Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Γερμανία: Κέρδος ή ζημιά για την οικονομία οι αλλοδαποί φοιτητές ;



Ενώ από το 2004/2005 έως το 2010/2011 οι αλλοδαποί φοιτητές στα γερμανικά πανεπιστήμια ήταν σταθερά στις 185.000, ο αριθμός τους αυξήθηκε το 2015/16 κατά 36% φθάνοντας τις 251.000
 
Έρευνα του Ινστιτούτου για την γερμανική οικονομία στην Κολωνία (IW) εξέτασε διάφορα στοιχεία σχετικά με  τους
αλλοδαπούς φοιτητές, μεταξύ αυτών και το τι σημαίνει για την οικονομία της Γερμανίας ο αριθμός των φοιτητών που έρχονται από άλλες χώρες.


Το κόστος
Η φοίτηση ενός αλλοδαπού φοιτητή στην Γερμανία κοστίζει κατά μ. ο. 27.000 €. Αλλά όπως επισημαίνει η έρευνα μόνο οι μισοί από αυτούς ολοκληρώνουν με επιτυχία τις σπουδές τους και από αυτούς, μόνο οι μισοί παραμένουν στην χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 4 φοιτητές για να βγει ένας στην αγορά εργασίας στην Γερμανία. Συνολικό κόστος, σύμφωνα με την έρευνα, 108.000 €. 

Οι πτυχιούχοι που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας θα πληρώνουν στο κράτος 22.838 € ετησίως. Αν και, όπως αναφέρει η έρευνα, από το ποσό αυτό ένα μέρος θα δοθεί στα ασφαλιστικά και κοινωνικά ταμεία. Το ινστιτούτο καταλήγει ότι οι αλλοδαποί φοιτητές προσφέρουν περισσότερα έσοδα από όσα έξοδα  προκαλούν στην γερμανική οικονομία.


Συμπέρασμα
Επειδή στην Γερμανία η φοίτηση στα πανεπιστήμια είναι δωρεάν η φοίτηση αλλοδαπών  σημαίνει επιβάρυνση- οικονομικό κόστος. Στον τελικό απολογισμό όμως, η οικονομία της χώρας βγαίνει κερδισμένη. Αρκεί, αναφέρει η έκθεση, να γίνουν προσπάθειες ώστε να παραμένουν περισσότεροι πτυχιούχοι στην χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.