Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η χαμένη αξιοπιστία κι η αδιαφορία της Γεν.Γραμ. Ενημ. και Επικοινωνίας για την ουσία ενός πολύ σοβαρού θέματος

Του Σταύρου Σταθουλούπουλου
(πρ. Προϊστάμενος Γραφείων Τύπου Πρεσβείας στη Γερμανία και στην Άγκυρα)

Για το πρόσφατο λάθος του ΑΠΕ  με τις δηλώσεις Ερντογάν, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είχε βγάλει αμέσως ανακοίνωση τονίζοντας ότι: «…από την απλή χρονική παράθεση των γεγονότων προκύπτει πως η Υπηρεσία μας δεν φέρει ευθύνη για το μεταφραστικό λάθος του συνεργάτη του ΑΠΕ/ΜΠΕ, αλλά αντιθέτως, εντόπισε εγκαίρως το σφάλμα και
προέβη στις αναγκαίες κινήσεις».

Όλως περιέργως, την επομένη κιόλας  της εν λόγω ανακοίνωσης έγινε γνωστό ότι ο προϊστάμενος του αρμόδιου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην Ελληνική Πρεσβεία της Άγκυρας «ζήτησε να επιστρέψει για λόγους προσωπικούς» και η αίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι υποχρεώθηκε στην κίνηση αυτή επειδή ανάκλησή του θα ερχόταν σε κραυγαλέα αντίφαση με την προηγηθείσα ανακοίνωση.

Το σφάλμα στην μετάφραση ασφαλώς και έγινε και από το Γραφείο Τύπου. Την κύρια όμως ευθύνη, σε αυτές τις περιπτώσεις, φέρει ο αρμόδιος μεταφραστής (ο οποίος δεν ανεκλήθη ούτε …ζήτησε να επιστρέψει για προσωπικούς λόγους).  Ο προϊστάμενος του ΓΤΕ Αγκύρας – που, ας σημειωθεί, όντως εντόπισε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και διόρθωσε το σφάλμα - δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει την τουρκική σε επίπεδο αξιόπιστης, επαγγελματικής μετάφρασης. Δεν είναι  αποστολή του, ως Συμβούλου και εκπροσώπου της Πρεσβείας, η μετάφραση κειμένων ή δηλώσεων (Δικαιούμαι δια να ομιλώ, λόγω της μακράς θητείας μου στο πόστο αυτό).

Όμως η ΓΓΕΕ προφανώς δεν κόπτεται για την αποτελεσματική θεραπεία του σοβαρού προβλήματος με την εξεύρεση κατάλληλων μεταφραστών, ώστε να αποφύγει και  το ελληνικό ΥΠΕΞ το ενδεχόμενο νέας εσφαλμένης αντίδρασής του. Ενδιαφέρεται μόνο για την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Επί πλέον δε, με την παραπάνω νοοτροπία της ΓΓΕΕ, ο διάδοχος προϊστάμενος στο εν λόγω Γραφείο – αν, βεβαίως, βρεθεί κάποιος πρόθυμος - θα πρέπει να έχει την ψυχολογία αυτόχειρος, που απλώς θα παρακαλεί  να μην υποτροπιάσει ανάλογο σφάλμα μετάφρασης στη διάρκεια και της δικής του θητείας…

(Στ. Σταθουλόπουλος, Αμβούργο 26.10.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.