Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Γερμανικά ΜΜΕ: Τα οριστικά στοιχεία για πρόσφυγες "απαλλάσουν" την Μέρκελ

Τα περισσότερα ΜΜΕ υποδέχτηκαν τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τους πρόσφυγες στην Γερμανία ως "απαλλαγή" της Μέρκελ και με τίτλους του τύπου: "πολύ θόρυβος για το τίποτα".

Και αυτό, καθώς ο οριστικός αριθμός των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν το 2015 στην Γερμανία είναι 890.000. Μάλιστα 50.000 από αυτούς έφυγαν για τις σκανδιναβικές χώρες. ενώ 20.000 είναι ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία προσφύγων που ζητούν άσυλο.

Έτσι, ο τελικός αριθμός ανέρχεται σε 820.000. Αριθμός πολύ χαμηλότερος του 1,1 εκ όπως ισχυριζόταν πολλές πλευρές (ακόμα και κυβερνητικές).

Γιατί όμως ο αριθμός αυτός "απαλλάσει" τη Μέρκελ

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Τhomas de Maizière, είχε προβλέψει τον Αύγουστο του 2015, στην ετήσια έκθεση για τους πρόσφυγες, ότι υπολογίζει για το 2015 περίπου 800.000 αιτήματα ασύλου.

Η πρόβλεψη είχε γίνει πριν την 18η Αυγούστου, δηλαδή πριν οι Μέρκελ και Werner Faymann (Καγκελάριος Αυστρίας) αποφασίσουν να δεχτούν τους πρόσφυγες που έρχονταν με τα πόδια από την Ουγγαρία στη Δύση να εισέλθουν στις χώρες τους (την περίοδο που οι αρχές της Ουγγαρίας αντιμετώπιζαν με απαράδεκτο τρόπο τους πρόσφυγες).

Η πράξη αυτή θεωρήθηκε ως λάθος της Μέρκελ, με τους αντιπάλους  της να την κατηγορούν ότι άνοιξε τις πόρτες σε νέους πρόσφυγες.

Τώρα, με τα νέα στοιχεία, τα ΜΜΕ μιλούν για μια δυναμική που υπήρχε πριν από τη δήλωση της Μέρκελ και συνεπώς, η τότε απόφαση της Μέρκελ δεν άλλαξε τα δεδομένα.

Βέβαια, κατά πόσο θα πειστεί η γερμανική κοινωνία από τα νέα στοιχεία σε μια -επί της ουσίας -προεκλογική περίοδο (το 2017)  και κατά πόσο θα αποδεχτούν ότι η δήλωση της Μέρκελ "θα τα καταφέρουμε" (την οποία πήρε πίσω μετά τις εκλογές στο Βερολίνο πριν δυο βδομάδες) δεν ήταν "προδοσία κατά του έθνους" θα φανεί σύντομα.

Γεγονός είναι ότι με τα στοιχεία αυτά καλλιεργήθηκε ένας έντονος λαϊκισμός που οδήγησε το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα AfD σε μεγάλη άνοδο. Γεγονός επίσης, είναι ότι η Μέρκελ κατασυκοφαντήθηκε για τη δήλωσή της αυτή.

Γιατί όμως οι υπηρεσίες έδιναν λάθος αριθμούς ;
Τους πρώτους μήνες δεν υπήρχε μια κεντρική καταγραφεί των προσφύγων. Κάθε κρατίδιο έκανε τις δικές του εγγραφές και έδινε στη συνέχεια τους αριθμούς στο ομοσπονδιακό κέντρο. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν διπλοεγγραφές ή ακόμα και τριπλές εγγραφές σε διαφορετικά κρατίδια. Αυτές ήταν που ανέβασαν τον αριθμό (1,1 εκ) σε ψηλότερο επίπεδο από το πραγματικό που εισήλθε στη χώρα.

Πηγή: Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.