Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

«YouGov»: 'Ερευνα βρετανικού Ινστιτούτου για εθνικισμό και ξενοφοβία σε 12 χώρες της Ε.Ε.

Έρευνα, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, σχετικά με το κατά πόσο οι πολίτες 12 χωρών της Ε.Ε. αποδέχονται - υποστηρίζουν λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις πραγματοποίησε  το βρετανικό Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «YouGov».


Η διαδικτυακή δημοσκόπηση διεξήχθη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σάσεξ, και αποτελεί έναν αντιπροσωπευτικό μέσο όρο για τους πληθυσμούς των δώδεκα χωρών στις οποίες και διεξήχθη.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, με τέτοιου είδους απόψεις συντάσσεται το 82% των ερωτηθέντων στη Ρουμανία, η οποία ακολουθείται από κοντά από την Πολωνία με 78%.

Στη Γαλλία λαϊκιστικές, εθνικιστικές, ξενοφοβικές απόψεις υποστηρίζει το 63%, στην Μ. Βρετανία το 48% και στην Ιταλία το 47%. Στην Γερμανία το ποσοστό είναι-συγκριτικά με τις άλλες- "μόνο" 18%. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι στην Λιθουανία το φαινόμενο αυτό δεν καταγράφεται καν δημοσκοπικά.

Ο επικεφαλής των πολιτικών και κοινωνικών ερευνών του YouGov Τζο Χάιμαν (Joe Hwyman), είπε στο Buzzfeed ότι αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι ο συνήθης διαχωρισμός μεταξύ δεξιάς και αριστεράς έχει υποκατασταθεί από ένα πιo σύνθετο και ακραίο μείγμα πολιτικών ομάδων. Αυτό δε έχει βαθιές επιπτώσεις στην πολιτική της Ευρώπης.

Κατά την δημοσκόπηση, οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές ακραίων εθνικιστικών, ξενοφοβικών, λαϊκιστικών απόψεων είναι άντρες μεγάλης ηλικίας και σπάνια διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αυτά τα μεγέθη όμως ποικίλουν από χώρα σε χώρα και επομένως είναι δύσκολο να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα.

Πηγή: Die Zeit, nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου