Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Θα "ρίξει" πράγματι ο Seehofer την κυβέρνηση Μέρκελ ;

Toυ Κώστα Τάτση

Πολλές φορές ακούμε να λένε ότι "ο λαός πάντα ξέρει τι επιλέγει", αλλά επίσης, ακούμε και το αντίθετο ότι "ο λαός δεν καταλαβαίνει".

Με πραγματικό ενδιαφέρον περιμένω μια εξελίξη γύρω από όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, για να καταλήξω στο ποια ρήση από τις δυο θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Γιατί στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα, δεν
αφορά την πολιτική θέσεων και απόψεων, την καταψήφιση ή υπερψήφιση θέσεων, αλλά μια πολιτικάντικη συμπεριφορά. που ούτε οι σεναριογράφοι των γνωστών ελληνικών ταινιών του παρελθόντος δεν θα μπορούσαν να φανταστούν.
   
Στη Βαυαρία τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν κρατιδιακές εκλογές. Το κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης, CSU, εκλέγεται -από τον πόλεμο και μετά πάντα- και τις περισσότερες φορές (12 από τις 17 εκλογές) με απόλυτη πλειοψηφία. Aν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ( Civey/Augsburger Allgemeine, 8 Ιουνίου) το CSU θα κερδίσει μεν τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, αλλά θα  φέρει το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων 60 χρόνων και δεν θα έχει αυτοδυναμία. Σημειώνεται ότι το CSU συμμετέχει μόνο στις εκλογές της Βαυαρίας όπου δεν συμμετέχει το CDU.


Ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Seehofer, που ανέλαβε τον Απρίλιο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, ετοίμασε ένα "Masterplan" για το προσφυγικό που περιέχει 63 σημεία.

Σ ένα μόνο από τα σημεία διαφωνεί η Καγκελάριος και Πρόεδρος του αδερφού κόμματος, με το οποίο σχηματίζουν την κυβέρνηση (CDU). Το σημείο της διαφωνίας τους είναι αν η Γερμανία θα εφαρμόσει τη συνθήκη του Δουβλίνου και θα στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στις χώρες από όπου προωθήθηκαν, δηλ. να κλείσει τα σύνορα. Η Μέρκελ επιδιώκει μια γενικότερη συμφωνία για προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μια τέτοια ενέργεια των Γερμανών (πέρα από την πρακτική δυσκολία να εφαρμοστεί) θα οδηγήσει όλους τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και Ιταλία. Ο Seehofer και το CSU επιμένουν, με τον πρώτο να έχει δώσει διορία (!!!) στην καγκελάριο,  μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (την άλλη βδομάδα) να βρει λύση, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα θέσει σε εφαρμογή όλα τα σημεία του Masterplan!!! .


Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις καθώς το CSU και στο πρόσφατο παρελθόν έχει  μείνει στις απειλές. Όμως, είναι σίγουρο ότι το CSU δεν διστάζει να πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης και της Καγκελαρίου, να θέσει σε κίνδυνο ακυβερνησίας τη χώρα (αν αποχωρήσει θα χάσει την πλειοψηφία ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός CDU-CSU-SPD) με μοναδικό και αποκλειστικό γνώμονα τις προσεχείς εκλογές στη Βαυαρία.

 Ένα προεκλογικό πυροτέχνημα σ ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την κοινωνία, με στόχο την αυτοδυναμία. Είναι τόσο παράξενο αυτό, θα αναρωτηθεί κανείς. Είναι το πρώτο κόμμα που το κάνει ; Όχι φυσικά, αλλά το ζήτημα είναι, πόσες φορές ο λαός της Βαυαρίας θα επικροτεί με τη ψήφο του μια ψευτοπολιτική που απλά "χαιδεύει τ αυτιά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.