Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

50 χρόνια Ελληνικά Σχολεία στη Νυρεμβέρη. Χαιρετισμός Προέδρου Κοινότητας στην κεντρική εκδήλωση

Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης Διονύση Κωνσταντάτου στην κεντρική εκδήλωση γα τα 50χρονα γενέθλια των ελληνικών σχολείων που πραγματοποιήθηκε στις 14.10.2016.

50 χρόνια μετά

Λες και ήταν χθες

Τότε που οι Έλληνες μετανάστες στη Νυρεμβέργη συνειδητοποίησαν πως η
επιστροφή στην Πατρίδα θα μείνει ένα γλυκό όνειρο!

Τότε που σχεδόν όλοι  είχαν στήσει μία καινούργια ζωή, ξεπερνώντας εν μέρει τις πρώτες δυσκολίες κατοικίας, άδειας παραμονής , εργασίας, γλώσσας και θέλησαν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

«Να μάθετε γράμματα, να πιαστείτε από το κράτος, μην είστε σαν εμάς». Πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει τη φράση αυτή! 

Και χτύπησε το πρώτο κουδούνι για το Ελληνικό Σχολείο Νυρεμβέργης. Ένα σχολείο που θα κάλυπτε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ελληνόπουλων της Νυρεμβέργης και περιοχής, παρέχοντας ελληνική παιδεία με παράλληλη εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. 

Από τότε το Ελληνικό Σχολείο Νυρεμβέργης συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο. Εκατοντάδες οι μαθητές και οι μαθήτριες που πέρασαν, αφήνοντας τ’ αχνάρια τους όχι μόνο στους τοίχους και στα θρανία αλλά και στην ιστορία της ελληνικής παροικίας.  Διακρίσεις και επιτυχίες, χαρές και λύπες, αγωνίες και προσμονές,  ατέλειωτες συνεδριάσεις συλλόγων γονέων και διδασκόντων, ψηφίσματα, διαμαρτυρίες, αιτήματα, καινοτόμες δράσεις. 

Το Ελληνικό Σχολείο Νυρεμβέργης, στο οποίο είχα την τύχη να φοιτήσω και σήμερα να διδάσκω, συνεχίζει πάντα ζωντανό, με νεανικό φρόνημα, να δίνει το παρόν του στα δρώμενα της πόλης. Έχοντας στο πλευρό του τη βαυαρική και ελληνική πολιτεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τους αμέτρητους φίλους που απέκτησε στο διάβα των πενήντα χρόνων, προσαρμόζεται συνεχώς στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. 

Τα νέα δίγλωσσα αναλυτικά προγράμματα που έχουν ξεκινήσει στις μικρότερες τάξεις και που επεκτείνονται σταδιακά και στις μεγαλύτερες, θα εξασφαλίζουν στα Ελληνόπουλα τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για μία επιτυχή σταδιοδρομία τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα. 

Η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, κέρδισε την εμπιστοσύνη των γονέων και έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους, μετά τη λήξη των μαθημάτων. Τα παιδιά εκτελούν με την καθοδήγηση έμπειρου προσωπικού, τις εργασίες που θα είχαν για το σπίτι. Στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης μπορούν να διασκεδάσουν με μουσική, χορωδία ή θέατρο. 

Η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης ήταν, είναι και θα παραμείνει θερμός υποστηρικτής του Δίγλωσσου Σχολείου. Ένα σχολείο σύγχρονο και πρωτοποριακό με μέλλον και προοπτική. 

Θα ήθελα από τη θέση αυτή να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στις βαυαρικές και ελληνικές υπηρεσίες που συντόνισαν και συντονίζουν τη λειτουργία του σχολείου μας. Στους γονείς που πίστεψαν στη δυναμική του σχολείου και εμπιστεύθηκαν σε αυτό τα παιδιά τους. Στους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν και διδάσκουν  μεταλαμπαδεύονταν γνώση και τρόπο ζωής.  Στους μαθητές μας, όσους αποφοίτησαν και μας έκαναν υπερήφανους  και όσους φοιτούν, και μας γεμίζουν ελπίδα. Τους εθιμοτοπικούς συλλόγους και σωματεία, καθώς και όλους επώνυμους και ανώνυμους υποστηρικτές του ελληνικού σχολείου Νυρεμβέργης που το οπλίζουν με δύναμη για την πρόοδο των παιδιών μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.