Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ποιες ασφάλειες ενδείκνυνται για ταξίδια και ποιες όχι


Τα ταξιδιωτικά γραφεία
Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία (όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD) ζητούν προμήθεια στο κλείσιμο ασφαλειών που κυμαίνονται μεταξύ 15 - 30 %. Έτσι συχνά τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν προσφέρουν τις
οικονομικότερες και καλύτερες ασφάλειες.

Ποιες όμως ασφάλειες χρειάζεται πράγματι κάποιος που θέλει να ταξιδέψει ;
Ασφάλεια ασθενείας στο εξωτερικό (Auslandskrankenversicherung):  Είναι η πιο σημαντική ασφάλεια καθώς οι δημόσιες ασφάλειες δεν αναλαμβάνουν -ακόμη και στην ίδια της  Ε.Ε. -όλα τα κόστη. 

Ασφάλιση για την περίπτωση ακύρωσης του ταξιδιού (Reiserücktrittsversicherungen):
Συνιστάται για ακριβά ταξίδια. Καθώς αν ακυρωθεί ένα ταξίδι πρέπει, στους περισσότερους πράκτορες, να πληρωθεί "πέναλτι" ακύρωσης. Μάλιστα εάν η ακύρωση γίνει μικρό διάστημα πριν το προγραμματισμένο ταξίδι η ακύρωση μπορεί να χρεωθεί με 100% του κόστους του ταξιδιού.
Σημαντικό όμως είναι να διαβάσετε σε μια τέτοια ασφάλεια ποιους λόγους ακύρωσης καλύπτει. Κατά κανόνα καλύπτουν ασθένεια ή θάνατο συγγενούς και σε περιπτώσεις εάν υπάρξει πρόβλημα στο χώρο της εργασίας. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν η ασφάλεια καλύπτει προβλήματα υγείας που θα προκύψουν από χρόνιες παθήσεις ή παθήσεις που εμφανίστηκαν  πριν την κράτηση.

Ασφάλεια διακοπής ταξιδιού (Reiseabbruchversicherung):  Συνήθως είναι στις περισσότερες ασφάλειες που αφορά τις ακύρωση ταξιδιού (Reiserücktrittversicherungen) και αναλαμβάνει το κόστος σε περίπτωση που πρέπει να διακοπούν για λόγους υγείας οι διακοπές. 
Ασφάλεια για  αποσκευές (Reisegepäckversicherung):  Είναι σχετικά ακριβή και προσφέρει κατά κανόνα μόνο με ιδιαίτερους περιορισμούς. Πολλοί ειδικοί την θεωρούν υπερβολική καθώς οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρίες ή οι ΤΟς αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποσκευών. Η συγκεκριμένη ασφάλεια έχει νόημα εάν η αξία της αποσκευής ξεπερνάει το όριο των 1.300 €.

Οι πιστωτικές κάρτες ασφαλίζουν αυτόματα τα ταξίδια
Πριν το κλείσιμο μια ασφάλειας σε ταξιδιωτικό γραφείο πρέπει να εξετάσετε εάν η πιστωτική σας κάρτα προσφέρει ασφάλεια (προϋπόθεση να έχετε πληρώσει το ταξίδι με την συγκεκριμένη πιστωτική κάρτα).

Πακέτα ασφαλειών
Δεν είναι πάντα ιδανική η προσφορά τους. Και αυτό γιατί έχουν μέσα στο πακέτο και πολλές ασφάλειες που δεν χρειάζονται Η αρχή προστασίας των καταναλωτών προτείνει την αποφυγή στο κλείσιμο ασφαλειών όπως για αποσκευές, ασφάλεια αστικής ευθύνης και ατυχημάτων καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις εντάσσονται μέσα σ άλλες ασφάλειες. 

Ασφάλιση και της περίπτωσης διακοπής ταξιδιού. Στην ασφάλιση ακύρωσης του ταξιδιού καλό είναι να είναι μέσα και η ασφάλιση σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού. Καθώς η ασφάλιση της ακύρωσης του ταξιδιού είναι μέχρι ο ταξιδιώτης να φθάσει στο αεροδρόμιο ενώ της διακοπής ξεκινάει από την στιγμή του τσεκ ιν . Συνήθως προσφέρονται μαζί, όχι όμως πάντα.

Προσοχή στα χρονικά περιθώρια:
Συνήθως πρέπει η ασφάλεια ακύρωσης του ταξιδιού να έχει κλείσει 14 έως 42 μέρες μετά την κράτηση ή το αργότερο 30 ημέρες πριν το ταξίδι. 

Προσοχή γιατί μερικές ασφάλειες έχουν και ιδίαν συμμετοχή στην ασφάλεια 

Αυτόματη ανανέωση : Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασφάλεια ολοκληρώνεται με το ταξίδι, υπάρχει όμως η περίπτωση της αυτόματης ανανέωσης που συνήθως είναι για έναν χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.