Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Γερμανία: 1 εκ. εθελοντές πυροσβέστες αλλά χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη


Η προχθεσινή φωτιά στο Πότσνταμ -στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου- άνοιξε τη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής και την προετοιμασία της χώρας για πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια.



Η μεγάλη έκπληξη ;



Η Γερμανία δεν διαθέτει για την αντιμετώπιση πυρκαγιών αεροσκάφη !!!

Για τον απλό λόγο ότι η Γερμανία δεν έχει μεγάλες λίμνες που θα επέτρεπαν στα αεροπλάνα να εφοδιαστούν με νερό χωρίς
να κινδυνεύσουν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν άλλα μέσα.



Το 95% των πυροσβεστών στη Γερμανία είναι εθελοντές



Το 95% των πυροσβεστών είναι εθελοντές, δηλ. δεν παίρνουν μισθό για την εργασία τους. Βρίσκονται κανονικά τις εργασίες τους και αν προκύψει στην περιοχή ευθύνης τους συναγερμός ο εργοδότης οφείλει να τους απελευθερώσει από την εργασία τους. Τα χρήματα αποζημίωσης για την απουσία τους ο εργοδότης τα λαμβάνει από τις δημοτικές αρχές που είναι αρμόδιες στο θέμα της πυρόσβεσης..



Σχεδόν σε κάθε περιοχή της χώρας υπάρχει ένα κέντρο πυροσβεστικής (31.725 κέντρα πυροσβεστικής συνολικά). ¨Έτσι από τη στιγμή του συναγερμού το πυροσβεστικό όχημα βρίσκεται κάτω από 15 λεπτά στον τόπο, ενώ στις μεγάλες πόλεις κάτω από 10.



Σε κάθε 80 κατοίκους στη Γερμανία αναλογεί ένας ενεργός πυροσβέστης, Π.χ. στη Μεγ. Βρετανία η αναλογία είναι 1 στις 10.000. Στις ΗΠΑ εχουν περισσότερους πυροσβέστες 1,15 εκ, αλλά στη χώρα ζουν 321 εκ άνθρωποι και είναι 27,5 φορές μεγαλύτερη από τη Γερμανία.

Συνολικά στη Γερμανία υπάρχουν μόνιμα στελεχωμένα 775 πυροσβεστικά κέντρα. 324 από επαγγελματίες πυροσβέστες 259 από εθελοντές (που λειτουργούν επαγγελματικά) και 192 πυροσβεστικά κέντρα "επιχειρήσεων" ( Werkfeuerwehren) που έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα ελέγχου πρόληψης πυρκαγιών σε επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες κλπ

Μεγάλη η συμμετοχή των νέων

 
18.100 πυροσβεστικά κέντρα νέων (Jugendfeuerwehren - JF) υπάρχουν στη Γερμανία. Είναι οι νεανικές ομάδες των εθελοντών πυροσβεστών. Ο αριθμός των ομάδων αυξάνεται κάθε χρόνο σταθερά. 249.000 νέοι είναι οργανωμένοι στους εθελοντές πυροσβέστες. Το 30% είναι κοπέλες. Το 2015 σχεδόν 23.000 νέοι εντάχθηκαν στους "μεγάλους" και ανέλαβαν ευθύνες στην πυρόσβεση.

Το πρόγραμμα των νέων ξεκινάει (εξαρτάται από το ομόσπονδο κρατίδιο) από 10 ετών έως 18 ετών.

Πηγή: Ομοσπονδία Εθελοντών Πυροσβεστών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.