Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πανευρωπαϊκή διάκριση: Ελληνική εταιρεία παράγει πόσιμο νερό από τη θάλασσα

Της Νατάσας Φραγκούλη, δημοσιεύτηκε στην σελίδα ypaithros.gr

Μία καινοτόμος ιδέα, που φέρει την υπογραφή δύο νέων Ελλήνων επιστημόνων, κέρδισε στις εντυπώσεις, αλλά και ένα βραβείο, σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την πράσινη καινοτομία. Πρόκειται για την ομάδα Cryotap, η οποία έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα, που παράγει πόσιμο νερό από την θάλασσα με περιβαλλοντικό και οικονομικό τρόπο.


Η ελληνική Cryotap συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες ιδέες πράσινης καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κατέκτησαν διάκριση στον διαγωνισμό ClimateLaunchpad 2016.

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ClimateLaunchpad, που έλαβε χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά η χώρα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες 10 της Ευρώπης, με την ομάδα Cryotap.

Η ιδέα της ομάδας, της εξασφάλισε την πολυπόθητη θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC, του επιχειρηματικού «σχολείου», που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups και τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματοδότηση μέχρι €95.000.

Ο διαγωνισμός, που έχει ως επίκεντρο την επίλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα πρόγραμμα του Climate-KIC, του μεγαλύτερου δημόσιου και ιδιωτικού καινοτόμου συνεταιρισμού της Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Φέτος, πάνω από 750 νεοσύστατες επιχειρήσεις από 30 χώρες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, περισσότερες από 250 έλαβαν τελικά μέρος στον τοπικό διαγωνισμό, και 90 από αυτές επιλέγηκαν για να διαγωνιστούν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Gleather, η οποία έλαβε χρηματικό έπαθλο € 10.000. Στη δεύτερη θέση ήταν η ομάδα  Sponge η οποία έλαβε € 5.000, και η τρίτη θέση πήγε στην ομάδα Chrysalis η οποία κέρδισε € 2.500.

Ελληνικές συμμετοχές
Την Ελλάδα, εκτός από την Cryotap, εκπροσώπησε και η AlgoRid η οποία μέσω του πιλοτικού της συστήματος καθαρίζει νερό με περιβαλλοντικό τρόπο από δεξαμενές, πισίνες και λίμνες, παράγοντας έτσι καθαρό νερό, βιομάζα και ηλεκτρισμό.
Επίσης, τα ελληνικά χρώματα εκπροσώπησε η BREaTHE, η οποία μέσω του βιολογικού της συστήματος μπορεί να διασπά πλαστικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται και στοχεύει σε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά σκουπίδια.

Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ClimateLaunchpad σε Κύπρο και Ελλάδα είναι η Chrysalis LEAP, που ήταν δίπλα στις ομάδες, προσφέροντας τους τα αναγκαία εργαλεία και δεξιότητες για να πετύχουν τους στόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.