Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Tagesschau: Τα τρία σενάρια για το μέλλον της σύνταξης μετά το 2025


Θα παραμείνει η σύνταξη γήρατος και μετά το 2025; Και εάν ναι, πώς θα χρηματοδοτηθεί;  Η συζήτηση έχει και πάλι φουντώσει στη Γερμανία. Αφορμή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει να εξετάσει τις προοπτικές.

Τρία είναι τα πιο πιθανά σενάρια σύμφωνα με τον Von Maiken Nielsen, άρθρο του οποίου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του
δελτίου ειδήσεων  (tagesschau.de) του πρώτου κρατικού καναλιού της χώρας (ARD).

Σενάριο 1: Μεγαλύτερη εργασιακή ζωή
Να εργάζονται περισσότερο, ίσως και έως 69 - αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη χρηματοδότηση των συντάξεων από τη σκοπιά της Ομοσπονδίας  Γερμανικών Ασφαλιστών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτο Prognos τον κρατικό προϋπολογισμό θα επιβαρύνει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2040, αν θα συνεχίσει να κρατάει την ίδια ηλικία συνταξιοδότησης και τα ποσοστά εισφοράς σε χαμηλά επίπεδα.
«Η χρονική περίοδος παροχής σύνταξης έχει διπλασιαστεί από το 1960 από δέκα έως 20 χρόνια», λέει ο  ερευνητής Horst Opaschowski σε συνέντευξή του στο tagesschau.de κάτι το ποίο αποτελεί το λόγο και την ανάγκη να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης.  «Κάθε δεύτερο άτομο που γεννιέται σήμερα θα είναι σε 100 χρόνια ακόμα ζωντανός. Μια επανάσταση στη ζωή που δεν υπήρχε σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.» Ως εκ τούτου, ρεαλιστική φόρμουλα για την πρόληψη της φτώχειας στα γηρατειά: «Αργότερα η συνταξιοδότηση- διπλά χρόνια εργασίας έναντι των χρόνων συνταξιοδότησης!»

Σενάριο 2: Ευέλικτη είσοδος στην ηλικία συνταξιοδότησης
Τα χρήματα δεν θα παίξουν το μοναδικό ρόλο στις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπει ο Opaschowski. Πολλοί θα θέλουν να εργαστούν περισσότερα χρόνια είτε γιατί οι ίδιοι θα το επιθυμούν είτε για κοινωνικούς λόγους.  Γι αυτό η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να βρει λύσεις για το χρονικό διάστημα μεταξύ 60 και 80 ετών, λέει.
Προϋπόθεση για περισσότερα εργάσιμα χρόνια είναι η σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών .
Ωστόσο, το ερώτημα του είναι  πόσοι άνθρωποι θα θέλουν και θα μπορούν από  λόγους υγείας ή οικογενειακούς να μπουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση

Σενάριο 3: Το μοντέλο των τριών πυλώνων
Η πρόταση της κρατικής, επικουρικής (εργασιακής) και ιδιωτικής σύνταξης.
«Νομίζω ότι δεν είναι πολύ χρήσιμο να προταθεί  μια τέτοια αλλαγή συστήματος στην σύνταξη ιδιαίτερα μια εποχή των χαμηλών επιτοκίων» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος συντάξεων von der Heide . Κατά την άποψή του, η κρατική σύνταξη θα παραμείνει και στο μέλλον για τους περισσότερους ανθρώπους το πιο σημαντικό συνταξιοδοτικό σύστημα από όπου θα λαμβάνουν και το μεγαλύτερό μέρος της σύνταξής τους 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κοινωνικό επιστήμονα Werding, πρέπει να γίνουν και άλλες προσαρμογές. Μια από αυτές είναι η προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.  

Παρατήρηση ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ: Πάμε για τα 70...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.