Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Έρευνα: Έλληνας, 18-44 ετών, ο σημερινός άστεγος

Το προφίλ του «άστεγου» στην χώρα μας προσπάθησε να χαρτογραφήσει το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε μία έρευνα σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα έγινε σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Νέα Ιωνία και κατέγραψε συνολικά 1645 αστέγους εκ των οποίων οι 691 στο δρόμο και οι 954 σε δομές.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι οι
περισσότεροι άστεγοι είναι ελληνικής καταγωγής και άντρες, ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι άστεγοι ήταν μετανάστες. Όσον αφορά την ηλικία πρώτα στη λίστα είναι τα άτομα ηλικίας 18-44 ετών ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι.

Οι περισσότεροι απάντησαν επίσης ότι ο βασικός λόγος που τους οδήγησε στο δρόμο ήταν οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία.

Από το σύνολο του άστεγου πληθυσμού ένα μεγάλο ποσοστό καταγράφηκε στους δρόμους της Αθήνας (793 άτομα, από τα οποία τα 353 βρίσκονται στο δρόμο). Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 380 άτομα με τα 100 να διαβιούν στο δρόμο και 126 σε κοινωνικές δομές. Στον Πειραιά, 118 άστεγοι, από τους 265, μένουν σε δομές και 63 στο δρόμο. Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 119, στα Ιωάννινα τους 30, στα Τρίκαλα τους 35 και στη Νέα Ιωνία τους 23.

Δημοσιεύτηκε στο :  http://www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.