Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ο Καρδινάλιος Marx κριτικάρει τον Πρωθυπουργό Βαυαρίας για την απόφασή του για τον σταυρό

Ο Καρδινάλιος Reinhard Marx επέκρινε τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) για «διάσπαση και διχασμό»

Αυτό δημιούργησε «διάσπαση και διχασμό» δήλωσε ο πρόεδρος της Καθολικής Γερμανικής Επισκοπικής Διάσκεψης στην "Süddeutsche Zeitung".  Όσοι βλέπουν το σταυρό μόνο ως πολιτιστικό σύμβολο δεν κατάλαβαν τι
σημαίνει οσταυρός. Δεν εναπέκειτο στο κράτος να εξηγήσει τι σημαίνει ο σταυρός, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο του Μονάχου και του Freising.

Προηγουμένως, ο Söder είχε ήδη λάβει κριτική από άλλους αξιωματούχους της εκκλησίας και πολιτικούς από διάφορα κόμματα για το διάταγμα του να θέσει σταυρό σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια της Βαυαρίας τονιζοντας ότι "δεν αποτελεί σύμβολο θρησκευτικό αλλά ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Το 64% ψηφίζει εναντίον του σχεδίου Söder
Σε μια δημοσκόπηση του Emnid για λογαριασμό της "Bild am Sonntag", το 64% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με την τοποθέτηση χριστιανικών σταυρών σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες στη Γερμανία, υπέρ δήλωσε το 29% ενώ το 7% δεν είχε σαφή γνώμη ή δεν έκανε σχόλια.
Ακόμη και ανάμεσα στους Καθολικούς και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 48% απορρίπτει την υποχρεωτική τοποθέτηση του σταυρού στα κτίρια σε αντίθεση με το 38% που δηλώνει υπέρ.
Στους προτεστάντες, το 62% είναι εναντίον της τοποθέτησης σταυρών στις αρχές ενώ το  34 % δηλώνει υπέρ. Οι ερωτηθέντες από άλλες θρησκευτικές ή μή ομάδες απορρίπτουν την τοποθέτηση σταυρών σε κυβερνητικούς οργανισμούς με μεγάλη πλειοψηφία 87%, με μόνο το 12% να δηλώνει υπέρ.
Το βαυαρικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι από τον Ιούνιο σε κάθε αρχή της πολιτείας πρέπει να κρέμεται ένας σταυρός.
Κατά την άποψη της κρατικής κυβέρνησης, αυτό θα πρέπει να εκφράζει τον «ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα» της Βαυαρίας και να είναι «μια ορατή δέσμευση στις βασικές αξίες της νομικής και κοινωνικής τάξης».
Η απόφαση δίχασε την κοινή γνώμη παγγερμανικά.  Ενώ  εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας ηον χαιρέτισαν, το Κεντρικό Συμβούλιο των μουσουλμάνων προειδοποίησε για τυχόν αποκλεισμούς . Οι Πράσινοι και η Αριστερά κατηγόρησαν το CSU για λαϊκιστική και αντισυνταγματική δράση .
Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής, Claudia Roth (Πράσινοι), κατηγόρησε στις εφημερίδες του Funke Media Group τον Söder ότι αταχράται το σταυρό για τον προεκλογικό του αγώνα  σκόπιμα μπλέκει τη θρησκεία και την πολιτική", είναι   "εξαιρετικά μη-χριστιανικό και άσεμνο ούτως ή άλλως".
Στη Βαυαρία, οι εκλογές του κοινοβουλίου πραγματοποιούνται το φθινόπωρο, ενώ η CSU θέλει να επανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.