Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ανώτατο δικαστήριο Γερμανίας: Μπορεί να χρησιμοποιηθoύν στοιχεία από Dashcam σε περίπτωση ατυχήματος

Η καταγραφή γεγονότων με μίνι φωτογραφικές μηχανές αυτοκινήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί -σε περίπτωση ατυχήματος - ως αποδεικτικό στοιχείο. 

Αυτό αποφάσισε σήμερα το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο στην Καρλσρούη. Η μόνιμη καταγραφή της οδικής κυκλοφορίας  συνεχίζει
όμως να απαγορεύεται Η απαγόρευση δεν σημαίνει όμως ότι οι εικόνες σε δικαστικές διαδικασίες αστικού δικαίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Είναι πάντα θέμα που θα εξετάζετε κατά περίπτωση.

Η περίπτωση που το δικαστήριο κλήθηκε να αποφασίσει ήατν η αντιδικία δυο οδηγών αυτοκινήτων στο Μαγδεμβούργο που συγκρούστηκαν πλευρικά όταν έστριβαν αριστερά σε δυο  λωρίδες το ένα δίπλα στο άλλο. Ο ενάγων ήθελε να αποδείξει την αθωότητά του με βάση τα αρχεία του Dashcam του - αλλά ούτε σε πρώτο βαθμό δικαστηρίου ούτε στο περιφερειακό δικαστήριο το αποδέχτηκαν ως αποδεικτικό στοιχείο.
Δεδομένου ότι οι καταγραφές αυτές παραβιάζουν τους κανονισμούς περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία, υποστήριζαν οι δικαστές του Magdeburg. Το Ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο έκρινε όμως  σήμερα διαφορετικά.

Το αποτέλεσμα της δίκης αναμενόταν με ανυπομονησία από εμπειρογνώμονες της οδικής κυκλοφορίας. Η νομική κατάσταση ήταν μέχρι σήμερα ασαφής καθώς τα δικαστήρια είχαν κρίνει διαφορετικά τη χρήση των αρχείων Dashcam.

Πηγή: SZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.