Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Equality Now: Ανεπαρκής η νομοθεσία στην Ελλάδα για τα θύματα βιασμών

Απροστάτευτες, εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου, οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού σε Ελλάδα και Βέλγιο. Αυτός είναι ο τίτλος που επιλέγει να δώσει ο Guardian σε δημοσίευμα που παρουσιάζει έρευνα του διεθνούς οργανισμού υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, Equality Now., για την σεξουαλική βία ενάντια στις γυναίκες. 

Καταδικασμένοι για βιασμό έχουν
ξεγλιστρήσει από την «τσιμπίδα» του νόμου, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα..

Όπως αποκαλύφθηκε, σε Ελλάδα, Σερβία, Ρωσία και Ταϊλάνδη, οι δράστες εξαιρούνται συχνά από την τιμωρία όταν, για παράδειγμα, το μικρής ηλικίας κορίτσι είναι καταδικασμένο σε σιωπηρή συναίνεση. 

Δεν αποδίδεται, δε, η πρέπουσα σημασία σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, με αποτέλεσμα οι απεχθείς πράξεις να μην καταδικάζονται και ο νόμος να μην προστατεύει τελικά το θύμα. Ο θύτης συχνά δεν αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας. 

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που είδε το φως της δημοσιότητας : Οι κυρώσεις που επιβάλλονται για σεξ επί πληρωμή σε βάρος ανηλίκων είναι σημαντικά πιο ήπιες σε σχέση με άλλες μορφές παιδικής κακοποίησης. Στην Ινδονησία, για παράδειγμα, ο βιασμός ανηλίκου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, ενώ το σεξ επί πληρωμή τιμωρείται με πενταετή, μόλις, ποινή.

Όταν εξετάστηκαν 15 από τις 82 νομοθεσίες του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιορδανίας της Νιγηρίας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Υεμένης, διαπιστώθηκε ότι ο βιασμός εκλαμβάνεται ως έκπτωση ηθικής και όχι αμιγώς ως βία. 

Έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι σε χώρες όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και το Μαρόκο, υπάρχει καθυστέρηση ως προς τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής βίας, με αποτέλεσμα οι δικαστές να επιβάλλουν πιο «μαλακές» ποινές.

Πηγή: Από δημοσίευμα στο http://news.in.gr/f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.