Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Hellas Filmbox Berlin: «Έρχονται οι Έλληνες»

Με συνολικά 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, ελληνικές και διεθνείς παραγωγές και συμπαραγωγές, αφιερώματα και ειδικές προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και εκλεκτούς προσκεκλημένους, τo Hellas Filmbox Berlin «Die Griechen kommen» («Έρχονται οι Έλληνες»), το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου.

Το Hellas Filmbox Berlin ιδρύθηκε την άνοιξη του 2015 και φιλοδοξεί να φέρει το γερμανικό κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη κινηματογραφική σκηνή της Ελλάδας.

Οι κινηματογραφόφιλοι καλούνται να επιλέξουν από μια πλούσια γκάμα ταινιών. Φιλμ που ταξίδεψαν στα διεθνή φεστιβάλ ή κέρδισαν βραβεία, προσέλκυσαν το ευρύ κοινό στα ταμεία ή είναι καινοτόμα, δίνουν το δικό τους στίγμα ή παρουσιάζουν με φρέσκια διαφορετική ματιά τα θέματα της εποχής μας.

Έξι ταινίες που ανιχνεύουν το κοινωνικό και ατομικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας περιλαμβάνονται στo διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας:

Η τελευταία δημιουργία του Τάσου Μπουλμέτη "Νοτιάς", το βραβευμένο σε φεστιβάλ Suntan" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου -πρεμιέρες για το Βερολίνο- το "Silent" του Γιώργου Γκικαπέπα και το "Blind Sun" της Τζόις Νασαουάτι (βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 56ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), το "Πλατεία Αμερικής" του Γιάννη Σακαρίδη, που σαρώνει τα διεθνή φεστιβάλ και το "Εντυπώσεις ενός πνιγμένου" του Κύρου Παπαβασιλείου μια εικονοκλαστική προσέγγιση της ζωής και του έργου του Κώστα Καρυωτάκη.

Έξι είναι και οι επιλογές στο τμήμα του ντοκιμαντέρ: "Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει" του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, αφιερωμένη στην προσπάθεια των προσφύγων να μπουν στην Ευρώπη, "Ο πιο μακρύς δρόμος" της Μαριάννας Οικονόμου τρυπώνει στις φυλακές ανηλίκων Βόλου, "Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση" της Ανζελίκ Κουρούνη, "Η τελευταία Παραλία" των Θάνου Αναστόπουλου, Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, μια έξυπνη αλληγορία πάνω στην έννοια του τείχους και τα "Σημάδια του Ουρανού" της Μάρως Αναστασοπούλου.

Τέσσερις είναι οι θεματικές ενότητες για τις 22 ταινίες μικρού μήκους: Cinema: A never ending love story (σινεμά: μια ιστορία αγάπης δίχως τέλος), Not only for Kids (όχι μονο για παιδιά), Utopia / Dystopia, Show me some reality (δείξε μου λίγη πραγματικότητα). Ταινίες που «ξεπερνούν τα κινηματογραφικά όρια, ενισχύοντας την κινηματογραφική εμπειρία» ενσωματώνονται στο πρόγραμμα «New Vision».

Δημοσιεύτηκε στο Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου