Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Έφυγε ο Μικιτζίρο Χίρα, ο Ιάπωνας ηθοποιός της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας

Ένας ακόμα μεγάλος Ιάπωνας της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, ο ηθοποιός Μικιτζίρο Χίρα «έφυγε» φέτος μετά τον σκηνοθέτη Γιούκιο Νιναγκάουα (ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Άνοιξη). Ο Χίρα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών χθες Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο σπίτι του στην Σεταγκάγια του Τόκιο.

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες του στη «Μήδεια» του Ευριπίδη θεωρούνται
ακόμα και σήμερα αξεπέραστες και αποτελούν σταθμό στην υποκριτική του αρχαίου ελληνικού δράματος. Το 1983 και το 1984 είχε αποθεωθεί από το ελληνικό κοινό στις αξέχαστες παραστάσεις της Μήδειας στο Λυκαβηττό και το Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία του Γιούκιο Νιναγκάουα. Οι παραστάσεις στο Ηρώδειο το 1984 είχαν γίνει με τη συνδρομή του τότε Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και σημερινού Προέδρου του Ελληνοϊαπωνικού Συνδέμου κου Δήμου Βρατσάνου.

Το 1986 είχε πρωταγωνιστήσει στον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία πάλι του Νιναγκάουα. Στην παράσταση η οποία ανέβηκε δυστυχώς μόνο στο Τόκιο έπαιζε στο πλευρό του Χίρο η Ασπασία Παπαθανασίου στο ρόλο της Ιοκάστης.

Φέτος πρωταγωνίστησε στη Μήδεια στο Τόκιο από τις 9 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2016, σε σκηνοθεσία του Τέτσου Ταοσίτα.

Ο Μικιτζίρο Χίρα γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1933 στην Χιροσίμα και μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του πρωταγωνιστούσε στο θέατρο και την τηλεόραση. Ανάμεσα στα έργα που έχει πρωταγωνιστήσει είναι Μάκβεθ, Άμλετ, Φάουστ, Ιλιάδα, Συρανό Ντε Μπεζεράκ, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, η Όπερα της Πεντάρας κ.α. Έχει παίξει επίσης σε είκοσι κινηματογραφικές ταινίες. Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν στο έργο Χρυσηίδα (Cressida) του Nicholas Wright (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016, Τόκιο, Μίτο, Όσακα) και στην τηλεόραση στη σειρά «Κάιν και Άβελ» η οποία παίζεται ακόμα. Τιμήθηκε δύο φορές από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας (1998 Medal with Purple Ribbon, 2005 The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Rosette).

Δημοσιεύτηκε στο http://www.greecejapan.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.