Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ειδικό φόρο στα αναψυκτικά προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η μάχη κατά της παχυσαρκίας ισοδυναμεί σε πολλές χώρες με την καταπολέμηση των ζαχαρούχων ποτών. 

Κατόπιν δημόσιας πίεσης η Pepsi υποσχέθηκε μελλοντικά να μην χρησιμοποιεί ζάχαρη.

Όλο και περισσότερες χώρες
επιβάλλουν ειδικούς φόρους ζάχαρης.

Στη Νέα Υόρκη ο τελευταίος δήμαρχος θέλησε να περιορίσει το μέγιστο μέγεθος του κυπέλλου για τα ζαχαρούχα ποτά. Παρόμοια τύχη θα μπορούσε σύντομα να απειλήσει τα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Euro Monitor, σε σχεδόν όλες τις συμμετέχοντες χώρες η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από το αλκοόλ είναι υψηλότερη από τα αναψυκτικά τύπου κόλα και Co.

Η Γερμανία ανήκει στις πιο ανθυγιεινές από τις 24 χώρες, όπου διεξήχθει η μελέτη. Τόσο η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από αναψυκτικά, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά είναι πάνω από το μέσο όρο. Πέρυσι, οι Γερμανοί έπαιρναν κατά μέσο όρο 165 θερμίδες από αλκοολούχα ποτά και 118 από ζαχαρούχα ποτά. Η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι στη Γερμανία ως εκ τούτου συγκριτικά χαμηλή.

Ότι το αλκοόλ περιέχει τόσες θερμίδες δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. 100 γραμμάρια αλκοόλης περιέχουν επτά θερμίδες ανά γραμμάριο. Για παράδειγμα, ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα λουκάνικο Βιέννης (Wiener Würstchen). Επειδή το σώμα διασπά το αλκοόλ πριν από το λίπος, η κατανάλωση μπύρας ή κρασιού επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να προχωρήσουν σε εισβολή ειδικού φόρου, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών.

Ενώ στην Γερμανία δεν υπάρχει φόρος ζάχαρης, ο φόρος αλκοόλης έχει καθιερωθεί εδώ και 100 χρόνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε φορολογικές κατηγορίες, από τις οποίες οι φορολογικές εισπράξεις ανέρχονται σε περισσότερα από 3 δις ευρώ. Ένας φόρος ζάχαρης θα παρείχε στο κράτος ένα επίσης αξιόλογο ποσό.

Πηγή: FAZ / Επιμέλεια Μαρία Μπουτσιώλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.