Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης: Τιμητική διάκριση στους Θεσσαλούς ιερείς

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους όσους βρέθηκαν στο Φεστιβάλ, όταν έφτασε η στιγμή της βράβευσης των Θεσσαλών Ιερέων που τιμήθηκαν από την Ομοσπονδία για την διατήρηση και καλλιέργεια του ορθόδοξου εκκλησιαστικού φρονήματος της ομογένειας.

Είναι θεσμός ότι, κάθε Φεστιβάλ αφιερώνεται σε
ένα θέμα και το 12o Φεστιβάλ αφιερώθηκε στους Θεσσαλούς Ιερείς που υπηρετούν σε ενορίες της Ευρώπης! Η Ομοσπονδία τίμησε προβάλλοντας το έργο και τη συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση ηθών και εθίμων και την εν γένει διατήρηση της ελληνικής συνείδησης μας, μέσω της συμμετοχής στη ζωή της ενορίας. Βραβεύτηκαν οι εξής Ιερείς από τη Θεσσαλία:

1. π. Αμβράζης Απόστολος από Καρδίτσα - Ενορία Χέρτεν (Herten) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
2. π. Γαλλής Αντώνιος από Ελλασόνα - Ενορία Λίμπεγκ (Luebeck) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
3. π. Μακρής Γεώργιος από Καλαμπάκα - Ενορία Μύλακερ (Muehlacker) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
4. π. Μανώλης Ιωάννης από Καλαμπάκα - Ενορία Ντούισμπουργκ (Duisburg) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
5. π. Μαλαμούσης Απόστολος από Βόλο - Ενορία Μονάχου (Muenchen) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
6. π. Νούλας Χρήστος από Καλαμπάκα - Ενορία Άουκσμπουρκ (Augsburg) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
7. π. Παπανικολάου Θεόδωρος από Καλαμπάκα - Ενορία Μπορντώ (Bordeaux) ΓΑΛΛΙΑ
8. π. Τσόμπρας Δημήτριος από Βόλο - Ενορία Μπήλεφελντ (Bielefeld) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
9. π. Τσουρλής Σωτήριος από Καλαμπάκα - Ενορία Νυρεμβέργης (Nuernberg) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
10. π. Ζερδαλής Ηρωδίων από Βερδικούσια - Ενορία Κρέφελντ (Krefeld) ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι π. Μαλαμούσης Απόστολος, π. Τσουρλής Σωτήριος, π. Μανώλης Ιωάννης και π. Τσόμπρας Δημήτριος, οι οποίοι συγκινημένοι δέχτηκαν τις τιμητικές διακρίσεις, που τους πρόσφεραν οι Θεσσαλοί συμπατριώτες τους εκφράζοντας και αυτοί με τη σειρά τους την ευγνωμοσύνη τους.

Οι λοιποί Θεσσαλοί ιερείς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, είτε λόγω ασθενείας, είτε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στις ενορίες τους (γάμοι, βαπτίσεις κ.λ.π.), που δεν μπορούσαν να τις αναβάλλουν.

Οι ιερείς που δέχθηκαν τα βραβεία από τον πρόεδρο το γραμματέα της Ομοσπονδίας, και την εκπρόσωπο του συλλόγου του Μπήλεφελντ ευχαρίστησαν σεμνά την Ομοσπονδία για την τιμή και αναγνώριση που κάνει στη Ιεροσύνη. Στον ιερέα οικοδεσπότη π. Τσόμπρα Δημήτριο επέδωσε το βραβείο ο Πρόξενος του Γενικού Προξενείου Ντύσσελντορφ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε την Ομοσπονδία μας για την τιμητική και άκρως συμβολική και με πολλαπλά μηνύματα τελετή αυτή, τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για τις εμπνευσμένες δομές και συμβουλἐς του, πάνω στις οποίες στηρίζεται η εκκλησιαστική προσφορά των Θεσσαλών ιερέων, καθώς επίσης και όλους τους Θεσσαλούς, που υπηρετούν εθελοντικά και αφιλόκερδα το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ως μέλη των εκκλησιαστικών Επιτροπών και της Ορθοδόξου Διακονίας.

Ο π. Δημήτριος Τσόμπρας τόνισε πόσο σημαντική είναι η σημειολογία τέτοιων εκδηλώσεων, το μήνυμα που μεταφέρουν αλλά και το γεγονός ότι είναι μια αναγνώριση του έργου της εκκλησίας μας. Ο π. Δημήτριος Τσόμπρας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της ζωής και δράσης του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ στο πλευρό του, αφού επευλόγησε την ιδρυτική του συνέλευση, (μπροστά από τριάντα χρόνια) και έκτοτε παραμένει πολύτιμος συμπαραστάτης και σύμβουλος στο έργο του.

Ο π. Σωτήριος Τσουρλής αναφέρθηκε στην ιερωσύνη γενικώτερα και στο γεγονός ότι η οικογένειά του προσφέρει ιερείς στην κοινωνία, αφού ο πατέρας του είναι κληρικός στην Ελλάδα και ο αδελφός του είναι επίσης κληρικός στην Αμερική.

Ο π. Ιωάννης Μανώλης σκιαγράφησε την ιερατική του σταδιοδρομία, εκφράζοντας, με ιδιαίτερη συγκίνηση, την ευγνωμοσύνη του προς τον π. Απόστολο Μαλαμούση για την ουσιαστική του παρέμβαση στην απόφαση του να γίνει κληρικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου