Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η εταιρεία Zara απέσυρε φούστα λόγω μιας σκοτεινής και ρατσιστικής ιστορίας…

Ένα συγκεκριμένο κομμάτι προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και δημιούργησε πολλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να καταργηθεί από την παραγωγή λίγες μόλις ώρες μετά την κυκλοφορία του

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ένα κορίτσι από το Σικάγο έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter πως «Τα Zara προσπαθούν να πουλήσουν μία φούστα με το Pepe the Frog, πιθανώς (;) χωρίς να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό σήμερα.» Πολλοί συμφώνησαν μαζί της, ενώ  άλλοι αντέδρασαν υποστηρίζοντας πως δεν μπορούμε να δαιμονοποιήσουμε ένα απλό και αθώο καρτούν.

Γιατί όμως το σχέδιο προκάλεσε τόση ένταση;


Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι απλός βάτραχος, «ακούει» στο όνομα Pepe the Frog και είναι ένα -κατά τ’ άλλα- τελείως αθώο και ακίνδυνο καρτούν που δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο Ματ Φέρι το 2005 για να συμπεριληφθεί στο κόμικ που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο. Το μότο του Pepe; “Feels Good, Man”.

Αρκετά χρόνια μετά, ο βάτραχος του Φέρι έγινε viral  από τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι παραφράζοντας το μότο του προσάρμοζαν τον βάτραχο σε διάφορες καταστάσεις, μέχρι που παραφράστηκε και πάλι, αλλά από ναζιστές χρήστες του διαδικτύου, σε “Kill Jews, Man”.

Αν και ο Pepe δεν φτιάχτηκε για να εκφράσει ρατσιστικές ή αντισημιτικές ιδεολογίες, η έκταση που πήρε η χρήση του στους «ρατσιστικούς λογαριασμούς» προκάλεσαν την ένταξή του στη βάση δεδομένων του ADL (Οργανισμός κατά της Δυσφήμισης) δίπλα από επικηρυγμένα σύμβολα, όπως η σβάστικα και η σημαία της Συνομοσπονδίας.Το φθινόπωρο του 2016, ο ADL σε συνεργασία με τον σκιτσογράφο Ματ Φέρι οργάνωσαν μία καμπάνια με hashtag #SavePepe προκειμένου να διαχωριστεί το καρτούν από κάθε μορφής ρατσιστική έκφραση.

Πάντως ύστερα από την έκταση που πήρε το ζήτημα, τα Zara αποφάσισαν να αποσύρουν τη τζιν φούστα.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που τα Zara κατηγορούνται για προώθηση ρούχων με αντισημιτικά σύμβολα: το 2014 η εταιρεία είχε μπει και πάλι στο στόχαστρο κυκλοφορώντας μπλουζάκια που απεικόνιζαν ένα κίτρινο αστέρι, με πολλούς να δημιουργούν συσχετισμό για το αστέρι που αναγκάζονταν να φορούν οι Εβραίοι πολίτες κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Πηγή: http://www.ependitislive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.