Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Γερμανία: Η Υπουργός προστασίας των καταναλωτών για το σκάνδαλο του facebook

Η  Υπουργός Δικαιοσύνης και προστασίας των καταναλωτών
Katarina Barley ανήρτησε στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά μέσα την παρακάτω δήλωση αναφορικά με το σκάνδαλο που προέκυψε με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στο Facebook.

Η δήλωση ήταν συνέχεια της αποκάλυψης από το ίδιο το Facebook ότι ο αριθμός των λογαριασμών των οποίων τα στοιχεία δόθηκαν στην Cambridge Analytica ήταν 87 εκ (50 ήταν η αρχική δήλωση).
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Υπουργού:

Έως 300.000 καταναλωτές στη Γερμανία επηρεάζονται από το σκάνδαλο δεδομένων του Facebook. 

Τα δεδομένα τους διαβιβάστηκαν και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το Facebook δεν λειτουργεί με διαφάνεια. Η ηθική γίνεται θύμα εμπορικών συμφερόντων.

Η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει μόνο στην περίπτωση της Cambridge Analytica. Πρέπει να διευκρινιστεί αν άλλοι χειριστές εφαρμογών (Apps) έχουν καταχραστεί τα δεδομένα των χρηστών και των επαφών σε μεγάλη κλίμακα.

Είναι καιρός για σαφή αντίδραση από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα κοινωνικά δίκτυα χρειάζονται σαφείς κανόνες. Θα ελέγξουμε αν οι δυνατότητες του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού προστασίας δεδομένων αρκεί. Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς απαιτήσεις για τους φορείς κοινωνικών δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Facebook ζει από την εμπιστοσύνη των χρηστών του. 
Το Facebook έχει χάσει αυτή την εμπιστοσύνη. 
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν επιχειρήσεις και εταιρείες για τις δυνατότητες βελτίωσης της προστασίας δεδομένων που μπορούν να εφαρμοστούν. Στις εταιρείες συμπεριλαμβάνεται και το Facebook το οποίο οφείλει να δώσει στις αρχές της ΕΕ τη λειτουργία των αλγορίθμων του. 

Το κράτος πρέπει επίσης να είναι σε θέση να εκπληρώσει την προστασία και τη ρυθμιστική λειτουργία στο δίκτυο.

Σε συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 26 Μαρτίου, το Facebook υποσχέθηκε να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους χρήστες στη Γερμανία. Περιμένω από την εταιρεία να ανταποκριθεί σε αυτή την υπόσχεση αμέσως και ευσυνείδητα.


Η Katarina Barley, ο πατέρας της Βρετανός και η μητέρα της γερμανίδα, ανέλαβε το Υπουργείο στις 14.3.2018.
Από 2 Ιουνίου 2017 έως 14 Μαρτίου 2018 ήταν Υπουργός Οικογένειας, υπερηλίκων, γυναικών και νεολαίας ενώ από 28.9.2017 έως 14.3.2018 επιπλέον υπερησιακή υπουργός εργασίας και κοινωνικών θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.