Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Γερμανία: Άνοιξε πάλι η συζήτηση για 8τάξιο ή 9ατάξιο Γυμνάσιο

Η εκπαιδευτική πολιτική είναι θέμα ευθύνης των κρατιδίων και όχι της Ομόσπονδης κυβέρνησης. Έτσι σήμερα στην Γερμανία τα εκπαιδευτικά συστήματα  διαφέρουν ανάλογα με τα κρατίδια.

Η γενικότερη συζήτηση για τον τύπο του Γυμνασίου άνοιξε εκ νέου με αφορμή των απόφαση της Βαυαρίας  σήμερα να επαναφέρει  το 8ταξιο γυμνάσιο.

Πριν μερικά χρόνια πολλά κρατίδια είχαν αποφασίσει την μείωση των τάξεων του Γυμνασίου από 9 σε 8 (το λεγόμενο και Turbo-Abi).

Απόφαση όμως που βρήκε γονείς, μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς αντίθετους, καθώς μέσα σε λιγότερο χρονικό διάστημα οι μαθητές έπρεπε να διδαχτούν την ίδια ύλη.

Σε εκπομπή του ARD (tagesschau.de) η έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Δρ Olaf Köller (από το Leibniz Institute for Science and Mathematics Education (IPN) καταγράφει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά όσον αφορά την απόδοση των μαθητών  το εάν θα είναι 8ταξιο ή 9τάξιο το Γυμνάσιο

Επίσης, η ένσταση των γονέων ότι περιορίζεται πολύ με το 8ταξιο ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών καταρρίπτεται από τις έρευνες, επισήμανε ο καθηγητής. Μπορεί να είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα κατά μισή ώρα περισσότερο στο 9τάξιο, αλλά ο μαθητής κερδίζει μια ολόκληρη χρονιά. Στις συμπεριφορές των μαθητών σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο δεν υπάρχουν διαφορές είτε φοιτούν στο 8ταξιο ή στο 9ταξιο, συμπληρώνει κάνοντας αναφορά σε πολλές έρευνες.

Όμως, η προ ετών απόφαση για μείωση του χρόνου διδασκαλίας στα Γυμνάσια φαίνεται να είναι καθαρά οικονομικός ( μείωση του κόστους), καθώς ο στόχος οι μαθητές να εισέλθουν πιο γρήγορα, τόσο στην πανεπιστημιακή όσο και γενικά στην αγορά εργασίας, δεν έχει επιτευχθεί. Στατιστικά οι μαθητές του 8τάξιου δεν αρχίζουν τις σπουδές νωρίτερα από αυτούς του 9τάξιου, καθώς αξιοποιούν την κερδισμένη χρονιά για ταξίδια, εκδρομές και 'ξεκούραση".

Πάντως, στη Βαυαρία προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση του να αποφασίζει το κάθε σχολείο  από μόνο του εάν θα επιλέξει το 8ατάξιο ή 9τάξιο τύπο Γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.