Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Πέθανε ο ιδρυτής της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης,

Απεβίωσε σήμερα, Πέμπτη, ο ιδρυτής και πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης, σε ηλικία 78 ετών.

«O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν» αναφέρει το ΔΣ
της εταιρείας.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης
Η συγκινητική ανακοίνωση του ΔΣ

«To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της AEGEAN εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της εταιρίας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή, σήμερα Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης : ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787»
Ο αυτοδημιούργητος Κρητικός επιχειρηματίας

Από τους πλέον δυναμικούς επιχειρηματίες ο Κρητικός Θεόδωρος Βασιλάκης έγινε ο ιδρυτής και η «ψυχή» κάποιων από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες: της αεροπορικής Aegean, αλλά και της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas – Hertz που απλώνεται στα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την Κύπρο, καθώς και της εταιρείας λιανικής αυτοκινήτων Autotechnica Velmar.

Γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Το 1958 αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Ηρακλείου και στη συνέχεια σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τη δραστηριότητά του στο επιχειρείν ξεκινά το 1961, στο πλευρό του πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση διανομής καυσίμων Σ.Ρέστης&Σια, Caltes/Texaco.

Πέντε χρόνια μετά υπογράφει το πρώτο συμβόλαιο εκπροσώπησης της Hertz International στην Κρήτη.

Η πρώτη σελίδα στο βιβλίο των αξιοζήλευτων επιχειρηματικών επιτυχιών έχει γραφτεί και θα ακολουθούσαν πολλές ακόμη…

Το παρακάτω βίντεο του ιδιωτικού πανεπιστημίου ALBA, που βράβευσε το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» του το 2017 περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του, αλλά και μαρτυρίες συνεργατών του και ανθρώπων που ήταν κοντά του.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης της ώθησης του τουρισμού των γκόλφερ στην Ελλάδα, ως εμπνευστής και δημιουργός του 1ου διεθνούς τουρνουά «Aegean Airlines Pro – Am», ενώ έφτιαξε ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών για το άθλημα στη Χερσόνησο της Κρήτης, το «Crete Golf Club».

Αποκαλυπτική για τη νοοτροπία του, τη διορατικότητα του και τις αρχές στις οποίες στήριξε την πορεία του στον επιχειρηματικό στίβο είναι η περιγραφή που είχε κάνει σε συνέντευξή του στο protagon.

«Τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας που μας έφτιαξε τα πρώτα έξι αεροπλάνα με ρωτούσαν «είσαι σίγουρος Βασιλάκη για αυτή τη δουλειά που πας να ανοίξεις; Καταλαβαίνεις τι σημαίνει η δημιουργία αεροπορικής εταιρείας; […] Όλοι με είχαν κλάψει στην αρχή, νόμιζαν ότι θα με έψαχναν στην Αργεντινή μετά από δύο τρία χρόνια. Κι όμως το κατορθώσαμε, στήσαμε την εταιρεία, δώσαμε στον Έλληνα ποιοτική αεροπορική μεταφορά, παλέψαμε με αντίξοες συνθήκες και κυρίως με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που μας έκανε το ίδιο το κράτος με την παλιά Ολυμπιακή και πετύχαμε αυτή τη στιγμή οι φανατικοί Έλληνες επιβάτες μας να υπερηφάνευονται που υπάρχει μια τέτοια ελληνική εταιρεία»

»Κι αυτό για εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό από την κερδοφορία της εταιρείας. Γιατί μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα 10-11 χρόνια χάναμε συνεχώς».

Η Aegean ήταν προσωπικό στοίχημα του Θ.Βασιλάκη και δεν άφησε τίποτα στην τύχη του, κάτι που πάντως συνήθιζαν όλοι οι σοβαροί και επιτυχημένοι επιχειρηματίες της γενιάς του. «Πήγαινα και έλεγχα ο ίδιος εάν οι τουαλέτες είναι καθαρές και μυρίζουν ωραία. Εάν τα καθίσματα είναι καθαρά και λειτουργικά, αν τα τραπεζάκια τους δουλεύουν. Πήγαινα τα βράδια και έβλεπα τους μηχανικούς. Με αυτόν τον τρόπο ασυνείδητα περνάς και στο προσωπικό τη νοοτροπία αυτή».

Οι νοοτροπίες μόνο με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν ήταν η άποψη του κ. Βασιλάκη. Η νοοτροπία ενός λαού αλλάζει εάν δει τον πολιτικό, τον υπουργό να συμπεριφέρεται σωστά, έλεγε. «Στην αρχή τους πολιτικούς που δεν δέχονταν να περάσουν όπως όλοι από τη διαδικασία του ελέγχου τους κατεβάζαμε από τα αεροπλάνα και είχαμε προβλήματα. Αλλά τελικά το συνήθισαν και το κατάλαβαν […]»

» Είναι μια κακή νοοτροπία, αυτή του ‘εντάξει, δε βαριέσαι’. Αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει στην εταιρεία αυτή. Αν πεις για το ένα δε βαριέσαι, θα πεις και για το άλλο και θα γίνει συνολική νοοτροπία. Πολλοί λένε ‘έτσι είναι ο Έλληνας’, αλλά εγώ όταν το ακούω αυτό γίνομαι έξαλλος. Ο καθένας Έλληνας πρέπει να σκέφτεται και συλλογικά αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι».

«Εμείς οι Έλληνες και η χώρα μας έχουμε τη δύναμη να κάνουμε θαύματα, αλλά πρέπει πρώτα αυτό, εμείς να το πιστέψουμε» είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Θ.Βασιλάκη.

Και αυτός το πίστεψε…

Δημοσιεύτηκε στο in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου