Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Ανακοίνωση για ελληνικά σχολεία της Γερμανίας

Σε ανακοίνωση προχώρησε ,,ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ,, για τα κενά εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 
Για τα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας το σχολικό έτος άρχισε στις 12/8.
Όμως, μέχρι στιγμής, τα ελληνόπουλα του εξωτερικού δεν έχουν εκπαιδευτικούς για να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα, την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Το άκρως παράλογο είναι πως ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ζητούν την παράταση της απόσπασής τους ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ εδώ και ένα μήνα, ο Υπουργός Παιδείας τους αρνείται την παραμονή χωρίς επιπρόσθετα χρήματα γιατί θέλει να στείλει νέα» πελατεία» αποσπασμένων ημετέρων ΜΕ ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ στις ίδιες θέσεις.
Η ψηφοθηρία για άλλη μία φορά γίνεται σε βάρος των οικονομικών της χώρας και της εκπαίδευσης των μαθητών ελληνικής καταγωγής στο εξωτερικό. H αρμόδια Υπουργός της νέας Υπηρεσιακής Κυβέρνησης οφείλει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα.

35.000 Έλληνες ήρθαν στην Γερμανία την τελευταία 4ετία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία από το 2011 έως το 2014 μετανάστευσαν στην Γερμανία 35.000 Έλληνες.
Την μεγαλύτερη μετανάστευση είχε η Πολωνία με 179.000, ακολουθεί η Ρουμανία με 109.000, η Ιταλία με 55.000. Από Τουρκία, Βουλγαρία και Ουγγαρία μετανάστευσαν από 53.000, ενώ 38.000 από την Κίνα. Ο κατάλογος ολοκληρώνεται με 35.000 Σύριους και 32.000 Ισπανούς.

Συνολικά στην Γερμανία ζούν 394.000 Έλληνες. Την πρωτιά από τις χώρες της Ε.Ε. έχει η Πολωνία με 1.617.000, ακολουθεί η Ιταλία με 764.000, η Ρουμανία με 593.000, ενώ στην κατάταξη μετά τους Έλληνες έρχονται οι Κροάτες με 361.000 πολίτες.
Οι Τούρκοι παραμένουν οι πολυπληθέστεροι με 2.859.000 πολίτες.



Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Αν και ο μήνας Αύγουστος είναι ένας δύσκολος μήνας για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα 4 δημοσκοπήσεις.
Οι 3 δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην επόμενη Βουλή θα εκπροσωπούνται 8 κόμματα και μια ότι τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3% θα είναι 9.
Σημειώνοντας ότι οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι οι παρακάτω δημοσκοπήσεις  είναι ενδεικτικές μπορούμε να συμπεράνουμε τα εξής:
Και στις 4 δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα με διαφορά από τη ΝΔ, της τάξεως του 1,2% έως 3,0% εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά από αυτά των τελευταίων εκλογών και για τα δυο κόμματα.
Την 3η θέση έχει σε δυο δημοσκοπήσεις το ΠΟΤΑΜΙ (σε μια την μοιράζεται με το ΚΚΕ) και σε άλλες δυο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Το ΚΚΕ είναι 5η δύναμη σε τρεις δημοσκοπήσεις, ενώ σε μια εμφανίζεται 3ο με ίδια ποσοστά όπως το ΠΟΤΑΜΙ. Σε μια από τις δημοσκοπήσεις μοιράζεται την 5η θέση με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ του Λεβέντη, ενώ σε μια άλλη περνάει στην 6η θέση αφού το προσπερνά το ΠΑΣΟΚ.
Την 6η θέση έχει σε δυο δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ και σε δυο το ΛΑΕ του Λαφαζάνη.
Το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων εμφανίζεται σε μια δημοσκόπηση να μοιράζεται την 5η θέση με το ΚΚΕ, και δυο φορές εμφανίζεται να μοιράζεται την 7η θέση (μια το ΠΑΣΟΚ και με με το ΛΑΕ).
Οι ΑΝΕΛ φέρονται μόνο σε μια δημοσκόπηση να πιάνουν το όριο του 3%, ενώ στις άλλες τρεις μένουν εκτός Βουλής.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος (δεν απαντούν, δεν έχουν αποφασίσει) κυμαίνεται μεταξύ 11,2% - 17,4%.
Σημειώνεται ότι η "εκτίμηση ψήφου" δίνει μεγαλύτερα ποσοστά από όσα δίνει η ,,πρόθεση ψήφου,, γιατί περιέχει και αναγωγές. Η εταιρεία Marc έδωσε πρόθεση ψήφου όπως σημειώνουμε και στον πίνακα.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ


Εταιρεία
ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ
ΧΡΥΣΗ
ΠΟΤΑΜΙ
ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ
ΑΝΕΛ
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Μέτρον Ανάλυσις
29,0
27,8
8,3
6,7
5,9
5,4
2,3
4,1
4,9
ΜRB

29,6
27,4
7,5
6,7
5,7
4,7
2,8
5,1
5,7
Marc  (πρόθεση και όχι εκτίμηση ψήφου)

25,3
23,2
5,5
5,8
4,2
4,4
3,0
3,8
3,8
ΠΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

25
22
5,5
6,0
6,0
4,5
2,0
5,0
4,5

. 

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ο Παναθηναικός και μια αλήθεια για τον αποκλεισμό του

Κανένας σοβαρός φίλαθλος του ποδοσφαίρου δεν μπορεί παρά να χαίρεται που φέτος θα βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία όλες σχεδόν οι παραδοσιακές ομάδες (επανήλθαν ΑΕΚ, Ηρακλής).
Στο ίδιο πνεύμα, οι σοβαροί φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να κρίνουν με "εθνικά" χαρακτηριστικά τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Έτσι, αν ο αποκλεισμός το Ατρόμητου Αθηνών ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενος, έκπληξη αποτέλεσε ο νέος αποκλεισμός του Παναθηναϊκού ο οποίος τα τελευταία χρόνια κάνει άσχημες και αποτυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη.
Αν δεν υιοθετήσουμε τη θεωρία που θέλει τον ΠΑΟ να μην επιθυμούσε να προκριθεί, για να αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα, τότε η Διοίκηση του ΠΑΟ και οι φίλαθλου οφείλουν να αναγνωρίσουν μια αλήθεια.
Ότι χρόνια τώρα βολεύτηκαν είτε με την κατάκτηση ενός κυπέλλου, είτε ρίχνοντας τις ευθύνες για τις ήττες τους όχι στην ομάδα, αλλά σε τρίτους (διαιτησία, ΕΠΟ κλπ).
Αποτέλεσμα ήταν ότι ο κόσμος του Παναθηναϊκού να έχει στην πλειοψηφία του πειστεί ότι διαθέτει  την καλύτερη ομάδα στη χώρα, αλλά οι άλλοι δεν τον αφήνουν να πάρει το πρωτάθλημα.
Όμως, να που έρχεται η Ευρώπη, όπου υποδεέστερες ομάδες δείχνουν ποια είναι τα όρια της ομάδας.
Ο ΠΑΟ χρειάζεται παίκτες για να μπορεί να ανταποκριθεί σε τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη). Δεν χρειάζεται να είναι αστέρια πολλών εκατομμυρίων, αλλά χρειάζεται αυτό που ονομάζεται ,,πάγκος,,. Επίσης, χρειάζεται προγραμματισμός. 
Διαφορετικά θα πανηγυρίζει ότι είναι η καλύτερη ομάδα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος ή ότι δήθεν θα έπαιρνε το πρωτάθλημα αν δεν ήταν ο Μαρινάκης ή  ο Μελισανίδης.
Και μια σοβαρή διοίκηση οφείλει να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια τους φιλάθλους  (που έχουν δείξει όντως - για τα ελληνικά δεδομένα - υπομονή).
Γιατί, ακόμη και αν πάρει φέτος το πρωτάθλημα ο ΠΑΟ,  θα το πετύχει επειδή δεν θα είναι οι αντίπαλοι του αρκετά καλοί και όχι επειδή η ίδια η ομάδα θα έχει την ποδοσφαιρική ποιότητα του πρωταθλητή.


ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

O Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Δ. Χασάπης για τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Συνέντευξη στο esos.gr 

Στην δικαιοσύνη προτίθενται να προσφύγουν υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης αφού θεωρούν ότι η διαδικασία επικύρωσης των πινάκων από τον υπουργό παιδείας είναι παράνομη. 


Από έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα περάσουν οι πίνακες των υποψηφίων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, που ακόμη εκκρεμεί η κύρωσή τους από τον υπουργό Παιδείας, ενώ κάποιες θέσεις δεν θα καλυφθούν δήλωσε σε συνέντευξη στο esos ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης. 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες στη δικαιοσύνη προτίθενται να προσφύγουν υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης αφού θεωρούν ότι η διαδικασία επικύρωσης των πινάκων από τον υπουργό παιδείας είναι παράνομη.

Υποψήφιοι Συντονιστές θεωρούν ότι ο υπουργός Παιδείας καταστρατήγησε όλη τη διαδικασία επικυρώνοντας μόνο τους 6 πίνακες από τους 11, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την προκήρυξη και την πράξη του συμβουλίου επιλογής.

Συγκεκριμένα στη σημερινή του απόφαση ο υπουργός  αναφέρει ότι κυρώνει τους πίνακες λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων υπόψη:

1.    Τη με αρ. πρωτ. Φ.821/3455Σ/213169/Η2/30-12-2014 (ΑΔΑ: ΨΨ1Ξ9-Τ8Ψ) προκήρυξη για πλήρωση θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού .  Εδώ πρέπει να σας αναφέρουμε ότι η προκήρυξη αναφερόταν στην πλήρωση  με  απόσπαση  έντεκα  (11)  θέσεων  Συντονιστών  Εκπαίδευσης  σε ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές του εξωτερικού

2.    Τη με αρ. 22/28-7-2015 Πράξη του Συμβουλίου Επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, με την οποία καταρτίζονται με αξιολογική σειρά, πίνακες επιλογής υποψηφίων για τις θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού. Και εδώ σημειώνουμε ότι στην πράξη του συμβουλίου περιλαμβάνονται οι πίνακες και για τις έντεκα  (11)  )  θέσεις Συντονιστών  Εκπαίδευσης.  

3.    Το από 10-8-2015 Υ.Σ. του κ. Γενικού Γραμματέα του ΥΠΟΠΑΙΘ, που και πάλι αφορούσε και τις έντεκα  (11)  θέσεις Συντονιστών.

Ενώ λοιπόν όλες οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου έκαναν αναφορά σε 11 θέσεις συντονιστών  με σημερινή του απόφαση επικύρωσε μόνο τους πέντε από αυτούς.

Σχετικές καταγγελίες για το θέμα έβγαλαν όλοι οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ  και του ΚΥΣΔΕ( ανεξάρτητα από την παράταξη που ανήκουν)  αλλά και το ΠΑΣΟΚ.
 

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Αντάμωμα Μεσσηνίων της Διασποράς

Δελτίο τύπου ΓΓΑΕ
Πανσέληνος 29ης Αυγούστου στην αρχαία Μεσσήνη «Myth and Culture - Meeting Points - Μessinia» και Διεθνές Συμπόσιο «Δημοκρατία – Ελληνισμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη», 28-29 Αυγούστου 2015
Σε ένα αντάμωμα των Μεσσηνίων απανταχού της Γης, υπό το φως της «Κόκκινης Πανσελήνου» της 29ης Αυγούστου, στην αρχαία Μεσσήνη, θα διοργανωθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Myth and Culture- Meeting Points - Μessinia».
Παίρνοντας την σκυτάλη οι Μεσσήνιοι από την πετυχημένη εκδήλωση των απανταχού Κρητών που πραγματοποιήθηκε στο σπήλαιο γέννησης του Δία στο οροπέδιο Λασιθίου στην «Μπλέ Πανσέληνο» της 31ης Ιουλίου, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την συνάντηση της Μυθολογίας με τον Πολιτισμό, στις οποίες η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προσφέρει την αιγίδα της αλλά και την οργανωτική της βοήθεια, υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Γενικού της ΓΓΑΕ Δημήτρη Πλευράκη.
Το περιβάλλον με τα πολυάριθμα μνημεία αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα ταφικά κτίσματα, την Κρήνη της Αρσινόης και την πηγή της Κλεψύδρας όπου έλουζαν τον Δία οι νύμφες Ιθώμη και Νέδα, θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες για ένα φιλοσοφικό περίπατο, κάτω από το φως της Πανσελήνου της 29ηςΑυγούστου, με ξενάγηση στο επιβλητικό θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 28 Αυγούστου, θεατρικό δρώμενο με την Πέμη Ζούνη να συναντά την Μελίνα Μερκούρη και το Σάββατο 29 Αυγούστου, υπό το φως της Πανσελήνου, μουσική βραδυά στον αρχαιολογικό χώρο με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο, τραγούδι από την σοπράνο Αρτέμιδα Μπόγρη και απαγγελία από την σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Την Κυριακή 30 Αυγούστου, αντάμωμα Μεσσηνίων με Κρητικούς και προβολή της ταινίας «Ένας Θεός Γεννιέται» της Ελένης Βλάσση.
Η ευρύτερη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΓΓΑΕ «Myth and Culture- Meeting Points», όπως δηλώνει ο Αναπληρωτής Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης, ο οποίος συντονίζει το όλο πρόγραμμα, στηρίζεται σε δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης. Την ένωση της Ελληνικής Διασποράς με τους κατοίκους της περιοχής και την επαφή με τις βασικές έννοιες του Ελληνικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, μέσω ενός βιωματικού ταξιδιού στις ρίζες του πολιτισμού του τόπου τους.
Το σκεπτικό της όλης πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Myth and Culture Meeting Points», με τους Αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Μύθο και στον Ελληνικό Πολιτισμό, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής της ειδικά στην περιοχή της Μεσσήνης, θα συζητηθούν στο Διεθνές Συμπόσιο «Δημοκρατία- Ελληνισμός- Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο πραγματοποιεί η ΚΕΑΔΗΜ του Δήμου Μεσσήνης σε συνεργασία με το ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, το διάστημα 28-30 Αυγούστου 2015, στην περιοχή της Μεσσήνης.

Στον αέρα ο αξιολογικός πίνακας μοριοδότησης υποψηφίων Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα esos.gr o τελικός αξιολογικός πίνακας μοριοδότησης των υποψηφίων  για την πλήρωση έντεκα (11) θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης  (σύμφωνα με την προκήρυξη με Αρ.Πρωτ. Φ.821/3445Σ/213169/Η2/31-12-2014 του ΥΠΑΙΘ)  όπως αυτός στάλθηκε, από το αρμόδιο Ειδικό Συμβούλιο, εδώ και ένα μήνα περίπου, για υπογραφή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μετά και το πέρας της διαδικασίας των συνεντεύξεων.
Όπως δηλώνουν οι αιρετοί στο ΚΥΣΠΕ " Δυστυχώς, όπως ενημερωθήκαμε,  ο υπουργός,  έπειτα από ένα μήνα καθυστέρησης,  θέλει να κυρώσει αυθαίρετα τους πίνακες μόνο για τα πέντε από τα έντεκα συντονιστικά γραφεία,  εξαιρώντας τα γραφεία :
Λονδίνου, Βρυξελλών, Μπουένος Άιρες, Γιοχάνεσμπουργκ, Νέας Υόρκης.
Η καταστρατήγηση της  όλης  διαδικασίας, ο  μη σεβασμός της απόφασης του Συμβουλίου Επιλογής , η ακύρωση της προκήρυξης του υπουργείου για το θέμα και κυρίως ο εμπαιγμός των εκπαιδευτικών που μπήκαν στη διαδικασία , οι οποίοι στην ουσία δήλωναν στις προτιμήσεις τους θέσεις  που προβλεπόταν από τη σχετική προκήρυξη  οι οποίες κατά τον υπουργό σήμερα  δεν υφίστανται, αποτελούν θεσμική εκτροπή και παγκόσμια πρωτοτυπία. Καλούμε τον υπουργό να σεβαστεί την νομιμότητα , την απόφαση του Συμβουλίου Επιλογής και να υπογράψει τους πίνακες για όλα τα συντονιστικά γραφεία όπως ακριβώς προβλεπόταν στην προκήρυξη του υπουργείου του"

Το βίντεο από τις επιθέσεις νεοναζί σε αστυνομικούς στο Heidenau

Το περασμένο Σάββατο, μετά από μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μιας ομάδας 600 πολιτών, ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία με την οποία επιδίωκαν να εμποδίσουν την είσοδο των  προσφύγων στο κέντρο υποδοχής. Οι 600 πολίτες (που ανήκαν πολιτικά στο χώρο του NPD) επιτέθηκαν στη συνέχεια σε αστυνομικούς, τραυματίζοντας 61 από αυτούς.

Την Κυριακή 100 νεοναζί επιτέθηκαν, ξανά, σε αστυνομικούς. Το βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αλλά αφαιρέθηκε αμέσως μετά, Το επανέφερε, σύμφωνα με το SPIEGEL, στο διαδίκτυο ο Βουλευτής του SPD Henning Hormann ο οποίος πρόλαβε να το αποθηκεύσει.



Πηγή: Spiegel, Freie Presse

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Εκλογές 2015 (Β): Μπροστά σε ένα νέο δικομματισμό ή σε κινούμενη άμμο;


 Συντακτική Επιτροπή ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε μπροστά στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα στο 2015.  Σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης είναι νωρίς ακόμη να καταθέσει κανείς ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από την σύντομη προεκλογική περίοδο.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν οδηγηθούμε σε ένα νέο δικομματισμό, με  υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και σημαντική συρίκνωση των μικρότερων κομμάτων ή αν οι πολίτες  κινηθούν με εντελώς άλλα κριτήρια, τα οποία θα οδηγήσουν σε νέα δεδομένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μαξιλαράκι του εξαμήνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλη τη δημοφιλία του Αλ. Τσίπρα, θα έχει σίγουρα διαρροές. Τόσο λόγο της υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, που μέχρι λίγες βδομάδες πριν ξόρκιζε, αλλά και λόγω της νέου κόμματος του Λαφαζάνη. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και κάποια στοιχεία που θα λειτουργήσουν υπερ του. Καταρχήν στη διάρκεια του εξαμήνου και μέχρι το δημοψήφισμα, απέκτησε νέους ψηφοφόρους και συνεπώς, οι διαρροές που θα έχει δεν θα πρέπει να υπολογιστούν από το 36% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές του Γενάρη, αλλά από ένα μεγαλύτερο ποσοστό που σίγουρα, είχε ξεπεράσει το 40%. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μέσα Αυγούστου με τους δανειστές δεν είναι γνωστά ακόμη στους πολίτες. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ  αν πετύχει να περάσει το σύνθημα το "νέο ενάντια στο παλιό" έχει βάσιμες πιθανότητες να διατηρήσει την πρώτη θέση, αν και δύσκολα θα πετύχει την αυτοδυναμία.

ΝΔ. Ελπίδα της ο Λαφαζάνης

Όσο θα μεγαλώνει το ποσοστό του νέου κόμματος του Λαφαζάνη, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες της ΝΔ να διεκδικήσει ακόμη και την πρωτιά. Ο Μειμαράκης έδωσε στοιχεία επανασυσπείρωσης στη ΝΔ, κέρδισε από τις παλινωδίες της κυβέρνησης, αλλά δύσκολα αυτό θα επιτρέψει στο κόμμα του να διεκδικήσει την πρωτιά. Η ελπίδα της ΝΔ είναι η επαναπροσέλκυση των ψηφοφόρων της, που ψήφισαν τον Γενάρη ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα. Πολλοί, όμως, από μικρομεσσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους τραπεζικούς περιορισμούς θα επιστρέψουν στην "ήρεμη δύναμη"

Η μάχη της 3η θέσης και του υποβιβασμού.

Το ΚΚΕ θα μπορούσε να διεκδικήσει με σοβαρές προοπτικές την 3η θέση μετά την αλλαγή πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα του Λαφαζάνη θα δυσκολέψει το στόχο αυτό. Η Χ.Α που ήταν τρίτο κόμμα στις εκλογές αυτές θα διεκδικήσει ξανά την 3η θέση, έχοντας ως βασικούς αντιπάλους το ΠΟΤΑΜΙ και το κόμμα του Λαφαζάνη. Στην καλύτερη αφετηρία φαίνεται να είναι, πάντως, το κόμμα Λαφαζάνη.

ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΗΜΑ , ΔΗΜΑΡ και ...Λεβέντης

Οι Ανελ με τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι θα βρεθούν εκτός Βουλής. Και αυτό, γιατί το μόνο στοιχείο που έδενε το κόμμα με τους ψηφοφόρους του ήταν η ,,αντιμνημονιακη ρητορική,,. Τώρα, γιατί ο ψηφοφόρος των ΑΝΕΛ να ψηφίσει Καμμένο  και όχι Χ.Α ή Λαφαζάνη;  Αν δε, έχει πειστεί ότι ήταν αναγκαία απόφαση η δανειακή συμφωνία γιατί να μην επιστρέψει στην ΝΔ ; Όμως, όλα αυτά στηρίζονται στη λογική του αυτονόητου, στοιχείο το οποίο δεν βρίσκεται σε αφθονία στην πολιτική στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να εξασφαλίσει με σιγουριά την είσοδό του στη Βουλή, αν επικρατήσει όμως στη θέση του ,,ποιος θέλουμε να κυβερνήσει"  το ερώτημα  ,,Μειμαράκης ή Τσίπρας,, τότε θα έχει διαρροές προς την σημερινή κυβέρνηση που μπορεί να το φέρουν σε επικίνδυνη θέση. Το ΚΙΝΗΜΑ και ο Γιώργος Παπανδρέου, παρόλο που είναι δικαιωμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις, δύσκολα θα το εισπράξει σε ψήφους, καθώς η απουσία του από την Βουλή - δηλαδή από την δημοσιότητα -  και ο αποκλεισμός του από τα ΜΜΕ κοστίζει.

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

1593 θανατηφόρα δυστυχήματα στους δρόμους της Γερμανίας

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοπσονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 βρήκαν το θάνατο σε τροχαία δυστυχήματα 1593 άνθρωποι, σε ποσοστό 1,4 περισσότεροι από ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Αντίθετα κατά 2,7% μειώθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα οι τραυματισμοί που ανήλθαν σε 180.900.

Τους λιγότερους θανάτους καταγράφουν τα κρατίδια Βερολίνο και Αμβούργο (5 ανά 1 εκ κατοίκους) και ακολουθεί η Βρέμη με 8. Αντίθετα τους περισσότερους κατέγραψε το κρατίδιο της Σαξονίας - Άνχαλτ 33 ανά 1 εκ,  Κάτω Σαξονία 29 και Θυριγγία με 28.


Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Δελτίο Τύπου Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού: Φιλοξενία ομογενών από τις εμπόλεμες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκφράσει την ανησυχία του για την πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και έχει καλέσει τις δύο πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά για το σεβασμό των Συμφωνιών του Μίνσκ, την αποτροπή περαιτέρω βίαιων ενεργειών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατου αγαθού.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η ΓΓΑΕ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Έχει δηλωθεί επισήμως ότι η ασφάλεια και προστασία των Ελληνικής καταγωγής ομογενών, οι οποίοι διαβιούν εκατέρωθεν της γραμμής εκεχειρίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και στοχεύοντας στη  άμεση συμπαράσταση, στήριξη και  ανακούφιση των ομογενών, οι οποίοι πλήττονται ιδιαιτέρως από τις επώδυνες συνέπειες της εμπόλεμης κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, όπως φάνηκε και από την προ ημερών απώλεια ζωής ομογενούς μας στο χωριό Σαρτανά, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία υλοποίησης προγραμμάτων φιλοξενίας στη χώρα μας ομογενών από εμπόλεμες περιοχές.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΕΛΜΕ ΒΡΝ : Παρατάσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό που αιτούνται απόσπασεις χωρίς επιμίσθιο πέραν της πενταετίας

Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την βαθιά δυσαρέσκεια και αγανάκτησή μας για την κατάσταση η οποία επικρατεί στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας να πείσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι η ακολουθούμενη τους τελευταίους μήνες πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο, η εμμονή σε παράλογες αποφάσεις, δυστυχώς, έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας.
Η εκπεφρασμένη βούληση του Υπουργείου να μην ανανεώσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που έχουν εξαντλήσει την πενταετία, έχει φέρει στα πρόθυρα της απόγνωσης πολλούς συναδέλφους οι οποίοι βλέπουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους να τινάζεται στον αέρα.
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποφασίζεται χωρίς κανένα σχεδιασμό, καμία προειδοποίηση με έναν εντελώς ανάλγητο και αυταρχικό τρόπο, να μην γίνουν ανανεώσεις αποσπάσεων πέραν της πενταετίας ακόμα και για συναδέλφους που είναι παντρεμένοι με ομογενείς ή αλλοδαπούς μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού. Πρόκειται για μια εντελώς απαράδεκτη πρακτική η οποία βάζει κριτήρια και διαχωρίζει τις οικογένειες σε εκείνες που αξίζει να είναι ενωμένες και σε εκείνες που –άγνωστο με ποια λογική- θα πρέπει να χωρίσουν ή να αλλάξουν βίαια και βιαστικά τον τόπο κατοικίας τους. Το Υπουργείο σε μια επίδειξη «ανθρωπισμού» καλεί τους εκπαιδευτικούς να διαλέξουν ποιο από τα δυο αγαθά θεωρούν σημαντικότερο: της οικογένειας ή της εργασίας.
Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο αρνείται πεισματικά να ανανεώσει τις αποσπάσεις των συναδέλφων μας, τα σχολεία της περιοχής μας είναι εντελώς αποστελεχωμένα με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιτελέσουν ακόμα και τις πιο βασικές λειτουργίες τους. Σε πολλές περιπτώσεις  σχολείων μάλιστα, υπάρχουν ειδικότητες χωρίς ούτε έναν καθηγητή με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη ακόμα και η ίδια η διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων.
Δεν ζητάμε χαριστικές ρυθμίσεις, δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων συναδέλφων. Η απαίτησή μας είναι δίκαιη, ξεκάθαρη και απόλυτα σύμφωνη με τον ορθό λόγο και το δημόσιο συμφέρον: δεν είναι δυνατόν να μην προτιμούνται –ασχέτως χρονικής διάρκειας απόσπασης- όσοι από τους υπαλλήλους ζητούν να υπηρετήσουν στο εξωτερικό χωρίς το ειδικό επιμίσθιο  βοηθώντας το κράτος να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο με περισσή αλαζονεία να επαίρεται ότι δεν θα ανανεώσει τις αποσπάσεις όσων έχουν εξαντλήσει την πενταετία και θα προχωρήσει σε νέες αποσπάσεις με επιμίσθιο, την στιγμή που οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας δεν έχουν λάβει ακόμα το επιμίσθιο του Απριλίου!
Σας καλούμε άμεσα να ανανεώσετε τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών που αιτούνται απόσπασης χωρίς επιμίσθιο πέραν της πενταετίας προκειμένου -έστω και την τελευταία στιγμή- να αποκατασταθεί ομαλή λειτουργία των σχολείων μας με το μικρότερο δυνατό κόστος για το δημόσιο ταμείο.
                                                 Για  το ΔΣ
        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η ΓΕΝΙΚΗ   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Σπ. Μπουνιάς                                                                                   Ι. Κληροπούλου  

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Σητεία: "Πολύ δύσκολο να πεις αντίο" καινούργιο βίντεο

Κυκλοφόρησε στον αέρα του διαδικτύου το καινούργιο βίντεο προβολής με τίτλο: Sitia: So hard to say goodbye (Short Cut),που εντάσσεται στη διαφημιστική καμπάνια του Δήμου Σητείας με τίτλο:«Sitia: Discover the authentic Crete».
Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα αποτυπώνονται τα συναισθήματα ενός επισκέπτη της Σητείας, λίγο πριν αποχωρήσει από αυτό το πανέμορφο μέρος της Κρήτης.
Το βίντεο είναι παραγωγή του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. ΟΤΑ σε συνεργασία με την εταιρεία IINDIGO VIEW PRODUCTIONS Ε.Π.Ε. και την καλλιτεχνική εποπτεία του πολύ γνωστού Κρητικού σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. 
Η επίσημη παρουσίαση του συνόλου των βίντεο προβολής της περιοχής αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.


2η επιστολή εκπαιδευτικών. Από αμιγή σχολεία Ντίσελντορφ, Κολωνίας, Βούπερταλ, Ντόρτμουντ, Μπίλεφελντ, Αννοβέρου

Μετά την ανακοίνωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δόθηκε δημοσιότητα και η επιστολή εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ) που διδάσκουν σε ελληνικά σχολεία σε 6 πόλεις της Βόρειας Γερμανίας προς τον ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή τη συνέντευξή του.

Η επιστολή: 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι εκπροσωπούμε συναδέλφους μόνο . Στις 20/5/2015 ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας, επισκέφτηκαν το υπουργείο συνοδευόμενοι από τα μέλη (τότε) του Δ.Σ της ΟΛΜΕ κα Ζωγραφάκη και κ. Κωνσταντίνου και είχαν συνάντηση διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων ωρών με την ειδική σύμβουλο σε θέματα Ελληνόγλωσσης εκπ/σης εξωτερικού κ. Κιάου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μετά το πέρας της συζήτησης, έμεινε σε όλους η εντύπωση πως έγιναν, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, κατανοητά τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία μας και πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση τουλάχιστον των περισσοτέρων. Αντί γι αυτό, εδώ και αρκετές ημέρες δεχόμαστε μια επίθεση κατασυκοφάντησης ,με ιδιαίτερες επιπτώσεις στην ευαίσθητη ψυχολογία των σχολικών μας κοινοτήτων με επίκεντρο την ξαφνική και αναίτια άρνηση του Γ.Γ του Υπουργείου να υπογράψει τις παρατάσεις των συναδέλφων που υπηρετούν στα σχολεία μας χωρίς επιμίσθιο, πέραν της πενταετίας έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα (έναρξη μαθημάτων 12-8-2015) χωρίς προβλήματα. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι έναντι των συναδέλφων μας που υπηρετούν στη Ελλάδα και επιχειρούν όπως λένε να «σπάσουν το απόστημα των παράνομων παρατάσεων των αποσπάσεων». Προφανώς είτε δεν έχουν σωστή πληροφόρηση είτε η πληροφόρησή τους προέρχεται από μη αξιόπιστες πηγές. Δε χρειάζεται να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε ότι έναs εκπαιδευτικός που αμείβεται με 850 ευρώ δεν μπορεί να θεωρείται προνομιούχος, ζώντας σε μια από τις προαναφερθείσες πόλεις. Απλά παραθέτουμε μερικές απορίες που μας προέκυψαν μετά και από τη συνέντευξη του κ. Χασάπη στο διαδικτυακό esos.gr.
· Η λήξη του σχολικού έτους 2014-15, άρα και η λήξη των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, για τα σχολεία μας είναι η 31/8 και πως αυτό συνδυάζεται με το ότι στις 12/8 άρχισε το νέο σχ. έτος 2015-16;
· Νομιμοποιείται ένας εκπ/κός να συμμετέχει στις διαδικασίες του νέου σχολικού έτους (επαναληπτικές εξετάσεις κλπ) χωρίς να έχει πάρει απόσπαση για το σχ. έτος αυτό; Αν ναι τότε γιατί όσοι συνάδελφοι αμείβονται με επιμίσθιο, δεν πληρώνονται με τη λήξη της απόσπασης τους μέχρι 31/8;
 · Οι εκπ/κοί που δεν θα πάρουν παράταση στην απόσπασή τους, υποχρεούνται να είναι στη Γερμανία μέχρι τις 31/8 και ξαφνικά την 1/9 να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στη Ελλάδα ή προτίθεστε να τους δώσετε 10ήμερη προθεσμία, όπως όταν αποσπώνται εδώ;
· Με ποιο κριτήριο και βάση ποιού νόμου ένας γάμος με αλλοδαπό/ή (ομογενή) που έχει γίνει μετά την απόσπαση του εκπ/κού είναι λιγότερο σημαντικός για την Πολιτεία από τον γάμο που έχει συντελεστεί πριν την απόσπαση;
· Πότε και με ποια διαδικασία πάρθηκε η απόφαση να προσλαμβάνονται αναπληρωτές από την ομογένεια και ποιοι και με ποια κριτήρια θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις; Θα αμείβονται από το Ελληνικό κράτος;
· Μήπως στο βάθος του μυαλού της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι το κλείσιμο των αμιγώς Ελληνόγλωσσων σχολείων; Γιατί αν σκοπεύετε κάτι τέτοιο σας καλούμε να δείτε το συνωστισμό στους προθαλάμους των διευθυντών των σχολείων μας, από νεομετανάστες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους. Αναλάβετε την ευθύνη να τους ενημερώσετε για τις προθέσεις σας. Κύριε Υπουργέ, κουραστήκαμε να δεχόμαστε επιθέσεις και λοιδορίες από διάφορους κύκλους όταν το μοναδικό μας μέλημα είναι η σωστή και ανεμπόδιστη λειτουργία των σχολείων μας. Δεν είδαμε οι ίδιοι κύκλοι «να θορυβούνται» όταν μέχρι πριν λίγες ημέρες οι συνάδελφοί μας που παίρνουν επιμίσθιο είχαν να πληρωθούν από τον Μάρτιο!!! Ούτε από το γεγονός ότι τα χρήματά μας που κατατίθενται στην Ελλάδα δεν μπορούμε (λόγω capital controls) να τα μεταφέρουμε στον τόπο εργασίας μας (γιατί άραγε;), ενώ οι υποχρεώσεις μας εδώ τρέχουν αμείλικτα. Επειδή γνωρίζουμε ότι και σεις έχετε μοναδικό σας μέλημα την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας, σας καλούμε να δώσετε, έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, λύση, να ανανεώσετε τις παρατάσεις των εκπαιδευτικών για ένα ακόμη χρόνο και να κληθούμε σε ένα διάλογο για το μέλλον της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των αμιγώς Ελληνόγλωσσων σχολείων του εξωτερικού.

Με ιδιαίτερη τιμή
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος Σπ. Μπουνιάς 

Η Γ. Γραμματέας Ι. Κληροπούλου

Απάντηση εκπαιδευτικών στις δηλώσεις του ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας

Σύλλογος Ελλήνων Εκπ/κών Α/θμιας Ντύσσελντορφ 

Με έκπληξη, αγανάκτηση και θυμό παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη Γερμανία περιμένοντας την υπογραφή των παρατάσεών τους, τη γεμάτη από ανακρίβειες και αντιφάσεις συνέντευξη του κ. Χασάπη Γεν. Γραμματέα του υπουργείου παιδείας.
Συγκεκριμένα στην συνέντευξη του ο κ. Γ. Γ ανέφερε χαρακτηριστικά:

1. Στέλνουμε εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία Ο κ Γ.Γ. δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία της Αμερικής πολλά από τα οποία ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς και μάλιστα εισπράττουν δίδακτρα. Στη Γερμανία υπάρχουν μόνο αμιγώς ελληνικά σχολεία, δίγλωσσα, καθώς και τμήματα ελληνικής γλώσσας τα οποία έχουν δημόσιο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν εισπράττονται δίδακτρα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να ενημερώσουμε τον κ. Χασάπη ότι για να λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία οι Έλληνες Γερμανίας έδωσαν σκληρούς αγώνες και σε μερικές περιπτώσεις έκαναν μέχρι και απεργία πείνας.

2. Το σχολικό έτος αρχίζει στις 12 Αυγούστου στην Άνω Βάδη Βυτεμβέργη Προφανώς εκ παραδρομής, ο κ. γενικός Γραμματέας αναφερόμενος στο κρατίδιο της «Άνω Βάδης Βυτεμβέργης» το οποίο δεν υφίσταται, εννοούσε το κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης του οποίου το σχολικό έτος όμως αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι αυτό του οποίου το σχολικό έτος 2015 – 16 ξεκίνησε πράγματι στις 12 Αυγούστου.

3. Περί συνέπειας στην εκτέλεση καθηκόντων- Οι εκπαιδευτικοί δεν παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους Η δήλωση αυτή είναι ανακριβής. Οι εκπαιδευτικοί συνεπείς στα καθήκοντα τους παρουσιάστηκαν στα σχολεία ή στο αρμόδιο συντονιστικό γραφείο δηλώνοντας εγγράφως την ετοιμότητα τους να αναλάβουν υπηρεσία. Μάλιστα επειδή, όλοι οι εκπαιδευτικοί πέραν πάσης αμφιβολίας νοιάζονται για τα σχολεία του εξωτερικού και αγωνιούν αλλά ταυτόχρονα θέλουν να είναι σύννομοι, έστειλαν στην ΔΙΠΟΔΕΞΜΣ ερώτημα, διαμέσου του συντονιστικού γραφείου, ζητώντας εγγράφως οδηγίες για το τι πρέπει να πράξουν. Βεβαίως ο κ. Γεν. Γραμματέας δεν προέβη σε καμία μέχρι τώρα έγγραφη απάντηση. Αναφέρθηκε ακόμη στο ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα κενό στη Γερμανία αφού οι περσινές αποσπάσεις ισχύουν όπως υποστηρίζει μέχρι τις 31-8. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι ειδικά για τη Γερμανία το σχολικό και διδακτικό έτος είναι διαφορετικό ανά κρατίδιο. Συγκεκριμένα το σχολικό και διδακτικό έτος 2014-15 τελείωσε για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στις 26 -6-2015. Ένα νέο διδακτικό και σχολικό έτος για το παραπάνω κρατίδιο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου (Παραπέμπουμε στην υπουργική απόφαση ΦΕΚ 538/16-4-2007 άρθ. 3 παρ. 2 σχετικά με καθορισμό των αργιών και σχολικών διακοπών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού). Δηλαδή ο κ. Γ.Γ. εννοεί πως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα παράταση για το νέο σχολικό έτος θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους στα σχολεία της Γερμανίας έως τις 31.08 ημέρα Δευτέρα και στη 01.09 ημέρα Τρίτη την επόμενη ημέρα δηλαδή αν δεν παραταθεί η απόσπασή τους θα πρέπει να εμφανιστούν στα σχολεία ή τις διευθύνσεις τους στην Ελλάδα; Αν ναι, τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να διακτινιστούν!!! Σύμφωνα επίσης με τα παραπάνω, εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν αποσπαστεί με επιμίσθιο και έληξε η απόσπασή τους το σχολικό έτος 2014-15 θα έπρεπε σύμφωνα με τη λογική του κ. Γ.Γ. να λαμβάνουν το επιμίσθιο αυτό μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Η χορήγηση του σταματά με τη λήξη του σχολικού έτους ανάλογα με το κρατίδιο στο οποίο είναι αποσπασμένοι.

4. Το να θεωρούν δεδομένη την ανανέωση της απόσπασής τους το βρίσκω παράλογο πόσο μάλλον που οι ανανεώσεις που κόβουμε είναι πολύχρονες. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 9 του Ν.4076/2012, όπως αυτό προστέθηκε στο άρθρο 18 του ν. 4027/2011, (Α΄ 233) «….μπορεί να αποσπώνται σε εκπαιδευτικές μονάδες της ίδιας χώρας του εξωτερικού με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και χωρίς το εκάστοτε ισχύον επιμίσθιο. Η απόσπαση των εκπαιδευτικών αυτών παρατείνεται για κάθε σχολικό έτος, εφόσον συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι και υπάρχει θετική αξιολόγηση για την καταλληλόλητα του εκπαιδευτικού…». · Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν δεδομένη την απόσπασή τους γιατί βασίζονται στους παραπάνω νόμους. Αν η πολιτική ηγεσία είχε πρόθεση να μην παρατείνει τις αποσπάσεις τους, για ποιο λόγο τους έδωσε το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις σύμφωνα με την εγκύκλιο (Φ. 821/62590/Η2/22-4-15);

5. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αξιολογηθεί και να δούμε τι ανάγκες καλύπτονται. Σχετικά με τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τουλάχιστον για το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο κ. Γ.Γ. έχει ήδη ενημερωθεί από το αντίστοιχο συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης αλλά αρνείται να λειτουργήσει όπως ορίζει ο νόμος ερμηνεύοντας τον κατά το δοκούν, κωλυσιεργώντας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί αναστάτωση και ανασφάλεια σε μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 7-8-2015 ότι βούληση του Υπουργείου είναι να διαχωρίσει τους εκπαιδευτικούς παρατείνοντας τις παρατάσεις μόνο αυτών που έχουν συνάψει γάμο με μόνιμα εγκατεστημένο στο εξωτερικό πριν την πρώτη τους απόσπαση. Κάτι τέτοιο θα είναι όμως απολύτως παράτυπο αφού ο νόμος δεν αναφέρει κάτι τέτοιο σε κανένα σημείο. Αν πράγματι υπάρχει η πρόθεση να αξιολογηθεί η κατάσταση και να υπάρξει ένα «νοικοκύρεμα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνεχώς ο κ. Γ.Γ. θα έπρεπε να το επιχειρήσει νωρίτερα ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να προγραμματίσουν την οικογενειακή τους ζωή.

6. Με παλιότερη υπουργική απόφαση έχει προβλεφθεί ότι μπορούν να προσλαμβάνονται για να καλύπτουν ανάγκες, αναπληρωτές που είναι γηγενείς. Πράγματι ο νόμος 4027/2011 κάνει αναφορά στη δυνατότητα προσλήψεων αναπληρωτών ομογενών εκπαιδευτικών εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες. Δεν υπάρχει όμως μέχρι αυτή τη στιγμή κανονιστική απόφαση η οποία να ορίζει με ποιο τρόπο και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις αυτές. Αν μη τι άλλο μήπως είναι λίγο αργά να προβεί σε μια τέτοια ανακοίνωση ο κ. Γ.Γ. τη στιγμή που έχει ήδη αρχίσει το σχολικό έτος στο Κρατίδιο της ΒΡΒ; Ακόμη κι έτσι όμως πως θα ανταποκριθεί οικονομικά το Υπουργείο πληρώνοντας αναπληρωτές σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία (Μισθό και ασφαλιστική κάλυψη) τη δεδομένη χρονική στιγμή; Μήπως η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και την κάλυψη πελατειακών σκοπών;

7. Το 2017 θα σταματήσει η λειτουργία των αμιγώς ελληνικών λυκείων Δεδομένου του αυξημένου νεομεταναστευτικού ρεύματος η απόφαση για το κλείσιμο των ελληνικών λυκείων το 2017 θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ομογένεια ενώ θα προκαλέσει σταδιακή αποδυνάμωση και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων. Μήπως τελικά αυτό επιδιώκει ο κ. Γ.Γ. να διακοπεί δηλ. κάθε μορφή ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ας το ανακοινώσει πλέον επισήμως για να προετοιμαστούν αναλόγως γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Με τιμή

Η Πρόεδρος Μαριάννα Ζορμπά

Ιμβρος: Ελληνικό Λύκειο πρώτη φορά στο νησί

Το Δημοτικό Σχολείο 'Ίμβρου που άνοιξε πάλι το 2013
Μετά την επαναλειτουργία του ελληνόφωνου δημοτικού σχολείου το 2013, οι Έλληνες της Ίμβρου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επαναλειτουργία και Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από 50 χρόνια η μειονότητα μας θα μπορεί να εκπαιδεύει τα παιδιά της στην Ίμβρο. Θα μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους όσοι θέλουν να επιστρέψουν στη γενέτειρα
Οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» έκαναν δεκτό του αίτημα του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συνδέσμου Ίμβρου και για πρώτη φορά στο νησί θα λειτουργήσει και Λύκειο.

«Είμαστε έτοιμοι από την άποψη των υποδομών. Τα δύο κτίρια χτίστηκαν και είναι έτοιμα» δηλώνει ο λυκειάρχης Ιωακείμ Καμπουρόπουλος που ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας της Τουρκίας  πως έχει γίνει ο διορισμός του.

Το 2014 οι αρχές της Τουρκίας παραχώρησαν το δημευμένο από το τουρκικό Δημόσιο δημοτικό σχολείο στο χωριό των Αγριδίων στην Ίμβρο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Γυμνάσιο - Λύκειο.

Το κτίριο παραχωρήθηκε επ' αόριστον και αμισθί, με μόνο όρο τη λειτουργία του ως σχολείου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού Ίμβρου Λάκης Βίγκας, ο οποίος είχε επικοινωνία με την Άγκυρα για το θέμα του σχολείου και ήταν αυτός που έμαθε τα καλά νέα, τονίζει «πως είναι ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, καθώς μετά από 50 χρόνια η μειονότητα μας θα μπορεί να εκπαιδεύει τα παιδιά της στην Ίμβρο. Θα μπορούν να φέρνουν τα παιδιά τους όσοι θέλουν να επιστρέψουν στη γενέτειρα τους».


Ο κ. Καμπουρόπουλος τονίζει πως υπάρχουν πολλές οικογένειες Ιμβρίων που θα ήθελαν να επιστρέψουν στο νησί τους, όμως βασικό θέμα που τους προκαλούσε δισταγμό ήταν η μη ύπαρξη σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Ξεκινήσαμε την επαναλειτουργία του Δημοτικού και είδαμε ότι χωρίς μέση εκπαίδευση το πείραμα επιστροφής των ανθρώπων στο νησί δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Ήδη πάντως, στο Γυμνάσιο - Λύκειο θα έχουμε 8 μαθητές από 5 οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στην Ίμβρο...

Πρέπει να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη στήριξη και την προσπάθεια του...» λέει ο κ. Καμπουρόπουλος.

Το σχολείο θα διαθέτει 10 αίθουσες μαθημάτων. Μαζί με τις κατοικίες των δασκάλων που ολοκληρώνονται κόστισαν περίπου 500.000 ευρώ.

Πολλά από τα έξοδα καλύφθηκαν από δωρεές της Μονής Βατοπαιδίου, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, των συλλόγων των Ιμβρίων του εξωτερικού και πολλών άλλων ευεργετών.

Τουρκικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο χορήγησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα βοηθήματα.

Στην Παναγία της Ίμβρου υπήρχε και σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του οποίου είχαν απαγορεύσει τη λειτουργία οι τουρκικές αρχές το 1964.

ΠΗΓΗ www.thetoc.gr/

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Για ασυνεπή συμπεριφορά κατηγορεί ο ΓΓ του Υπ. Παιδείας τους εκπαιδευτικούς σε ελλ. σχολεία στη Γερμανία ΒΙΝΤΕΟ

Εκπαιδευτικοί δεν παρουσιάστηκαν στα σχολεία στη Βάδη Βυρτεμβέργη όπως όφειλαν δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης. 

Ταξίδι εξοικείωσης Γερμανών δημοσιογράφων στη Χαλκιδική

Δύο ταξίδια εξοικείωσης θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία του Γραφείου ΕΟΤ Γερμανίας με τον Τουριστικό Οργανισμό και την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, που αναλαμβάνουν τον συντονισμό καθώς και την πλήρη φιλοξενία των συμμετεχόντων.
Αναλυτικά:
Το πρώτο ταξίδι έχει προγραμματισθεί να γίνει από τις 3 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με συμμετέχοντες τον κ. Frederik Bombosch (Βερολίνο), συντάκτη της εφημερίδας Berliner Zeitung. Το σχετικό ταξιδιωτικό ρεπορτάζ πρόκειται να  δημοσιευτεί στην εν λόγω εφημερίδα καθώς και στην Köllner-Stadt-Anzeiger (400.000 αντίτυπα).
Το δεύτερο ταξίδι έχει προγραμματισθεί να γίνει από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου με συμμετέχοντες την κα Branka- Aleksandra Majzlik (δημοσιογράφο) και τον κ. Stefan-Günter Ziemba (φωτογράφος), για λογαριασμό του ηλεκτρονικού περιοδικού, www. m-lifestyle.de (51.726 επισκέπτες τον Μάιο 2015). Το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ για τη Χαλκιδική (8-12 σελ.) θα πλαισιώνουν φωτογραφίες, θα παραμείνει online για περισσότερο από ένα χρόνo και θα είναι διαθέσιμο επ΄αόριστον στoυς χρήστες.

Πηγή:  Γραφείο Ε.Ο.Τ.Γερμανίας 

Πως ψήφισαν οι Βουλευτές στην γερμανική Βουλή γαι τη νέα δανειακή σύμβαση Ε.Ε. με την Ελλάδα

Από τα κόμματα της CDU/CSU ψήφισαν "όχι" στην πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης 63 Βουλευτές, 3 απείχαν από την ψηφοφορία ενώ 17 δεν συμμετείχαν καθόλου. Από την SPD ψήφισαν αρνητικά 4 Βουλευτές, 45 Βουλευτές της Αρσιτεράς ψήφισαν "όχι" ενώ 7 Βουλευτές δήλωσαν απόχή. Από τους Πράσινους ψήφισε μόνο ένας αρνητικά και 8 δεν συμμετείχαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας.  
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν : "Ναι" ψήφισαν 453, "όχι" 113, αποχή 18, δεν συμμετείχαν στην διαδικασία 47.
(Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική Βουλή είναι κλειστή για τις καλοκαιρινές διακοπές και ότι άνοιξε σήμερα αποκλειστικά για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ΕΕ με την Ελλάδα).

Αναλυτικά:

Συνολικός αριθμός Βουλευτών
Ψήφισαν ΝΑΙ
Ψήφισαν ΟΧΙ
Αποχή
Δεν παραβρέθηκαν στη διαδικασία
CDU/CSU
311
228
63
3
17
SPD
193
173
4
0
16
DIE LINKE
64
0
45
7
12
Grünen Bündnis 90
63
52
1
8
2

Πηγή: Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή