Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Γερμανία: Οι μισοί μόνο εργαζόμενοι παίρνουν επίδομα αδείας

Σύμφωνα με έρευνα, οι μισοί περίπου μισθωτοί στη Γερμανία λαμβάνουν από τον εργοδότη τους επίδομα αδείας. 

Οι πιθανότητες να λαμβάνει κάποιος το επίδομα εξαρτάται κατά κύριο λόγο εάν η εταιρεία έχει συλλογική σύμβαση. Αυτό δηλώνει ο επικεφαλής
του αρχείου συλλογικών συμβάσεων του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών  (WSI), Thorsten SCHULTEN κάτι που προέκυψε και από δικτυακή έρευνα  στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 28.000 εργαζόμενοι

Έτσι, ενώ το 71% των εργαζομένων σε εταιρεία με συλλογική σύμβαση λαμβάνει επίδομα αδείας, στις εταιρείες που δεν έχουν συλλογική σύμβαση το ποσοστό είναι μόλις 38%.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να λάβουν το επίδομα αδείας από ό,τι οι γυναίκες (54% - 41%). 

Το μέγεθος της επιχείρησης παίζει επίσης ρόλο: Έτσι στις μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 100 υπαλλήλους, λαμβάνει επίδομα διακοπών το 38% ενώ σε εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζομένους, το 65%.

Το ποσό του επιδόματος αδείας (σε συλλογικές συμβάσεις) διαφέρει και εξαρτάται κατά κανόνα από την μορφή και την κατηγορία της εταιρείας: 

Φέτος, βρίσκεται μεταξύ 155 και 2355 ευρώ στη μεσαία κατηγορία μισθών. 

Τα λιγότερα χρήματα για το επίδομα αδείας το λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη γεωργία, στη βιομηχανία άνθρακα και στη βιομηχανία ξενοδοχείων και εστιατορίων. 

Τα υψηλότερα επιδόματα εισπράττονται από τους εργαζόμενους στον τομέα της επεξεργασίας ξύλου και πλαστικών, στη βιομηχανία μετάλλων, στη βιομηχανία μεταποίησης χαρτιού, στην εκτύπωση καθώς και την ασφαλιστική βιομηχανία.

Πηγή: Wirtschafts Woche 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.