Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Αναμνηστική πλακέτα στην αυλή του Δημαρχείου Μονάχου με πρωτοβουλία του Δημήτρη Λαγκαδινού (θύματος της βομβιστικής επίθεσης του 1980 στο Oktoberfest)

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1980 το βράδυ (ώρα 22.19), στην κεντρική είσοδο του πανηγυριού εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε καλάθι αχρήστων σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 112, ανάμεσά τους και τον 16χρονο Ελληνα μετανάστη Δ. Λαγκαδινό που έχασε τα δύο του πόδια και έκτοτε ζει στο Μόναχο κινούμενος σε αναπηρικό καροτσάκι.

38 χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Λαγκαδινού τοποθετήθηκε αναμνηστική πλακέτα για τα θύματα της ναζιστικής επίθεσης στην αυλή του Δημαρχείου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε ειδική εκδήλωση από το Δήμαρχο της πόλης Dieter Reiter. 

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Δ. Λαγκαδινού πολλά γερμανικά ΜΜΕ είχαν ειδική αναφορά τόσο στην εκδήλωση όσο και στο ιστορικό του.


Σύντομο ιστορικό της 26η Σεπτεμβρίου 1980

Ως δράστης της επίθεσης καταχωρίσθηκε ο Κούντοφ Κέλερ, φοιτητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης και μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.
Και ενώ η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο αποδίδοντας την επίθεση στον νεοναζί «μοναχικό λύκο», η δημοσιογραφική και δικηγορική έρευνα στη συνέχεια έφερε νέα ισχυρά στοιχεία στο φως που ενίσχυσαν τις υποψίες ότι οι διωκτικές αρχές επιχείρησαν τη συγκάλυψη των διασυνδέσεων του δράστη με ναζιστικές οργανώσεις, χειραγωγώντας μάρτυρες και αποκρύπτοντας στοιχεία.
Κατόπιν των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, από τον Δεκέμβριο του 2014 η εισαγγελία του Μονάχου έχει ανοίξει και πάλι τον φάκελο και διενεργεί νέες έρευνες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.