Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Θεσσαλονίκη: Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας

Του Διογένη Δημητρακόπουλου, δημοσιεύτηκε στην σελίδα της Deutsche Welle  

Εκπρόσωποι ελληνικών και γερμανικών οργανώσεων που ασχολούνται με τη νεολαία συναντήθηκαν για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη. Στο δρόμο για τη δημιουργία ενός Ελλληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.


“Κατάγομαι από μία φτωχή οικογένεια και δεν είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω στο εξωτερικό. Πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους να αποκτήσουν νέες εμπειρίες σπουδών. Καταφέραμε να ζήσουμε εβδομήντα χρόνια χωρίς πόλεμο και άρα μπορούμε να κάνουμε και αυτό», είπε χαρακτηριστικά  η Σίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ, από τις πρωτεργάτριες της προσπάθειας, στην παρέμβασή της στις εργασίες του 2ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη. Ο απώτερος σκοπός μάλιστα, ένα Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα απευθύνεται πρωτίστως σε μη προνομιούχους νέους που θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Tο κλίμα στη Θεσσαλονίκη ήταν θερμό με πολύ ενδιαφέρουσες ζυμώσεις ανάμεσα σε οργανώσεις νεολαίας στην αναζήτηση μίας κοινής προοπτικής ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία. 

Ενδυνάμωση της συνεργασίας
«Σκοπός μας είναι η απορρόφηση κονδυλίων, εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών, για την υλοποίηση προγραμμάτων. Εδώ η γερμανική πλευρά έχει αποφασιστική συμβολή με την τεχνογνωσία της», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle ο γενικός γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου, συνεχίζοντας: «Παρά την επικοινωνιακή κρίση που επικράτησε στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέδειξε ακραίες φωνές, αυτές δεν πρέπει να αγγίζουν τη νεολαία. Τα παραδείγματα συνεργασίας στο προσφυγικό αλλά και στον τομέα του πολιτισμού το αποδεικνύουν και δείχνουν δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε»
Από το πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας, που είχε γίνει στο Μπαντ Χόνεφ το 2014, προέκυψαν κοντά στις εκατό συνεργασίες σύμφωνα με τον Τόμας Τόμερ, υποδιευθυντή του Τμήματος Νεολαίας του γερμανικού Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας. «Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα καθυστέρησε κάπως τις διαδικασίες. Σκοπός μας, η υπογραφή μέχρι το Πάσχα ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας, με δεσμευτικές συναντήσεις δύο φορές το χρόνο που θα ισχύσει και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.» Κατά τη διάρκεια του φόρουμ αποφασίστηκε η δημιουργία δύο γραφείων διασύνδεσης, στην Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με επόμενο βήμα τη δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Σε ότι αφορά την οικονομική δυσχέρεια που παρατηρήθηκε από ελληνικής πλευράς πιστεύει πως: «Αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν. Υπάρχει παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν από το αντίστοιχο Γερμανοπολωνικό Ίδρυμα Νεολαίας.»

Το προσφυγικό στο προσκήνιο
Η οργάνωση Αντιγόνη από τη Θεσσαλονίκη βοηθά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.  Στην παρούσα φάση το βάρος δίνεται στους πρόσφυγες με ψυχολογική υποστήριξη και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την υποδοχή τους στα δημόσια σχολεία. «Παρατηρήθηκαν κοινά προβλήματα στις συζητήσεις μας με τους Γερμανούς νέους σε ότι αφορά την ενσωμάτωση προσφύγων στα σχολεία αλλά και  την ένταξη στον επαγγελματικό τομέα.» τόνισε στη Deutsche Welle η Αθανασία Τέλιου εκ μέρους της οργάνωσης. Ένα παράδειγμα: «Ο διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής που εργάζεται μαζί με το δάσκαλο για να γνωρίζει καλύτερα την κουλτούρα των μαθητών προσφύγων και να επιλύει κάποια ζητήματα ευκολότερα. Τα μικρά βήματα που γίνονται από τις μικρές οργανώσεις αν γίνουν συντονισμένα μπορούν να αποφέρουν ένα πολλαπλάσιο αποτέλεσμα».

Την εμπειρία από το προσφυγικό ζήτημα την εποχή του πολέμου στη Βοσνία, την εποχή που ήταν νέος, παρουσίασε στο φόρουμ ο Έγκερντ Χάρντεν από τη μη κυβερνητική οργάνωση "Πρότζεκτ για την ειρήνη στο Μόσταρ" βρίσκοντας ομοιότητες με το σήμερα: «Κάθε κοινωνία που έχει πρόβλημα με τους πρόσφυγες έχει πρόβλημα με τον εαυτό της. Η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία έγκειται το εξής: Στη Γερμανία υπάρχουν οι δομές για την απορρόφησή τους αλλά προκύπτουν προβλήματα με εξτρεμιστικές αντιδράσεις στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα εξαιτίας των προβλημάτων στις δομές προκύπτουν οι αντιδράσεις. Πιστεύω όμως πως η Ελλάδα με τη μακρά ιστορία υποδοχής προσφύγων  βήμα-βήμα μπορεί να τα καταφέρει.»

Αντιμετώπιση της ανεργίας
Τα προγράμματα ανταλλαγής ήταν ανέκαθεν ένας τρόπος διάνοιξης των επαγγελματικών οριζόντων των νέων. Η Χριστίνα Αλέξογλου- Πατέλκου από τον Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο DHW υλοποίησε το πρόγραμμα Γνώση-Μάθηση μεταξύ εκπαιδευόμενων νέων από την Κολωνία και την Κεφαλονιά στους τομείς της μαγειρικής και της κηπουρικής πιστεύοντας στη σημασία τέτοιων δράσεων: «Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών δίνει τα κατάλληλα εφόδια τόσο επαγγελματικά όσο και στην πολιτιστική γνωριμία και έτσι οι νέοι καταλαβαίνουν περισσότερο τις δυνατότητές τους».

Αλλά και στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων η ανταλλαγή ιδεών, όπως στο Open Coffee project, ένα πεδίο ανοιχτού διαλόγου μεταξύ νέων επιχειρηματιών, μπορεί να δώσει μια ξεχωριστή δυναμική σύμφωνα με το δημιουργό του Απόστολο Κρητικό: «Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται οι νέοι να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση και να μπορέσουν να βρουν επενδύσεις για τις ιδέες τους.» Παράδειγμα επιτυχίας που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Open Coffee ήταν η εφαρμογή taxibeat, μια ηλεκτρονική εφαρμογή για να βρίσκει κανείς ταξί μέσω κινητού που πρόσφατα  εξαγοράστηκε από το γερμανικό κολοσσό Daimler.

Ερωτηματικά και συνέχεια
Πάντως στο φόρουμ της Θεσσαλονίκης ήταν έκδηλη και η ανησυχία εκ μέρους κάποιων συμμετεχόντων για το αν τελικά και πότε θα γίνει πραγματικότητα ο θεσμός του ιδρύματος νεολαίας. Η μη κάλυψη από ελληνικής πλευράς του οικονομικού βάρους των τριών εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος που της αναλογεί για το όλο εγχείρημα την προηγούμενη διετία σε συνδυασμό και με μια πιθανή κυβερνητική αλλαγή στη Γερμανία μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας για την τελική έκβαση της προσπάθειας.

Η αυλαία του φόρουμ  πέφτει σήμερα με την παρουσίαση των κοινών πρωτοβουλιών από ελληνικής και γερμανικής πλευράς. Ήδη οι πρώτες συνεργασίες έχουν χαράξει το δρόμο τους τους στο χώρο του πολιτισμού αλλά και των ξενώνων νεανικής φιλοξενίας.  Αξιοσημείωτη η πρόθεση συνεργασίας εκ μέρους της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και οργανώσεων από το Δήμο της Κολωνίας για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής για την παραγωγή ενός δεκαήμερου ραδιοφωνικού προγράμματος από Έλληνες και Γερμανούς στις δύο πόλεις. Το 3ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Νεολαίας θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.