Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Παρίσι: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα

Με την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα και το «Όνειρο» ως κεντρικό του θέμα, ανοίγει σήμερα τις πύλες του το Φεστιβάλ Ιστορίας της Τέχνης, που διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά στο Ανάκτορο του Φονταινεμπλώ, έξω από το Παρίσι.

Σημείο συνάντησης ανάμεσα στους ιστορικούς της τέχνης και το φιλότεχνο κοινό, το Φεστιβάλ προσφέρει ένα πλούσιο πανόραμα της ιστορίας των οπτικών τεχνών από την προϊστορία έως τη σύγχρονη δημιουργία. Το πρόγραμμά του οργανώνεται γύρω από τρεις άξονες: ένα θέμα, μια προσκεκλημένη χώρα και ένα φόρουμ διαλόγου για θέματα επικαιρότητας.

Φετινό θέμα του Φεστιβάλ θα είναι το «Όνειρο» (είχαν προηγηθεί αφιερώματα στην τρέλα, το ταξίδι, το εφήμερο, το γέλιο, τη φύση κ.ά.), γύρω από το οποίο θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 εκδηλώσεις
(διαλέξεις, συζητήσεις, στρογγυλές τράπεζες, ξεναγήσεις, αναγνώσεις, συναυλίες, προβολές, περφόρμανς, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων), προσεγγίζοντας το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Το Φεστιβάλ καλεί μια χώρα να συγκρίνει τις έρευνες και τις μεθόδους της με αυτές της Γαλλίας, τόσο σε σχέση με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και σχετικά με τη διδασκαλία. Μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, είναι η σειρά της Ελλάδας να παρουσιάσει σε ένα διεθνές κοινό την κατεύθυνση αλλά και την ποιότητα των ερευνών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ έγινε δεκτό «με κάποια έκπληξη» από την ευάριθμη κοινότητα των ελλήνων ιστορικών τέχνης. Όπως μας λέει ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, «η επιλογή, αν και αιφνιδιαστική, ήταν πολύ σημαντική και μια πραγματική ευκαιρία για τη διεθνή προβολή του επιστημονικού έργου που συντελείται στη χώρα μας στα πεδία τη αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης και της μουσειολογίας».

Ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, μαζί με την επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Πολύνα Κοσμαδάκη και τον διευθυντή της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας (EFA) καθηγητή Alexandre Farnoux, κλήθηκαν να «προτείνουμε ιδέες, πρόσωπα, θέματα κ.λπ., σχετικά με την αρχαιολογία και την ιστορία της τέχνης στη Ελλάδα, τις έρευνες, τις ανασκαφές, τη διδασκαλία, τα μουσεία, τους θεσμούς κ.ά. Στη βάση των προτάσεών μας και λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές και οικονομικές δυνατότητες, καθώς και τις διαθεσιμότητες των προσώπων, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ διαμόρφωσαν το φετινό πρόγραμμα».

Το αφιερωμένο στη χώρα μας πρόγραμμα του Φεστιβάλ επιδιώκει να αναδείξει, αφενός, τις προσεγγίσεις αρχαιολόγων και ιστορικών τέχνης στην αρχαία Ελλάδα και την τέχνη της αλλά και στην πρόσληψή της από τη δυτική νεωτερικότητα. Αφετέρου, δίνει αρκετό βάρος στη σύγχρονη τέχνη που παράγεται στην Ελλάδα, στη ζωντάνια της και στην αλληλεπίδρασή της με τη σύγχρονη κοινωνία.

Συνολικά 34 εκδηλώσεις καλύπτουν αυτό το τμήμα της διοργάνωσης, ανάμεσα στις οποίες αξίζει να υπογραμμιστεί η συζήτηση ανάμεσα στους Adam Szymczyk, Pierre Bal Blanc (documenta 14), Πολύνα Κοσμαδάκη, Έλενα Παπαδοπούλου (Radio Athènes) και Βανέσα Θεοδωροπούλου (Σχολή Καλών Τεχνών της Ανζέ) για μια αποτίμηση της documenta 14, καθώς επίσης και η συζήτηση για τα ελληνικά μουσεία ανάμεσα στους επικεφαλής τριών οργανισμών: Κατερίνα Κοσκινά, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Γιώργος Μαγγίνης και την Αναστασία Λαζαρίδου. Ακόμη, η παρουσία του Οργανισμού ΝΕΟΝ και η δράση του για «την τέχνη στην πόλη» θα παρουσιαστεί από την Ελίνα Κουντούρη, τον Κωστή Βελώνη και τον Serge Le Borgne του Ινστιτούτου Αμπράμοβιτς.


Πηγή: monopoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.