Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Κρίση στο κυβερνητικό συνασπισμό ... για να μη χαθεί η πλειοψηφία στη Βαυαρία


Ελάχιστοι είναι αυτοί πιστεύουν ότι το θέμα που προέκυψε για το προσφυγικό στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει και σε διάσπαση του  συνασπιμού CDU/CSU είναι είναι το πραγματικό πρόβλημα  της αντιπαράθεσης.

Aντίθετα, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κόντρα
Seehofer (Υπουργού Εσωτερικών) και Μέρκελ έχει να κάνει με τις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η CSU δύσκολα θα εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Το θέμα της αντιπαράθεσης είναι εάν οι πρόσφυγες θα επιστρέφονται από τα σύνορα στη χώρα που έκαναν πρώτη φορά αίτηση ασύλου (που προτείνει ο πρώην Πρωθυπουργός της Βαυαρίας) ή εάν θα βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στην επόμενο σύνοδο που διεκδικεί η Μέρκελ.

Αν τελικά αποχωρήσει το CSU από την κυβέρνηση οι δύο άλλοι κυβερνητικοί έταιροι CDU και SPD θα χάσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των 709 εδρών καθώς μαζί διαθέτουν 353 έδρες. Έτσι θα προκύψει ή νέος συνασπισμός στον οποίο θα συμετέχουν οι Πράσινοι  ή οι φιλελεύθεροι ή θα έχουμε μόλις λίγους μήνες μτά τη συγκρότηση κυβέρνησης και πάλι εκλογές.

Πρόβλεψη; Δύσκολη. Όλα παίζουν. Από μια απλή φωτοβολίδα της CSU μέχρι και παραίτηση Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.