Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Γερμανία: Απαλλαγή τελών ραδιοτηλεόρασης για δεύτερη κατοκία

Το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ως νόμιμα τα ραδιοτηλεοπτικά τέλη. 

"Η εκπομπή των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσωn έχουν παγγερμανική εμβέλεια και κατά συνέπεια κόστος. Ο καθένας έχει τη ρεαλιστική δυνατότητα να τα
χρησιμοποιήσει. Αν ο πολίτης έχει το απαραίτητο μηχάνημα ή δεν θέλει δεν παίζει κανένα ρόλο στο τέλος" αναφέρει η απόφαση.

Παράλληλα όμως το δικαστήριο απάλλαξε όσους έχουν δυο κατοικίες να πληρώνουν διπλά ραδιοτηλεοπτικά τέλη. Μάλιστα μπορούν να γίνουν αναδρομικές αιτήσεις απαλλαγής των τελών. Ο νομοθέτης, αποφάσισε το δικαστήριο, οφείλει το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2020 να βελτιώσει το νόμο επί του συγκεκριμένου θέματος. 

Σημειώνεται ότι από το 2013 τα ραδιοτηλεοπτικά τέλη πληρώνονται ανά κατοικία (17,50 € μηνιαίως) και ανεξάρτητα αν έχει κάποιος πρόσβαση. Το γεγονός αυτό πολλές φορές προκάλεσε αντιδράσεις και δικαστικές αντιδικίες που έφθασαν σήμερα στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. 

Όπως ήταν αναμενόμενο την απόφαση χαιρέτησαν τα δυο κρατικά κανάλια ARD και ZDF. Συνολικά περίπου 90 τηλεοπτικά προγράμματα εκπέμπουν "ελεύθερα" παγγερμανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.