Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ολοκληρώθηκε το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών

Στον ανακαινισμένο και καλαίσθητο χώρο του Μουσείου «Βασίλη Τσιτσάνη» του Δήμου Τρικάλων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνέδριου – Ανταμώματος των απανταχού Θεσσαλών. Η δυναμική παρουσία των Θεσσαλών της Διασποράς, η άρτια οργάνωση και η θεματολογία έθεσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα απόλυτα επιτυχημένο παγκόσμιο
συνέδριο, δημιουργώντας ακόμη πιο στέρεες γέφυρες συνεργασίας, αγάπης και οραματισμού!

Οι εργασίες του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου και Ανταμώματος των Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, συγκεκριμένα από την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 έως και την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 ολοκληρώθηκαν σε ένα ιδιαίτερα θερμό και έντονα συγκινησιακό κλίμα. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και ο Δήμος Τρικκαίων είχαν την κύρια ευθύνη της διοργάνωσης της ολοκλήρου εκδήλωσης που κατά γενική ομολογία στέφτηκε και πάλι από απόλυτη επιτυχία. Η σύναξη των Θεσσαλών χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των αποδήμων Θεσσαλών από όλες τις περιοχές της υφηλίου με έντονη την επιθυμία να ακουστεί η φωνή και τα αιτήματά τους. 

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε τριμελές Προεδρείο που απαρτιζόταν από τον κ. Ηλία Κουτσερή (Δημοσιογράφο) την κ. Ντίνα Δήμα (Αντιδήμαρχο Τρικάλων) και από την κ. Μαρία Ρίγγα (Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών).

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το μήνυμα αισιοδοξίας έρχεται από τη Θεσσαλία, οπότε «μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αν ενώσουμε την εξωστρέφεια που δείχνουμε τα τελευταία χρόνια με τη δική σας αγάπη και στήριξη». Επεσήμανε ειδικά για τα Τρίκαλα την πρωτοπορία στον τεχνολογικό τομέα (Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, Smart Trikala, ΑΤΜ πιστοποιητικών κ.α.) εκτός από την ιστορία, την παράδοση, τον αθλητισμό και τη μουσική. Και αυτό που ζήτησε, είναι η συνεργασία: τη μεταφορά από τους απόδημους, καλών πρακτικών, καλών παραδειγμάτων και να γίνουν αγωγός επαφής με ανθρώπους, εταιρείες και οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν και να βοηθηθούν.

Εκ μέρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Τρικάλων κ. Χρ. Σιμορέλης τόνισε το πόσο «πρόκοψαν, αλλά δεν ξέχασαν» οι Έλληνες μετανάστες. Αναφέρθηκε στην εύστοχη θεματολογία του Συνεδρίου και εστίασε στο ότι είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και παραλλήλως η Πολιτεία να προσελκύσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Τσίγκας, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων. Τόνισε ότι ο Έλληνας δεν ξεκόβει από τις ρίζες του, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, σημείωσε ότι ο απόδημοι είναι σημαντικός πόρος, μια τεράστια δύναμη που δεν έχουμε αξιοποιήσει. Ενώ χαρακτήρισε την Συνομοσπονδία των Θεσσαλών ως κόμβο για την επικοινωνία τους με τη μητέρα πατρίδα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Γιώργος Βόμπρας δήλωσε συγκινημένος που το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα πραγματοποιήθηκε και πάλι στα Τρίκαλα γιατί αποτελούν την έδρα της Παγκόσμιας και απεύθυνε θερμό χαιρετισμό και ευχαριστίες στους συνεργάτες του (Δ.Σ. της Παγκόσμιας) αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια σε πλήθος δράσεις της Συνομοσπονδίας. Τόνισε τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας των ομοσπονδιών και το κατέξειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του με το να αποδεχθεί πρόσκληση και να επισκεφτεί την Ομοσπονδία και τους θεσσαλούς του Καναδά.. Αναφέρθηκε συνοπτικά στο πλήθος των ενεργειών και προσπαθειών που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο ζήτημα, και πρωταρχικό στόχο της Παγκόσμιας τη διατήρηση της ελληνικότητας των αποδήμων. 

Το συνέδριο ακολούθησε με έναν εγκάρδιο και συγκινητικό χαιρετισμό του εμπνευστή και πρώτου προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Διαμαντή Γκίκα, που ζει στην Γερμανία, ο οποίος στην αρχή χαιρέτησε όπως το ζητά και η παράδοση την προσωπική του νονά (κ. Ελισάβετ Μπρίζη) που παραβρέθηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο συνέδριο καθώς και την Νονά της Συνομοσπονδίας κ. Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου (Γραματέας Σ.Α.Ε.). Δεν έκρυψε την καρμική σχέση και την μεγάλη αγάπη που έχει με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών. Συγκινητικά ανέφερε μεταξύ άλλων τα πρώτα βήματα που έγιναν όταν διοργανώθηκε το πρώτο Αντάμωμα στο Δήμο Μουζακίου σε συνεργασία με τον παρόν Δήμαρχο κ. Κωτσό καθώς και το Αντάμωμα που είχε γίνει στο Δήμο Τρικάλων. Ο νέος Πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στο επόμενο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που θα γίνει στις 14 Απριλίου 2018 στο Ντύσσελντορφ και θα είναι αφιερωμένο στα ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ! Επίσης έδωσε νέο ραντεβού το καλοκαίρι 2018 που θα είναι εορταστικό έτος για την παγκόσμια Συνομοσπονδία μιας και θα διανύει δέκα χρόνια δράσης από την ίδρυσή του. Αποκορύφωμα για το 2018 θα είναι η έκδοση ενός ειδικού λευκώματος που θα αποτυπώνει την ιστορία των Θεσσαλών του Κόσμου και την ΑΓΑΠΗ τους για την ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ! 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής η «Πανθεσσαλική Στέγη» κ. Στέφανος Γ. Κούτρας ανέφερε ότι το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών είναι ένα σημαντικό Πολιτιστικό γεγονός που αφενός αναδεικνύει την παγκοσμιότητα των Θεσσαλών πολιτών αφετέρου συμβάλλει στην σφυρηλάτηση των σχέσεων και δεσμών τους. Τόνισε την σημασία της σωστής οργάνωσης της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων και την ανάγκη επαναλειτουργίας των κατασκηνώσεων για τους μαθητές του απόδημου Ελληνισμού. Ανέφερε τις πρωτοβουλίες της «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ» για τη πραγματοποίηση της 1ης Έκθεσης Θεσσαλικών Προϊόντων στην Αθήνα με παράλληλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την Ίδρυση της.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καναδά κ. Νικηφόρος Λαμπίρης έθεσε με εμφατικό τρόπο το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ αναφορές στο παρελθόν από τις ενώσεις Θεσσαλών στις ΗΠΑ έκανε ο κ. Θεοδ. Διαμαντόπουλος, με το προσωπικό του στίγμα να κυριαρχεί.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν επίσης η. κ. Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, αναφερόμενη σε ζητήματα της ομογένειας, η διευθύντρια της ραδιοφωνικής «Φωνής της Ελλάδας» κ. Ιωάννα Τριανταφύλλη που επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι, να υπάρξει κοινό αίτημα για την ενίσχυση της μετάδοσης των εκπομπών της ΕΡΤ και εκτός Ευρώπης, με την επανεργοποίηση της ERT World για όλον τον κόσμο.

Ακολούθησαν εισηγήσεις με ομιλίες και τοποθετήσεις επί των θεμάτων που απασχολούν τους Έλληνες μετανάστες και στη βάση της θεματολογίας του συνεδρίου: Τρίκαλα – Τσιτσάνης, Τεχνολογία, Τουρισμός.

Ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννης Κωτούλας αναφέρθηκε στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Δήμου Τρικκαίων, για να περάσει η πόλη, αυτό το «εργαστήριο ιδεών και πράξεων», από το e-trikala (electronic), στο i-trikala (intelligent) και στο o-trikala (open). Ανέφερε τις δράσεις για το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, τα Εξυπνα σπίτια, το πρόγραμμα Active Age για ηλικιωμένους με άνοια, τα συνολικά 26 προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί η εταιρεία, το Smart Trikala με το πλήθος των «έξυπνων» πολιτικών στα Τρίκαλα (φωτισμός, διαχείριση στόλου οχημάτων, στάθμευση κ.α.), το ΑΤΜ Πιστοποιητικών, το Delivery Πιστοποιητικών. Αλλά και την ανοιχτή πόλη, που δέχθηκε τους πρόσφυγες και η κοινωνία τους αγκάλιασε, με έντονη προσφορά από τους πολίτες και τους επαγγελματίες, με δράσεις, όπως την έκδοση εφημερίδας στα αραβικά, αλλά και κάθε δυνατή προσφορά.

Η αντιδήμαρχος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων κ. Ντίνα Δήμα αναφέρθηκε στα άλματα που έχει ο Δήμος στα ζητήματα τουριστικής προβολής. Τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα ουσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά για τον Δήμο, ο οποίος προωθεί μεθοδικά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Ανέφερε το παράδειγμα του Μύλου των Ξωτικών με το 1.000.000 επισκέπτες, του Μουσείου Τσιτσάνη, του Μουσείου Αγροτικής Ζωής στον Μύλο Ματσόπουλου, τις δράσεις στον Ληθαίο ποταμό και τη Λίμνη Γκιτζή, τον νέο ποδηλατόδρομο και τα δωρεάν ποδήλατα, το Infopoint και πλήθος άλλων δράσεων

Ο φιλόλογος – ερευνητής και συγγραφέας κ. Θεόφιλος Αναστασίου με μια εμπεριστατωμένη και μεστή ανάλυση, παρουσίασε το θέμα «Τρίκαλα, πρωτεύουσα του λαϊκού τραγουδιού». Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο και τους λόγους, για τους οποίους τα Τρίκαλα αφομοίωσαν πλήθος μουσικών ρευμάτων και ανέδειξαν τους Τσιτσάνη, Καλδάρα, Βίρβο, Κολοκοτρώνη, Σαμολαδά και άλλους, λιγότερο γνωστούς δημιουργούς, επεσήμανε τη σημασία αυτού του «εθνικού πολιτισμού» που γεννήθηκε από το λαϊκό τραγούδι. Στο τέλος της ομιλίας, έκανε την ουσιαστική πρόταση, να αρχίσει η συγκέντρωση του τεράστιου υλικού των τραγουδιών αυτών, στο Κέντρο Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη που λειτουργεί στα Τρίκαλα.

Στις εργασίες του Σαββάτου παρέστησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Αχ. Ζήρας, η τ. αντιδήμαρχος κ. Χρυσάνθου Γάλλου – Δαλκαφούκη, η δημοτική σύμβουλος Τρικκαίων κ. Σοφία Αλεστά, o εκπρόσωπος του επιμελητήριου Τρικάλων κ. Γιώτης Στέφανος, ο νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Αχιλλέας Λέρας και πλήθος ομογενών.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες του Ανταμώματος είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή, με τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων που ανέδειξε στην τακτική Γενική Συνέλευση τα νέα όργανα διοίκησης, των οποίων η σύνθεση έχει ως ακολούθως: 

Διοικητικό Συμβούλιο: Πρόεδρος Γκίκας Διαμαντής (Νυρεμβέργη Γερμανία), Αντιπρόεδρος: Λαμπίρης Νικηφόρος (Τορόντο Καναδά), Αντιπρόεδρος B’: Σιώμος Παναγιώτης (Σίδνεϋ Αυστραλία), Γραμματέας: Ρίγγα Μαρία (Τορόντο Καναδά), Γραμματέας Β’: Γαϊτάνης Απόστολος (Αθήνα), Ταμίας: Πολύζος Σωτήριος (Βισμπάντεν Γερμανία), Ταμίας Β’: Νέος Γεώργιος (Τορόντο Καναδά), Υπ. Δημοσίων Σχέσεων: Κούτρας Στέφανος (Αθήνα), Μέλη: Βόμπρας Άγγελος (Γκύτερσλο Γερμανία), Κατσίδης Ηλίας (Σίδνεϋ Αυστραλία), Ψαρολόγος Αντώνιος (Τορόντο Καναδά). 

Εξελεγκτική Επιτροπή: Πρόεδρος: Λαμπίρη Χριστίνα (Τορόντο Καναδά), Μέλη: Βλόντζου Μαρία (Αθήνα), Θάνου Ελευθερία (Μπήλεφελντ Γερμανία).

Ο νέος Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Γεώργιο Βόμπρα και όλους τους αντιπροσώπους των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, εκλέγοντάς τον ως Πρόεδρο και τόνισε ότι και το νέο Δ.Σ. θα εργαστεί όπως και τα προηγούμενα και θα χαρεί πάρα πολύ για την συνέχιση της άριστης συνεργασίας όλων των μελών της Συνομοσπονδίας. Επίσης ευχαρίστησε και τον κ. Δημήτρη Κρούπη εκδότη της εφημερίδας ΔΙΑΛΟΓΟΣ για το αφιέρωμα στους Θεσσαλούς Απόδημους στο τεύχος ΞΕΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ.

Σε όλους τους εισηγητές, τους προέδρους των Ομοσπονδιών, στην οργανωτική επιτροπή και στους εκπροσώπους του τύπου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες συμμετοχής.

Το αντάμωμα συνέχισε πανηγυρικά το βράδυ του Σαββάτου, αφού χόρεψαν όλοι μαζί σε Παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Αγία Κυριακή με τον Σύλλογο «ΑΠΟΛΛΩΝ», όπου χορευτές υπό την διεύθυνση του Χοροδιδασκάλου  κ. Αθανασίου Παπαγεωργίου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της Θεσσαλίας. Η Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνα Δήμα με τους συνεργάτες της αποχαιρέτησαν τους ομογενείς αφού παρέθεσαν δείπνο.

Η παγκόσμια Συνομοσπονδία ευχαριστεί θερμά και από καρδιάς τον χορηγό της εκδήλωσης, την ομογενειακή εφημερίδα Europolitis, και συγκεκριμένα τον Εκδότη, ιδρυτή και δημοσιογράφο κ. Βασίλη Βούλγαρη, που μαζί με τη σύζυγο του Έλενα επίσης δημοσιογράφο, ταξίδεψαν από τη Γερμανία οδικώς και μετέφεραν χωρίς οικονομική υποστήριξη όλον τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό (υπολογιστές, φακούς, κάμερες, μικροφωνικές κτλ.) και κάλυψαν ζωντανά, αναμετάδωσαν μέσω διαδικτύου ολόκληρο το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο (ομιλίες, εισηγήσεις, πρόσωπα κτλ.) στα πέρατα της οικουμένης! Βασίλη και Έλενα σας ευχαριστούμε! Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα άτομα που πήραν μέρος στην οργάνωση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης και τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να ξανανταμώσουμε του χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.