Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Η γκετοποίηση στη Γερμανία μεγαλώνει

Φτωχοί και πλούσιοι ζουν όλο και λιγότερο σε κοντινές πόρτες.

Μια νέα έρευνα έρχεται να καταγράψει ότι η γκετοποίηση στη Γερμανία αυξάνεται και ιδιαίτερα, στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Wissenschaftszntrum Berlin für
Sozialforshung που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, επισημαίνεται ότι ο φτωχός πληθυσμός ζει σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι ερευνητές εξέτασαν 74 πόλεις της χώρας στο χρονικό διάστημα 2005-2014. Σύμφωνα με τους ίδιους πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα του είδους αυτού.

Έτσι, στο 80% των πόλεων αυξήθηκε η συγκέντρωση των πολιτών που λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα HARTZ IV. Πιο μεγάλη είναι η συγκέντρωση εκεί που ζουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Σε 36 πόλεις υπάρχουν συνοικίες όπου πάνω από τα μισά παιδιά ζουν με κοινωνικά βοηθήματα.

"Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποβεί αρνητικά στις προοπτικές φτωχών παιδιών " επισημαίνει η Στεφανία Jähnen, μια εκ των επικεφαλής της έρευνας και συνεχίζει " από έρευνα γνωρίζουμε ότι η γειτονιά παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαιδευτική επιτυχία των παιδιών".

Η κοινωνική διάσπαση αυξάνεται πιο γρήγορα σε πόλεις που ήδη έχουν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης όπως π.χ. Kiel, Saarbrücken, Köln. Ιδιαίτερα, στην ανατολική Γερμανία η μεγαλύτερη αύξηση  παρατηρείται στις πόλεις Rostock, Scwerin, Potsdam, Erfurt, Halle, Weimar.

"Αυτά τα επίπεδα υπάρχουν μόνο σε αμερικάνικες πόλεις", επισημαίνει ο Marcel Helbig, μέλος και αυτός  των επικεφαλής της έρευνας και συνεχίζει " είναι ιστορικά χωρίς προηγούμενο ο τρόπος διασπασης του πληθυσμού στις πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια.

Νέοι και ηλικιωμένοι επιλέγουν συγκεκριμένες συνοικίες, διαπιστώνει η έρευνα και αυτό ισχύει κυρίως για τις ηλικίες 15-29 ετών και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών. Αντίθετα, στους αλλοδαπούς μειώνεται η ανισσόροπη κατανομή σε σπίτια.

Οι κοινωνικές κατοικίες δεν αποτελούν λύση λένε οι ερευνητές γιατί ούτως η άλλως  βρίσκονται σε περιοχές που ζει ο φτωχός πληθυσμός. Το ιδανικό είναι η δημιουργία κατοικιών σε ολόκληρη την πόλη, όπου όμως θα υπάρχει η δυνατότητα  να πληρώνεται το ενοίκιο.

Μακροπρόθεσμα οι ερευνητές πιστεύουν ότι λύση θα είναι το χτίσιμο κατοικιών (κοινωνικών) μέσα στις "καλές" συνοικίες αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο γίνεται στο Μόναχο χωρίς προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.