούς και έχοντας προτεραιότητα έναντι όσων ζητούν να αποσπαστούν με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού. Η εν λόγω πρακτική εξασφάλιζε την επαρκή στελέχωση των σχολείων με το μικρότερο δυνατό κόστος, ενώ φυσικά τα κενά –που πάντα προέκυπταν- καλύπτονταν από εκπαιδευτικούς που λάμβαναν επιμίσθιο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το κόστος για μια τριετία απόσπασης ανέρχεται στα 48.000 ευρώ ανά εκπαιδευτικό, ποσό που καλύπτει δύο θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το ίδιο διάστημα!

Δυστυχώς, το Υπουργείου Παιδείας έλαβε την εντελώς ανορθολογική και σκανδαλωδώς δαπανηρή απόφαση να μην επιτρέπεται στο εξής στους εκπαιδευτικούς να παρατείνουν την απόσπασή τους ή να αποσπώνται εκ νέου χωρίς επιμίσθιο πέραν της πενταετίας! Δεκάδες εκπαιδευτικοί που για προσωπικούς, λοιπόν, λόγους επιθυμούσαν να παραμείνουν στο εξωτερικό λαμβάνοντας αποκλειστικά και μόνο τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, καλούνται να επιστρέψουν προκειμένου στη θέση τους να αποσπαστούν συνάδελφοι με επιμίσθιο.

Η εν λόγω πρακτική εκτός του ότι τινάζει στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό δεκάδων εκπαιδευτικών, αποτελεί ταυτόχρονα χαρακτηριστικό παράδειγμα σπατάλης και αδυναμίας ορθολογικής διαχείρισης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Την ίδια στιγμή που όλοι μας καλούμαστε να προβούμε σε «θυσίες», το Υπουργείο αποφασίζει να χορηγήσει αφειδώς επιμίσθια όχι μόνο μη δίνοντας παράταση στους συναδέλφους που επιθυμούν να παραμείνουν, αλλά και προκρίνοντας στους πίνακες των νέων αποσπάσεων τους εκπαιδευτικούς με επίμίσθιο έναντι αυτών που επιθυμούν να αποσπαστούν εκ νέου χωρίς επιμίσθιο.

Μόνο επιχείρημα για τη δικαιολόγηση αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η εμμονή στην άποψη πως κανένας εκπαιδευτικός δεν θα πρέπει να παραμένει στο εξωτερικό πέραν της πενταετίας. ¨Ενα σχεδόν μεταφυσικής φύσεως επιχείρημα (καθώς αυθαίρετα τίθεται ένα χρονικό όριο και το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί και να τηρηθεί) που έχει αναγορευθεί -από πλευράς Υπουργείου- σε δόγμα το οποίο από μόνο του είναι ικανό να υπερισχύει έναντι όλων των άλλων επιχειρημάτων τα οποία θέτει η ορθολογική και ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, για ποιο λόγο δεν ανανέωσε το Υπουργείο τις παρατάσεις των αποσπάσεων όλων  των συναδέλφων που έχουν συνάψει γάμο όπως προβλεπόταν στη σχετική με τις παρατάσεις εγκύκλιο και για ποιο λόγο ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς μια εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ταυτόχρονα, ερωτήματα προκύπτουν και από την επίσης αιφνιδιαστική απόφαση να προκριθούν στις νέες αποσπάσεις οι εκπαιδευτικοί με επιμίσθιο και όχι οι εκπαιδευτικοί που ζητούν να υπηρετήσουν χωρίς επιμίσθιο με την αιτιολογία ότι έχουν υπερβεί την πενταετία, όρος που δεν ετίθετο, όμως, στην σχετική με τις νέες αποσπάσεις εγκύκλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η αναστάτωση που δημιουργείται απειλεί να διαταράξει στην αρχή της χρονιάς την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων καθώς τρια σχολεία της περιοχής μας μένουν την τελευταία στιγμή χωρίς διευθυντή, αφού η απόσπασή τους διακόπηκε χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να μην είναι είναι δυνατή ούτε η διαδικασία παράδοσης παραλαβής στον επόμενο διευθυντή που θα προκύψει.

Διεκδικούμε την παράταση των αποσπάσεων των συναδέλφων που έχουν αιτηθεί να παραμείνουν λαμβάνοντας αποκλειστικά τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα, αλλά και την πρόκριση στους πίνακες των νέων αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που ζητούν να αποσπαστούν χωρίς επιμίσθιο όπως εξάλλου προβλεπόταν από τις σχετικές εγκυκλίους για τις παρατάσεις και τις νέες αποσπάσεις.

Σας καλούμε να επανεξετάσετε τη συγκεκριμένη απόφαση και να μην καταργήσετε μια πρακτική που τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στην εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
                                                   Για το Δ.Σ
           Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας
        Σπ. Μπουνιάς                                                                Σπ. Λαμπρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.