Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ευρώπη: 91.000 ασθενείς πεθαίνουν από σοβαρές λοιμώξεις που προσβάλλονται μέσα στα νοσοκομεία

Στα νοσοκομεία της Ευρώπης πεθαίνουν κάθε χρόνο 91.000 ασθενείς από ενδονοσολομειακές λοιμώξεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι συνολικά 2,6 εκατομμύρια μολύνσεων προκλήθηκαν σε ασθενείς μέσα στα νοσοκομεία. 

Ανάμεσα στις πιο συχνές λοιμώξεις περιλαμβάνονται η πνευμονία, σηψαιμία (λοίμωξη του αίματος), λοιμώξεις του 
ουροποιητικού
συστήματος και λοιμώξεις τραυμάτων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό PLoS Medicine.

Για τους σκοπούς της έρευνας, οι ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) υπό τον Alessandro Cassini, κατέφυγαν κυρίως σε στοιχεία τουίδιου κέντρου, που συλλέχθηκαν κατά τα έτη 2011 και 2012 σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με συνολικά 510 εκατομμύρια κατοίκους. Ως βάση για την αξιολόγηση ήταν τα δεδομένα περίπου 274.000 ασθενών σε 1.150 νοσοκομεία.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι αφενός διαδεδομένες, αφετέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν Το πρόβλημα βρίσκεται τόσο στους χώρους του νοσοκομείου όσο και κατα τη διάρκεια των εγχειρήσεων. Ένας στους 20 ασθενείς έχει επηρεαστεί από τέτοια γεγονότα. 

Η Petra Guest Meier, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο Βερολίνο Charité, θεωρεί τη μελέτη από τις καλύτερες που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με το θέμα - και όχι μόνο- στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα ταυτίζονται με τα στοιχεία των ερευνητών από το Βερολίνο.

Για τη Γερμανία, ο αριθμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων υπολογίζεται ετησίως σε περίπου 500.000, οι οποίες καθίστανται υπαίτιες για περίπου 15.000 θανάτους. Το ένα τρίτο των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα μπορούσε να αποφευχθεί, για παράδειγμα μέσω της καλύτερης υγιεινής.

Πηγή: Die Zeit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.