Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Νέο βιβλίο της αρχαιολόγου Κατερίνας Καρακάση για τις αρχαϊκές κόρες παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής
Δημήτριος Παντερμαλής.
Στο πάνελ από αριστερά η καθηγήτρια Γεωργία -Κοκκορού Αλευρά, 
ο καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, η συγγραφέας
Δρ Κατερίνα Καρακάση,   και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος
Φρανκφούρτη: Η ελληνική έκδοση του βιβλίου «Αρχαϊκές κόρες» της αρχαιολόγου Δρ Κατερίνα Καρακάση (εκδόσεις Αγρα), του οποίου η γερμανική έκδοση είχε προηγηθεί το 2001 από το εκδοτικό οίκο Hirmer,  παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το ίδιο το βιβλίο εκδόθηκε στα αγγλικά το 2003 από το Μουσείο P. Getty, Los Angeles.

Η ερευνητική εργασία της αρχαιολόγου δρ Κατερίνας Καρακάση εξετάζει το τι ακριβώς απεικονίζουν οι μαρμάρινες αυτές κορασίδες, υποστηρίζοντας πως παρουσιάζουν
απεικονίσεις υπαρκτών προσώπων.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείο Ακρόπολης, παρουσία αξιόλογων αρχαιολόγων και φίλων της αρχαίας και - όχι μόνον - της ελληνικής τέχνης τονίσθηκε από τους ομιλητές, η σπουδαιότητα της έκδοσης για την σχετική ελληνική βιβλιογραφία και για του ότι, το βιβλίο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τους σπουδαστές στην έρευνα της αρχαϊκής και όχι μόνο εποχής.

Οι ομιλητές,  ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, η καθηγήτρια Γεωργία Κοκκορού Αλευρά, ομότιμη καθηγήτρια κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια των ανασκαφών του Ιερού του Απόλλωνα στην αρχαία Αλάσαρνα Κω, ο  Άγγελος Δεληβορριάς, τέως Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ακαδημαϊκός και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος  παρουσίασαν το περιεχόμενο του έργου.

Από αριστερά Στο πάνελ από αριστερά η καθηγήτρια Γεωργία
Κοκκορού Αλευρά,  
ο καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, η συγγραφέας
δρ Κατερίνα Καρακάση  ο  
εκδότης
Σταύρος Πετσόπουλος, και ο
 καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής.
Κλείνοντας την εκδήλωση η συγγραφέας Δρ Κατερίνα Καρκάση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

"Οι μορφές αυτές των μαρμάρινων κορασίδων της αχαϊκής εποχής, περιόδου από την οποία έχουν διασωθεί σε εκπληκτικά μεγάλο αριθμό πρωτότυπα αγάλματα, σε σχέση με άλλες περιόδους (των οποίων τα έργα γνωρίζουμε από ρωμαϊκά αντίγραφα των χαμένων ελληνικών αυθεντικών έργων), αποτέλεσαν από την αρχή των σπουδών μου πρόκληση για την λεπτομερή εξέταση, την ιστορική και κοινωνικο- πολιτιστική τους κατάταξη, έτσι όπως πολλά από αυτά σώζονται σχεδόν ακέραια, ασκώντας απέραντη γοητεία στην ψυχή του παρατηρητή" .

Η δρ Κατερίνα Καρακάση σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe στη Φρανκφούρτη και συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στη Φρανκφούρτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.