Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB): Δώστε ευκαιρία στην Ελλάδα για αλλαγή πλεύσης


Με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB με τίτλο «Ελλάδα: Δώστε ευκαιρία στην Ελλάδα για αλλαγή πορείας», αναφέρεται στην ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης:

Το κείμενο (σε ελεύθερη μετάφραση) 

Ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Olaf Scholz έχει ήδη αφήσει να διαφανεί ότι θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό θα πρέπει ισχύει και με την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουμε τα αιτήματα για μια αληλλέγγυη Ευρώπη με συγκεκριμένες  δράσεις 

Το γεγονός ότι ο Wolfgang Schäuble δεν είναι πλέον ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είναι πιθανό να έχει δημιουργήσει χαρά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, οι Έλληνες υπέστησαν πολλά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της λιτότητας, που καθοδηγείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Από το 2010, ο Schäuble επαναλαμβανόταν για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε να στερηθούν τα κράτη που έχουν έλλειμμα από το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο. Τα προγράμματα προσαρμογής της αποκαλούμενης τρόικας επέβαλαν αντικοινωνικές και αντιπαραγωγικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας, στις συντάξεις και στο εργατικό δίκαιο και προώθησαν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο διάδοχος του Schäuble, Olaf Scholz, έχει ήδη δείξει ότι θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουμε τα αιτήματα για μια αληλλέγγυη Ευρώπη με συγκεκριμένες  δράσεις. Μέχρι το τέλος του μήνα, οι υπουργοί οικονομικών της Eurogroup θέλουν να συμφωνήσουν σε ένα χάρτη πορείας για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δανειοδότησης, το οποίο λήγει το καλοκαίρι.

Η γαλλική κυβέρνηση και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παρουσίασαν διάφορα μοντέλα για το πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση του χρέους. Συζητιέται η παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί, η παράταση της πληρωμής των επιτοκίων και η εξάρτηση των αποπληρωμών του χρέους από τις οικονομικές επιδόσεις. Ο Scholz πρέπει τώρα να πάρει θέση και να συμφωνήσει  στην ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. Ειδικά που η πολιτική λιτότητας επιβλήθηκε κυρίως απότη Γερμανία η οποία οδήγηση στην πορεία μείωσης το ελληνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και παράλληλε αύξησε το ποσοστότου χρέους. Το χρέος αυξήθηκε από σχεδόν 146% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 σε περίπου 180 % κατά το τρέχον έτος (βλέπε διάγραμμα).



Η μείωση του χρέους θα βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και θα βοηθήσει στην πρόσβαση στην αγορά. Έτσι, η χώρα θα μπορούσε το καλοκαίρι να απαλλαγεί από τις σταγόνες δανείων βοήθειας . Επιπλέον, απαιτείται ελάφρυνση του χρέους για να αποτραπεί η συντριβή της ανερχόμενης οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα από το χρέος. Πάνω απ 'όλα, όμως, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα σαφές φιλοευρωπαϊκό, πολιτικό μήνυμα.

Αλλά επίσης σημαντικό είναι να μην εισαχθούν νέοι μηχανισμοί που θα αναγκάσουν την Ελλάδα μετά τη λήξη του δανειακού προγράμματος να μπεί σε νέο πρόγραμμα λιτότητας . Το αίτημα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να συνδέσουν την ελάφρυνση του χρέους με ορισμένες μεταρρυθμίσεις πρέπει να απορριφθεί. Η πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για την τόνωση της ζήτησης. Οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων και η κατάργηση των δασυλλογικών συμβάσεων πρέπει να αντιστραφούν. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν καταδείξει ότι είναι δυνατή η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη με την απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας. Αυτήν την ευκαιρία πρέπει τώρα να την έχει και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.