Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Oι 4 πρωτεύουσες με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Υπάρχουν 1.073 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει αναγνωρίσει η UNESCO σε όλο τον κόσμο, και περισσότερα από 400 είναι συγκεντρωμένα στην Ευρώπη. Αν έπρεπε να διαλέξουμε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τα περισσότερα μνημεία, οι παρακάτω τέσσερις βρίσκονται στις κορυφαίες ακόμη και
ανάμεσα σε όλο τον κόσμο.

Η Ιταλία έχει τα περισσότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (53 αναγνωρισμένα και άλλα 40 προς έγκριση) από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξετε μία πόλη που να έχει τα περισσότερα συγκεντρωμένα, αυτή θα ήταν η πρωτεύουσά της.

Το ίδιο το ιστορικό κέντρο της Ρώμης αποτελεί μια ολόκληρη περιοχή υπό προστασία, και μάλιστα είναι το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με τη μεγαλύτερη έκταση, καθώς σε 15 στρέμματα απλώνονται περισσότερα από 25.000 σημεία ενδιαφέροντος! Τι να πρωτοαναφέρει κανείς -το Κολοσσαίο, το Πάνθεον, τη στήλη του Τραϊανού, την Piazza Navona, την Piazza di Spagna, τα τείχη και το Castel Sant’ Angelo- ο κατάλογος είναι τεράστιος και καλύπτει όλες τις ιστορικές περιόδους, από την ίδρυση της Ρώμης έως την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και τη Νεοκλασική περίοδο. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα μνημεία είναι μπλεγμένα μέσα στον αστικό ιστό κάνει την περιήγηση στην πόλη ακόμη πιο μοναδική.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται επίσης η Περιουσία της Αγίας Έδρας στο Βατικανό, η οποία απολαμβάνει ειδικών προνομίων (ναι, αυτή είναι η επίσημη ονομασία…) και η βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών (San Paolo Fuori le Mura) που θεμελιώθηκε πάνω από το σημείο ταφής του Αγίου Παύλου.

Αν και είναι χώρα από μόνο του, το Βατικανό βρίσκεται στην καρδιά της Ρώμης και στη δυτική όχθη του ποταμού Τίβερη. Το Βατικανό είναι το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, με έκταση μικρότερη του μισού στρέμματος και κάτι περισσότερους από 800 κατοίκους. Έχει αναγνωριστεί η αξία του όχι μόνο επειδή είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του Χριστιανισμού, αλλά και γιατί εκεί βρίσκονται αρχιτεκτονικά και όχι μόνο αριστουργήματα, όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, θεμελιωμένη πάνω από τον τάφο του Αγίου Πέτρου, η Σιξτίνα Καπέλα με τις τοιχογραφίες του Μικελάντζελο, αλλά και τα Μουσεία και η βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Αν έχετε τη διάθεση να ταξιδέψετε λίγο πιο έξω από την αιώνια πόλη, στο Τίβολι, θα βρείτε επίσης τη Villa Adriana (έπαυλη του 2ου αιώνα όπου κατοικούσε ο ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος Αδριανός – θεωρείται το σημαντικότερο ρωμαϊκό ανάκτορο λόγω το πλούτου των αντιγράφων μνημείων του αρχαίου κόσμου, και σκεφτείτε ότι δεν έχει ανασκαφεί ακόμη πλήρως) και τη Villa D’ Este (η έπαυλη του Ιππόλυτου των Έστε, γιου τη Λουκρητίας Βοργία, που μετέφερε εκεί πολλά έργα από τη Βίλα Αντριάνα τον 16ο αιώνα), με μνημειώδη σιντριβάνια και εξέχοντα δείγματα αναγεννησιακής αισθητικής, που έχει πρωταγωνιστήσει ως σκηνικό σε διάφορες ταινίες, με πιο γνωστή ίσως το Μπεν Χουρ, όπου φαίνεται η αλέα με τις 100 κρήνες.

Βερολίνο
Όταν σκέφτεστε το Βερολίνο σίγουρα στο μυαλό σας δεν έρχονται τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως στη Ρώμη. Αλλά πριν απολαύσετε την πλούσια νυχτερινή ζωή της πόλης, επισκεφθείτε στο Νησί των Μουσείων (Museumsinsel), όπου το κάθε κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις συλλογές που φιλοξενεί. Δεν το αποκαλούν νησί τυχαία: πρόκειται πραγματικά για ένα μικρό νησί που περιβάλλεται από τον ποταμό Σπρέε, ο οποίος διατρέχει το Βερολίνο, και εκεί έχουν συγκεντρωθεί τα 5 σημαντικότερα μουσεία της γερμανικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για τα Altes Museum (Παλαιό Μουσείο), Neues Museum (Νέο Μουσείο), Alte Nationalgalerie (Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη), Bode-Museum (Μουσείο Μπόντε ) και το Pergamonmuseum ή Μουσείο της Περγάμου, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές, καθώς στεγάζει τον βωμό της Περγάμου (με ανακατασκευασμένα μέρη) και πολλά σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα άλλων περιόδων και πολιτισμών. Πριν την επίσκεψή σας, ενημερωθείτε για τις αίθουσες που δεν λειτουργούν, λόγω εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.

Τα ανάκτορα και τα πάρκα του Πότσδαμ και του Βερολίνου έχουν επίσης επιλεχθεί για τη μοναδική ομορφιά τους και την ιστορική τους σημασία. Πιθανότατα το όνομα Πότσδαμ (ή Πότσνταμ) να σας θυμίζει κεφάλαιο του βιβλίου Ιστορίας που διαβάσατε στο λύκειο, καθώς εκεί έλαβε χώρα η Διάσκεψη του Πότσδαμ, κατά την οποία κρίθηκε το μέλλον της Γερμανίας μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από τους Τσώρτσιλ, Στάλιν και Τρούμαν. Ωστόσο, από την πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου ξεχωρίζει το ανάκτορο του Σανσουσί (Sanssouci), χτισμένο από τον Φρειδερίκο τον Μέγα, Βασιλιά της Πρωσίας, το 1747. Τόσο το Σανσουσί όσο και το Νέο Παλάτι περιβάλλονται από κήπους που απλώνονται σε έκταση σχεδόν τριών χιλιάδων στρεμμάτων, όπου παρεμβάλλονται και άλλα αξιόλογα κτίσματα που χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα.

Επειδή, ωστόσο, δεν είναι όλα τα μνημεία στον κατάλογο της UNESCO ηλικίας μερικών αιώνων, στη βόλτα σας στην πόλη θα αντικρίσετε και μερικά συγκροτήματα κοινωνικών κατοικιών. Κάποια από αυτά, τα επονομαζόμενα Μοντερνιστικά Οικιστικά Συγκροτήματα του Βερολίνου (απλώνονται σε έξι διαφορετικές περιοχές της πόλης) έχουν επιλεχθεί ως προστατευόμενα μνημεία από την UNESCO επειδή αποτελούν δείγμα πρωτοποριακών πολιτικών στέγασης των αρχών του προηγούμενου αιώνα, που είχαν ως στόχο τη βελτίωση των αστικών συνθηκών διαβίωσης για τους χαμηλόμισθους πολίτες, συνδυάζοντας αρχιτεκτονική, αισθητική και τεχνικές λύσεις σε εσωτερικούς χώρους και κήπους.

Μόσχα

Το Κρεμλίνο και η Κόκκινη Πλατεία δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, καθώς αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της ρωσικής πρωτεύουσας, Το βλέμμα και τα φωτογραφικά κλικ των επισκεπτών συνήθως κλέβουν οι χρωματιστοί τρούλοι του ναού του Αγίου Βασιλείου, που χτίστηκε το 1560 για να υμνήσει τις νίκες του Ιβάν του Τρομερού. Πολλοί διαφορετικοί κόσμοι συνδυάζονται στην ίδια περιοχή, καθώς η πολιτική ιστορία έρχεται σε αντίθεση με τα επιβλητικά θρησκευτικά μνημεία, χωρίς να μπορεί ωστόσο να διαχωριστεί από αυτά. Στην Κόκκινη Πλατεία έχει ανεγερθεί επίσης το μαυσωλείο του Λένιν, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, αλλά και ένα εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο που προσελκύει τους επισκέπτες (GUM).

Το Κρεμλίνο αποτελεί το πιο παλιό τμήμα της Μόσχας και μέσα στα τείχη του περιλαμβάνονται εκκλησίες μεγάλης ομορφιάς, όπως ο ναός της Κοιμήσεως, του Ευαγγελισμού και του Αρχαγγέλου (όπου βρίσκονται θαμμένοι πρίγκιπες και τσάροι της Μόσχας, όπως ο Ιβάν ο Τρομερός) και το πανύψηλο καμπαναριό του Ivan Veliki. Ο εντυπωσιακός ναός του Ευαγγελισμού με τους πέντε τρούλους είναι έργο ιταλών αρχιτεκτόνων και αυτός που προτιμούσαν οι ρώσοι πρίγκιπες για τους γάμους και τις χειροτονήσεις τους. Μην παραλείψετε επίσης να δείτε το σύμπλεγμα της Μονής Νοβοντέβιτσι (ένα από τα καλύτερα δείγματα της Ρωσικής αρχιτεκτονικής «Μπαρόκ της Μόσχας» και άρρηκτα δεμένο με την πολιτική ιστορία της χώρας), ενώ στην περιφέρεια της Μόσχας θα συναντήσετε άλλα δύο μνημεία από τον κατάλογο της UNESCO, την Εκκλησία της Αναλήψεως στο Κολομένσκογιε (ένα πρωτότυπο δείγμα αρχιτεκτονικής που χτίστηκε για τον εορτασμό της γέννησης του πρίγκηπα που αργότερα θα γινόταν γνωστός ως Ιβάν ο Τρομερός) και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Μονής Αγίας Τριάδος & Σεργίου (Sergiev Posad), με τον ομώνυμο ναό να αποτελεί το μαργαριτάρι της ρωσικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.
Λονδίνο

Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο του Λονδίνου, σύμβολο της ιστορίας της χώρας είναι τα Ανάκτορα και το Αββαείο του Ουεστμίνστερ συμπεριλαμβανομένου του ναού της Αγίας Μαργαρίτας, στην καρδιά της πόλης δίπλα στον Τάμεση. Τα ανάκτορα χτίστηκαν τον 11ο αιώνα σε νέο-γοτθικό ρυθμό και σήμερα φιλοξενούν το βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά οι περισσότεροι τα γνωρίζουν από το περίφημο Big Ben. Το Αββαείο είναι μέχρι και σήμερα το σημείο όπου γίνονται όλες οι τελετές της βασιλικής οικογένειας και οι εθνικοί εορτασμοί.

Ακόμη, ο Πύργος του Λονδίνου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια της πόλης και εξαιρετικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της εποχής, συνυφασμένο με την έννοια της μοναρχίας, αφού εκεί εκτελέστηκαν τρεις βασίλισσες και φυλάσσονταν τα περίφημα διαμάντια του στέμματος μέχρι τον 17ο αιώνα.

Λίγο πιο έξω βρίσκεται το Γκρήνουιτς με πληθώρα αξιοσημείωτων κτηρίων και φυσικά το βασιλικό αστεροσκοπείο του. Λιγότερο γνωστοί, αλλά καθόλου αμελητέοι είναι οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι στο Kew. Τέλος, αν και βρίσκονται έξω από το Λονδίνο, τα μνημεία του Στόουνχετζ (το Αβεμπέρυ και τα γειτονικά μνημεία), η πόλη του Μπαθ με τα ρωμαϊκά λουτρά και τις θερμές πηγές και το Ανάκτορο Μπλένχαϊμ στην Οξφόρδη είναι προορισμοί που θα πρέπει να βάλετε στη λίστα σας αν έχετε μερικές ημέρες παραπάνω διαθέσιμες για κοντινές εκδρομές.

Δημοσιεύτηκε στη σελίδα http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.