Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ναυάγιο Ζακύνθου: Η ιστορία του πλοίου «Παναγιώτης» που προσάραξε στην ακτή

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου, που την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο επίκεντρο εξαιτίας της κατολίσθησης που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά επτά λουόμενοι, είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας και η πιο φημισμένη του νησιού του Ιονίου.

Τα καταγάλανα νερά της, η υπέροχη αμμουδιά και γενικότερα το τοπίο της είναι σαν απεικόνιση σε πίνακα ζωγραφικής, όμως αναμφισβήτητα ξεχωριστή «νότα» στη φήμη της
προσθέτει το «κουφάρι» του πλοίου που βρίσκεται στο κέντρο της και αποτέλεσε και την αφορμή για την ονομασία της, καθώς μέχρι το 1982 ήταν γνωστή ως «Άγιος Γεώργιος».

Το ναυάγιο έγινε την 1η Οκτωβρίου 1980, ενώ το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα, από την Τουρκία τα οποία θα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο σε διεθνή ύδατα.

Ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής της Ζακύνθου, προσαράζοντας τελικά στο κέντρο της ακτής, την οποία έμελλε να μετατρέψει σε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού.

Η ιστορία του πλοίου

Το μηχανοκίνητο πλοίο "Παναγιώτης" έχει μια μακρόχρονη ιστορία, στην διάρκεια της οποίας άλλαξε ιδιοκτήτες και ονόματα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη Wikipedia. Συγκεκριμένα:

1937 - Ναυπήγηση του πλοίου στη Σκωτία με το όνομα "Saint Bedan" από την εταιρία Scott & Sons, στο Μπόουλινγκ Σκωτίας. Καθέλκυσή του στις 14 Ιανουαρίου 1937 με ιδιοκτήτρια την εταιρία J. & A. Gardner & Co. Ltd., με έδρα την Γλασκώβη Σκωτίας.
1964 - Μεταπώληση του πλοίου στους Έλληνες Μ. Γκιγκιλίνη και Σ. Κακασσίνα στη Θεσσαλονίκη και μετονομασία του σε "Μερόπη".
1966 - Μεταπώληση του πλοίου στον Ν. Κάλφα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μετονομασία του σε "Χάρις".
1975 - Μεταπώληση του πλοίου στην εταιρία Π. Λυσικάτος & Co. με έδρα τον Πειραιά και μετονομασία του σε "Παναγιώτης".
1980 - Ναυάγηση του πλοίου την 1η Οκτωβρίου στη Ζάκυνθο.
Το πλοίο "Παναγιώτης" ήταν τύπου motor vessel / MV, συνολικού μήκους 48 μέτρων, πλάτους 8 μέτρων και βάρους 450 τόνων.

Κινηματογραφικά γυρίσματα

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015, άρχισαν τα γυρίσματα στο νησί της Ζακύνθου καθώς στην Λήμνο και στην Αράχωβα από ένα κορεάτικο συνεργείο για την παραγωγή της σειράς «Απόγονοι του Ήλιου» (Descendants of the Sun). Η σειρά έχει λάβει καλές κριτικές και έχει υψηλό ποσοστό τηλεθεάσεων.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.