Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Τουρκία: Μπροστά σε τουριστική "καταστροφή" το 2017 ;

Με αφορμή την μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση του κόσμου που αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Βερολίνο (ITB) τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στον ταξιδιωτικό προορισμό "Τουρκία" περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις προοπτικές.

Στις στρατιωτικές επιθέσεις ενάντια στου Κούρδους, τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, το αποτυχημένο πραξικόπημα, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο
αεροδρόμιο προστέθηκε και η αντιπαράθεση με την Γερμανία.

Έτσι, σύμφωνα με το Dpa (Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων) στις κρατήσεις για το καλοκαίρι υπάρχει μια μείωση τhς τάξεως του 30%. ήδη το 2016 οι εισπράξεις από τον τουριστικό κλάδο μειώθηκαν κατά 8 δισ ευρώ. Κάτι που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οδηγεί σε αύξηση τουριστών προς την Ισπανία και τα ελληνικά νησιά.

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί το τελευταίο διάστημα κατά 30%, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 8,5%. Η Τουρκία έχει υποβαθμιστεί από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης με αποτέλεσμα ξένοι επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία "Statista"  τα τελευταία τρία χρόνια οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται την γείτονα χώρα είναι περίπου 4,5 εκ ( άνω των 14 ετών και με διαμονή τουλάχιστον 5 ημέρες).

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την περίοδο πριν των επιθέσεων από μια σειρά Τούρκων πολιτικών ενάντια στην Γερμανία αλλά και την χθεσινή αντεπίθεση Μέρκελ και Λάμερτ (Προέδρου Βουλής) σχετικά με τις κατηγορίες για ναζιστική συμπεριφορά των Γερμανών, επειδή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν προεκλογικές εκδηλώσεις Τούρκων πολιτικών εν όψη του δημοψηφίσματος.
Ενδεικτικό για τη στάση των Γερμανών είναι  η χθεσινή δημοσκόπηση του ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.