Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

1999-2019: Νυρεμβέργη-Καβάλα, 20 Χρόνια αδελφοποιημένες πόλεις.

Toυ Λαμπρόπουλου Δημήτριου

Με κάθε επισημότητα σημάνθηκε το απόγευμα της 13.10.2018 στο Nachbarschaftshaus Nürnberg,  το Ιωβηλαίο των 20 χρόνων από την αδελφοποίηση Νυρεμβέργης- Καβάλας, στην προγραμματισμένη ημερίδα του φορέα Philos.

Παρόντων των δημάρχων Νυρεμβέργης κου Dr Uli Maly και Καβάλας κας Δήμητρας Τσανάκα, καθώς και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κας Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου,όπως και
εκπροσώπων των ομογενειακών φορέων της πόλης, με επικεφαλής την EK Νυρεμβέργης, το κοινό απόλαυσε την επιμελημένη παρουσίαση της διαδρομής αδελφοποίησης, με οπτικοακουστικό υλικό και αγαπημένες ελληνικές μελωδίες.
η δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα Δ ο υπερδήμαρχος Νυρεμβέργης κος Dr Uli Maly και η ΓΠΜ κα Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου

Την εκπροσώπηση του δήμου Νυρεμβέργης συμπλήρωσε ο υπεύθυνος τύπου κος  Dr. Norbert Schürgers, ενώ αυτού της Καβάλας, οι κκ Καλανταρίδης Ηλίας-αντιδήμαρχος και Ρακιτζής Νικόλαος.

Ο πάντοτε ευδιάθετος έναντι του ελληνισμού δήμαρχος Νυρεμβέργης, αφού χαρακτήρισε την αδελφοποίηση με την Καβάλα ως υπόθεση καρδιάς, τόνισε την αγαστή συνεργασία και εκτίμηση του στο φορέα της αδελφοποίησης, ενώ χαριτολογώντας αναφέρθηκε στο συντονιστή του φορέα κο Ξώγνο, ως ένα υβρίδιο μεσογειακού ταπεραμέντου και πρωσσικής συμπεριφοράς.

Αντιφωνώντας η ομόλογός του από την Καβάλα, εξήρε τη φιλία και τον θεσμικό αλληλοσεβασμό των δύο πόλεων ως αποτέλεσμα ειλικρίνειας αλλά και της συμμετοχικής διάδρασης του φορέα Philos.

Η κα Κωνσταντινοπούλου, καλοσωρίζοντας την κα Τσανάκα στη Βαυαρία, ευχαρίστησε παράλληλα
τον κο  Dr Maly για την αλληλεγγύη του στον ελληνισμό της πόλης, όπως και για τη στήριξή του στα ελληνικά σχολεία Νυρεμβέργης, μη παραλείποντας τις ευχαριστίες της προς την εν γένει συνδρομή που απολαμβάνει το Γενικό Προξενείο Μονάχου από τον διοργανωτή φορέα.
ο υπεύθυνος τύπου δήμου Νυρεμβέργης κος  κος  Dr. Norbert Schürgers, ο υπερδήμαρχος Νυρεμβέργης κος Dr Uli Maly και ο συντονισ

Η οικοδέσποινα της εκδήλωσης και διευθύντρια του Nachbarschaftshaus κα Klara Langmar χαιρέτισε την ημερίδα, χαρακτηρίζοντας ως mehr als ein Verein, τη συλλογικότητα Philos.
Τις προσφωνήσεις συμπλήρωσε με τη δέουσα στη στιγμή αβρότητα, ο κος Σωτήρης Ξώγνος.

Το κοινό αβίαστα συμπέρανε πως η σχέση που αναπτύσεται θεσμικά μεταξύ των δύο πόλεων δεν αρκείται στην εθιμοτυπία των επισκέψεων, αλλά επιδιώκει ουσιαστικές δράσεις στον τομέα της ζεύξης του πολιτισμού, της ανταλλαγής των αυτοδιοικητικών εμπειριών, του εμπορικού ενδιαφέροντος, των πανεπιστημιακών διεπαφών και των τουριστικών αλληλεπιδράσεων.
Οφείλεται διακριτά ν` αναφερθεί, η γενναιόδωρη οικονομική συνδρομή της Νυρεμβέργης στη δοκιμαζόμενη πόλη της Μακεδονίας το 2015, όταν η τελευταία κλήθηκε να υποστηρίξει τις πολυδάπανες δομές των προσφυγικών hot spots και της εν γένει υποδοχής των Σύριων προσφύγων.
Ο φορέας Philos, ο οποίος συστάθηκε το 1999, με σκοπό την προώθηση του μηνύματος 
``Νυρεμβέργη-Καβάλα αδελφές πόλεις``, όπως και του περιεχόμενου που μπορεί να λαμβάνει αυτό στις διεργασίες του κοινού ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, απευθύνει παράλληλα την προτροπή του στην ομογένεια για τη διατύπωση νέων ιδεών, προτάσεων και συμμετοχών στο καταστατικό του πνεύμα.

Η Καβάλα, μία από τις ιστορικότερες πόλεις και λιμενική πύλη των Βαλκανίων στο Αιγαίο, έχει τα εχέγγυα να συστηθεί ως συνομιλητής στα οικονομικά φόρα της Ευρώπης, μέσα από θεμιτές πρωτοβουλίες της ομογένειας. 

Από την άλλη δε πλευρά, η Νυρεμβέργη των 15.000 Ελλήνων με τις άριστες υποδομές, την υποδειγματική αυτοδιοίκηση, το ιστορικό της κεφάλαιο και την από αιώνων σχέση της με τον Ελληνισμό*1 είναι  ο καταλληλότερος συνεργάτης αυτής, στις κοινές τους φιλοδοξίες.
Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν οι εκπρόσωποι του KUF και Integrationsrat Nürnberg.
Τέλος, τον μουσικό επίλογο επιμελήθηκαν οι Τριαντάφυλλος Γκέκας, Γιώργος Ευαγγέλου και Αναστασία Κωστή.


*1ο μεγάλος Έλληνας ανθρωπιστής Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος, βρήκε θερμή φιλοξενία από τον δήμαρχο Νυρεμβέργης την άνοιξη του 1462, ενώ πλήθος Ελλήνων ανέπτυξε εμπορική δράση στην περιοχή στη διάρκεια των επόμενων αιώνων.
*2οι φωτογραφίες είναι ευγενής παραχώρηση του κου Διαμαντή Γκίκα, αντιπροέδρου της Ε.Κ Νυρεμβέργης,  όπως και του κου Σωτήρη Ξώγνου.
*3 το ρεπορτάζ είναι του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.