Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Γερμανία: Σύνταξη "μητρός". Τι πρέπει να προσέξετε

Με την καθιέρωση της σύνταξης μητρότητας το 2014 συνυπολογίζονται για τις μητέρες δυο  χρόνια στα χρόνια σύνταξης. Αυτό ισχύει για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πριν το 1992.

Όποια μητέρα έχει πάρει σύνταξη μετά την 1η Ιουλίου 2014 πρέπει να καταθέσει αίτηση για να συνυπολογιστούν τα χρόνια αυτά. Δηλ
να εξετάσουν το δελτίο που λαμβάνουν από τον φορέα κάθε χρόνο (μετά το 43ο έτος) και να καταθέσουν αίτηση "Antrag auf Kontenklärung bei der Deutschen Rentenversicherung" 

Προσοχή: Για να λάβει κάποιος σύνταξη πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 5 εργάσιμα χρόνια (allgemeine Wartezeit) . Αν δηλαδή κάποια μητέρα δεν έχει εργαστεί και έχει όμως 3 παιδιά (δηλ. 3 παιδιά Χ 2 έτη) φθάνει τα 6 χρόνια και δικαιούται την ελάχιστη σύνταξη.

Για τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 1992 αναγνωρίζονται 3 χρόνια ανά παιδί όπως επίσης απαιτείται η συγκατάθεση του συζύγου για την αναγνώριση των χρόνων στον συνταξιοδοτικο λογαριασμό της μητέρας.

Στην περίπτωση πάντως που μια μητέρα με δυο παιδιά φθάνει τα 4 χρόνια και θέλει να συμπληρώσει το 5ο έτος πρέπει να πληρώσει 1.009,80 € για να μπορεί να συνταξιοδοτείται που θα δώσει (με τα σημερινά δεδομένα) σύνταξη ύψους 126 € μηναίως


Δ. Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.