Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Τουρκία: Πολύχρονη φυλάκιση για εργαζόμενους της „Cumhuriyet“

Παρά την διεθνή κριτική, ένα δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε σήμερα σε πολλά χρόνια φυλάκιση τα ηγετικά μέλη της εφημερίδας Cumhuriyet (στέκεται κριτικά στην κυβέρνηση). Το δικαστήριο στο Silivri κοντά στην Κωνσταντινούπολη
καταδίκασε τον εκδότη Akin Atalay, τον αρχισυντάκτη Murat Sabuncu και τον δημοσιογράφο  Ahmet Sik για " υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων"

Ο Atalay, ο οποίος ήταν ο μόνος που βρισκόταν ακόμα υπό κράτηση, απελευθερώθηκε υπό όρους. Η απόφαση μετά τη διαδικασία εννέα μηνών δεν είναι ακόμη οριστική. Οι δικηγόροι είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν έφεση. Συνολικά έχουν καταδικαστεί 18 νυν και πρώην δημοσιογράφοι της "Cumhuriyet".

Ο Atalay καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια, ένα μήνα και 15 ημέρες στη φυλακή, Sabuncu και Sik, ο καθένας από 7 1/2 έτη. Αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας καταδικάστηκαν σε λιγότερα χρόνια φυλάκισης. Τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Η δίκη δύο κατηγορουμένων που δεν παραβρέθηκαν στη δίκη - συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχισυντάκτη Can Dündar, ο οποίος ζει στην εξορία στη Γερμανία - έχει διαχωριστεί  από τη δίκη και θα συνεχιστεί.

Το κατηγορητήριο της εισαγγελίας στηρίχτηκε στην υποστήριξη του απαγορευμένου Κουρδικού Κόμματος Εργαζομένων PKK, του αριστερού εξτρεμιστικού DHKP-C και του κινήματος Gülen. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το κίνημα του Ισλαμιστή ιερέα Fethullah Gülen που ζει στις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 στη Κωνσταντινούπολη  . Η εισαγγελία έχει ζητήσει πολύχρονες ποινές φυλάκισης.

Η διαδικασία είχε επικριθεί διεθνώς. Ο δικηγόρος της «Cumhuriyet» Duygun Yarsuvat, δήλωσε κατά τη διάρκεια της απολογίας του την Τετάρτη: «Αυτή είναι μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα που έχει σαν στόχο τη φίμωση της «Cumhuriyet» «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, εμείς έχουμε λειτουργήσει δημοσιογραφικά» Κατά τη διαδικασία παρουσιάστηκαν άρθρα και μηνύματα Twitter ως ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων.

Μεγάλο μέρος του προσωπικού της "Cumhuriyet" συνελήφθη στις επιδρομές στα τέλη του 2016 και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση. Στην αρχή της δίκης στις 24 Ιουλίου 2017, δώδεκα εργαζόμενοι "Cumhuriyet" ήταν υπό κράτηση. Οι τελευταίοι Sabuncu και Sik απελευθερώθηκαν τον περασμένο μήνα μετά από 490 / 430 ημέρες στη φυλακή. Ο Atalay βρισκόταν υπό κράτηση επί 18 μήνες.

Περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν συνολικά.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία υφίστανται πίεση διαρκείας. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης  ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν έχει κλείσει πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Ρ24 περισσότερα από 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία - περισσότεροι από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο τουυρκογερμανός δημοσιογράφος Μεσάλε - συνεχίζεται τη δίκη του αυτή την Πέμπτη- κατηγορείται επίσης στην Τουρκία. Ο συνάδελφός του Adil Demirci συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και τώρα βρίσκεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Silivri, όπου μέχρι την απελευθέρωσή του το Φεβρουάριο ήταν υπό κράτηση ο τουρκογερμανός  Deniz Γιουτζέλ .

Πηγή: FAZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.