Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Γερμανία: Τι αλλάζει σε νόμους από αύριο - και λόγω κορωνοϊού

Νέοι νόμοι θα ισχύουν από αύριο 1η Απριλίου 2020, μερικοί από αυτούς σχετίζονται και με την κατάσταση που επικρατεί λόγω κορωνοϊού.

1. BaföG (επίδομα σπουδαστών / φοιτητών )
Όποιος ήταν δικαιούχος του επιδόματος BaföG μέχρι τον Αύγουστο του 2019 έπρεπε να είχε αποφασίσει μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020 ποιο δρόμο αποπληρωμής του
επιδόματος θα επιλέξει. Για τους νέους δικαιούχους ισχύει η νέα ρύθμιση που προβλέπει:
Το μέρος του επιδόματος που πρέπει α επιστραφεί μοιράζεται σε μάξιμουμ 77 μήνες Χ 130 € ανεξάρτητα του εισοδήματος. Ετσι η επιστροφή φθάνει το πολύ τα 10.010 € (ήταν 10.000 € με την παλιά ρύθμιση) 
Η ένωση φοιτητών πάντως ανακοίνωσε στο Focus.de ότι όποιος αιτηθεί δόση μικρότερη των 130 € και του εγκριθεί, με το πέρας των 77 μηνών ολοκληρύνεται και η οφειλή ανεξάρτητα αν δεν έχει φθάσει τα 10.010 €.
Επίσης, όποιος αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις 77 δόσεις -παρά τις όποιες προσπάθειες - τότε μετά από 20 χρόνια απαλλάσσεται του υπολοίπου ποσού. 

2. Hartz-IV 
Για 6 μήνες όποιος καταθέσει αίτηση κοινωνικού επιδόματος (Hartz-IV) δεν θα εξεταστεί για τα περουσιακά του στοιχεία. Επιπλέον δεν χρειάζεται προσωπική παρουσία καθώς αρκεί το τηλεφώνημα. Το ίδιο και για τις αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας οι οποίες μπορούν να κατατεθούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

3. Κατώτερο ωρομίσθιο για εργαζόμενους στην οικοδομή 
Για περίπου 200.000 εργαζομένους στο συγκεκριμένο τομέα εργασίας το κατώτερο ωρομίσθιο θα αυξηθεί κατά 35 σεντς δηλ. θα φθάσει τα 12,55 €
Για εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξηθεί 0,20 € και θα φθάσει τα 15,40 € (η αύξηση του κατώτερου ωρομισθίου στο εξειδικευμένο προσωπικό αφορά μόνο τα κρατίδια της Δυτκής Γερμανίας και του Βερολίνου και όχι της Ανατολικής Γερμανίας).

4. Ακριβότερες οι πτήσεις 
Για πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας και σε χώρες της ΕΕ θα μπει 5 € επιπλέον φόρος δηλ. θα φθάσει τα 13.03 €. 
Για πτήσεις έως 6.000 χλμ θα αυξηθεί ο φόρος περίπου 10 € και θα φθάσει τα 33,01 €
Ενώ για πτήσεις άνω των 6.000 χλμ ο φόρος θα αυξηθεί περίπου κατά 18 € και θα φθάσει τα 59,43 €

5.  Ενοικιαστές κατοκιών
Λόγω της κατάστασης με τον ιό απαγορεύονται οι καταγγελίες συμβολαίου ενοικίασης διαμερισμάτων αν ο ενοικιαστής λόγω μείωσης των εσόδων του δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο. (Η ρύθμιση ισχύει καταρχήν για το διάστημα 1η Απριλίου έως 30 Ιουνίου) 
Τα ενοίκια πρέπει όμως να καταβληθούν το αργότερο μέχρι 30.06.2022 σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να καταγγελθεί το συμβόλαιο.

6. Ιδιοκτήτες κατοικιών 
¨Όλα τα συμβόλαια δανείου που έγιναν έως 15 Μαρτίου 2020 και αφορούν πληρωμές δόσεων, τόκων για αγορά κατοικίας μπορούν να παγώσουν μεταξύ 1η Απριλίου και 30 Ιουνίου εάν ο κάτοχος του δανείου μπορεί να αποδείξει ότι έχασε λόγω της κρίσης έσοδα. 

7. Επιπλέον επίδομα παιδιών Κinderzuschlag  (δεν αφορά το επίδομα τένων -Kindergeld- που συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά κάθε μήνα) 
Γονείς που έχασαν από το εισόδημά τους λόγω του ιού καθώς έπρεπε να μείνουν στο σπίτι με παιδιά (έως 12 ετών) μπορούν να αιτηθούν  Κinderzuschlag που φθάνει έως 185 € μηνιαίως για κάθε παιδί . Στην σελίδα μπορείτε να δείτε αν και πόσο επίοδμα δικαιούστε
Μέχρι σήμερα η αίτηση είχε ως κριτήριο το μ.ο. εισόδημα των γονέων το τελευταίο εξάμηνο. Από 1η Απριλίου αρκεί το εισόδημα του τελευταίο μήνα. Η ρύθμιση ισχύει καταρχήν ως τον Σεπτέμβριο. 

8. Νηπιαγωγεία 
Σε πολλά καρατίδια της Γερμανίας θα απαλλαγούν οι γονείς από πληρωμή διδάκτρων για νηπιαγωγεία και κέντρα προσχολικής αγωγής για το μήνα Απρίλιο. Π.χ. Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Sachsen και Thüringen. Αν οι γονείς εργάζονται θα τους επιστραφούν τα χρήματα των διδάκτρων,
Επίσης αντίστοιχο σχεδιάζεται και από τα κρατίδια ( οι Δήμους των κρατιδίων) Baden-Württemberg, Schleswig-Holstein ενώ βοήθεια στα δίδκατρα ανακοίνωσε ότι θα δώσει το κρατίδο του Sachsen-Anhalt 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.