Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Bielefeld: 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» και ο Θεσσαλικός Σύλλογος Μπήλεφελντ διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία, στις 22 Οκτωβρίου 2016, το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης και γιόρτασαν μαζί τα 30 χρόνια παρουσίας του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Το πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης εμπλουτίστηκε με την ειδική τελετή τιμητικής διάκρισης και βράβευσης των Θεσσαλών
κληρικών που υπηρετούν την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ευρώπη, καθώς επίσης και με την εκλογή του νέου ΔΣ της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν, εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες πόλεις, προκειμένου να παρουσιάσουν μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα άμεσα συνυφασμένα με τη Θεσσαλική παράδοση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του 12ου Φεστιβάλ στο Μπήλεφελντ, καλοσωρίζοντας εγκάρδια όλους τους παρευρισκομένους θεσσαλικούς συλλόγους από την Ελλάδα και την Γερμανία. Στη συνέχεια τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της Εκκλησίας στη Διασπορά και τη συμβολή των Ενοριών στη διατήρηση της ελληνικής παράδοσης. Τέλος συγχάρηκε θερμά τον Θεσσαλικό Σύλλογο Μπήλεφελντ για την αξιόλογη προσφορά του στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας στα τριάντα χρόνια δράσης του και ευχήθηκε χρόνια πολλά στο Σύλλογο και στα μέλη του!

Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Γερμανίας π. Δημήτριος Τσόμπρας, ο π. Μαλαμούσης Απόστολος από την Ενορία του Μονάχου, ο π. Τσουρλής Σωτήριος από την Ενορία της Νυρεμβέργης, ο π. Μανώλης Ιωάννης από την Ενορία του Ντούισμπουργκ, ο Γενικός Πρόξενος του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Γεώργιος Βόμπρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μπήλεφελντ κ. Ιωάννης Αναστασόπουλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γκύτερσλο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Γεώργιος Βόμπρας χαιρέτησε την εκδήλωση και ευχαρίστησε όλα τα μέλη όλων των χορευτικών, ιδιαίτερα δε της ιδιαίτερης πατρίδας του της Βατσουνιάς για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ.
Αναλυτικώτερα οι επί μέρους εκδηλώσεις 12ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης έχουν ως εξής:

Μουσικοχορευτικά των Θεσσαλικών Συλλόγων και της Ελλάδος
Μετά τους χαιρετισμούς τη σκυτάλη έλαβαν τα χορευτικά των Συλλόγων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε το μέλος του Συλλόγου Μπήλεφελντ κ. Βίκυ Πλαβού.

Το 12ο Φεστιβάλ είχε ιδιαιτερότητες και επιφύλαξε ευχάριστες εκπλήξεις στους παρευρισκομένους.  Ο Σύλλογος του Ντύσσελντορφ συμμετείχε με πολυπληθή ομάδα και τρία χορευτικά ενήλικων,  νέων και παιδιών που είχε στις τάξεις του τον νεώτερο ηλικιακά χορευτή (νήπιο) στο Φεστιβάλ με αξιοθαύμαστες χορευτικές επιδόσεις. Ο μικρός αυτός θεσσαλός κυριολεκτικά ξεσήκωσε τον κόσμο. Στη συνέχεια χόρεψε το πρωτοεμφανιζόμενο σε Φεστιβάλ και συμμετοχή χορευτικό του Συλλόγου Τρικαλινών Νυρεμβέργης,  τα χορευτικά του Γκύτερσλο και το χορευτικό νέων του Ντύσσελντορφ.

Για πρώτη φορά παρέστη σε φεστιβάλ της Ομοσπονδίας χορευτικό από την Ελλάδα και συγκεκριμένα το χορευτικό του πολιτιστικού Συλλόγου Βατσουνιά Καρδίτσας που εντυπωσίασε ιδιαίτερα με το πρόγραμμα που παρουσίασε.

Το πρόγραμμα των χορευτικών έκλεισε η παρουσίαση του χορευτικού του οικοδεσπότη συλλόγου του Μπήλεφελντ όπου και εδώ είχαμε μια έκπληξη αφού μέλη του χορευτικού ήταν με στολές ενδεδυμένοι και τα μέλη του Δ.Σ. με πρωτομάστορα τον άξιο πρόεδρο του Συλλόγου του Μπήλεφελντ κ. Μπατζιόλα. 

Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Θεσσαλικών Συλλόγων κ. Σοφία Μιχαλέ (Ντύσσελντορφ), κ. Άγγελος Βόμπρας (Γκύτερσλο), κ. Αθανάσιος Φλόκας (Τρικαλινός Σύλλογος Νυρεμβέργης), κ. Iωάννης Μπατζιόλας (Μπήλεφελντ) και κ. Θεόδωρος Παπαντώνης (Πολιτιστικό Σύλλογο Βατσουνιάς) που συμμετείχαν και ενίσχυσαν το φετινό Φεστιβάλ, χαιρέτισαν το κοινό και έδωσαν ραντεβού για το επόμενο Φεστιβάλ που προγραμματίζεται να διοργανωθεί σε μια άλλη πόλη της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες και μετάλλια συμμετοχής σε όλα τα μέλη των χορευτικών και αφού τους επαίνεσε τους ευχαρίστησε  θερμά για τη συμμετοχή τους.

Κατά τη βράβευση του χορευτικού της Βατσουνιάς τους πρότεινε στο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών να σχηματίσουν ένα μεικτό σχήμα μαζί με τα χορευτικά των Συλλόγων του εξωτερικού δημιουργώντας ένα πραγματικό αντάμωμα της πολιτιστικής μας παράδοσης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόξενος του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που αφού εξείρε τη συμμετοχή των χορευτικών και την ποιότητα του προγράμματος έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους στη κρίσιμη αυτή περίοδο για την Ελλάδα να παραμείνουμε ενωμένοι. Συμβολικά δε για να καταδείξει τη σημασία της ενότητας κάλεσε τους παριστάμενους να εγερθούν και να τραγουδήσουν τον εθνικό μας ύμνο μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και αγάπης για την πατρίδα.

Διαβάστε επίσης:
Τιμητική διάκριση Θεσσαλών ιερεών 

Αρχαιρεσίες του νέου ΔΣ της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου