Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Ιταλία: Bέτο άσκησε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, στην επιλογή του Ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα

Ο Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιταλό πρόεδρο Σ.Ματαρέλα, διαβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου, επιβεβαιώνοντας τις επίμονες πληροφορίες των τελευταίων ωρών για πολιτικό αδιέξοδο και νέα προσφυγή στις κάλπες.

Με τον Σέρτζιο Ματαρέλα να επιμένει στο βέτο που έθεσε για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών από τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο
Σαβόνα, και τον συνασπισμό Πέντε Αστέρων και Λέγκα να μην μπορούν να συνεννοηθούν για νέο υποψήφιο, οι προσπάθειες του Κόντε, απέβησαν άκαρπες και πλέον όλα δείχνουν προς σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και διεξαγωγή νέων εκλογών το Φθινόπωρο.

Ματαρέλα: Θεμελιώδους σημασίας η συμμετοχή στο ευρώ
Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση.

Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε ότι έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία, χρεώνοντας το αδιέξοδο στην ακαμψία των πολιτικών δυνάμεων της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.
Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, τόνισε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.