Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Γερμανία: Ο κίνδυνος φτώχειας για μονογονείς αυξήθηκε

Μπορεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας για μονογονείς να καλυτέρευσε (σύμφωνα με έρευνα των γερμανικών Συνδικάτων), όμως ταυτόχρονα αυξήθηκε ο κίνδυνος να περάσει σε κατάσταση φτώχειας, όπως αναφέρει το "arbeitsmarkt aktuell", σημεία του οποίου δημοσίευσε η Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων.

Τα βασικά σημεία της έρευνας

Οι μονογονείς είναι λιγότερο σε κατάσταση ανεργίας και περισσότερο εργαζόμενοι από όσο ήταν πριν 10 χρόνια. Σ αυτό μπορεί να έχει συμβάλει η ενισχυμένη προσπάθεια του ΟΑΕΔ , η καλύτερη κατάσταση ατην αγορά εργασίας και η δυνατότητα που δίνεται για παιδιά κάτω των 3 ετών π.χ. σε βρεφοκομεία

Οι μονογονείς εργάζονται και ζητούν συνήθως μερική απασχόληση, καθώς έτσι μπορούν να συνδυάσουν την εργασία με την οικογένεια.

Το ποσοστό των μονογονέων που λαμβάνει κοινωνικό επίδομα die Hartz IV έχει μειωθεί, όμως η συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος που λαμβάνει το επίδομα.

Ο κίνδυνος  των μονογονέων να βρεθούν στην κατηγορία των πολιτών που ζουν στα όρια της φτώχειας είναι μακροπρόθεσμα μεγαλύτερος, παρά την αύξηση των εργαζομένων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Ο λόγος είναι το χαμηλό εισόδημα στα επαγγέλματα που εργάζονται, συνήθως οι γυναίκες και η μειωμένη οικονομική υποστήριξη από το δημόσιο καθώς και το υψηλό ποσοστό μονογονέων που εργάζεται σε επισφαλή εργασία.

Πηγή: DGB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.