Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Γερμανία /Δικαστική απόφαση: Ρατσιστικά μηνύματα στα κοινωνικά μέσα δικαιολογούν απόλυση

Το εργατικό δικαστήριο του κρατιδίου της Σαξονίας αποφάσισε ότι ρατσιστικά σχόλια μπορούν να προκαλέσουν αυτόματη καταγγελία του συμβολαίου εργασίας (απόλυση).

Τέτοιου είδους σχόλια δεν ανήκουν στην κατηγορία της ελευθερίας της γνώμης επισήμανε η απόφαση του δικαστηρίου.

Η δίκη ξεκίνησε από την απόλυση ενός εργαζόμενου στη τοπική αυτοδιοίκηση ο οποίος είχε αναρτήσει (φορώντας την ενδυμασία της εργασίας του) ρατσιστικό μήνυμα στο  Facebook το οποίο το αναδημοσίευσε τοπική εφημερίδα. Γεγονός που οδήγησε τον εργοδότη στην άμεση απόλυσή του.

Ο απολυμένος εργαζόμενος επέλεξε τη δικαστική οδό με το επιχείρημα ότι η ανάρτησή του ήταν στο πλαίσιο του δικαιώματος που έχει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του σημειώνοντας ότι η ανάρτηση ήταν περισσότερο σατιρική.  Κάτι το οποίο όμως δεν αποδέχτηκε το δικαστήριο.

Ο εργαζόμενος είχε αναρτήσει μια φωτογραφία μιας κατσίκας η οποία «έλεγε» "Achmed, είμαι έγκυος!" 

Το δικαστήριο έκρινε ότι με τον τρόπο αυτό στιγματίζεται μια ομάδα πληθυσμού με τη κατηγορία της σοδομίας (σεξουαλικές πράξεις με ζώα) κάτι που δεν έχει να κάνει με την ελευθερία της γνώμης. 

Επιπλέον έκρινε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση κοινοποιήθηκε συνειδητά σε μια σελίδα ενός ακροδεξιού κόμματος. Το δικαστήριο έκρινε ακόμη ως προβληματικό το γεγονός ότι η στολή εργασίας στο προφίλ του εργαζόμενου τον ταύτιζε (άρα και τις απόψεις του) με τον εργοδότη.

Πηγή: IG Metall 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.