Σελίδες

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

ΑΟΚ: "Η ταξιδιωτική οδηγία" δεν περιορίζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων

Το σενάριο να συνεχίζει η γερμανική ταξιδιωτική οδηγία  όταν θα αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές (σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια ξεκινούν τέλος Ιουνίου) είναι υπαρκτό.

Ένα από τα ερωτήματα για τα οποία ο "Δορυφόρος" ζήτησε ειδικές πληροφορίες είναι αν και πόσο επηρεάζει μια ταξιδιωτική οδηγία την ασφάλεια ασθενείας (Krankenkasse).

H AOK μας απάντηση στο ερώτημα :

"Ελλάδα και περίπτωση ασθένειας" 

-  Eπίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες όπως η "Reisewarnungen"  δεν περιορίζουν το δικαίωμα του ασφαλισμένου για παροχή υπηρεσίων από τα δημόσιες ασφάλειες ασθενείας και περίθαλψης (gesetzliche Kranken- und Pflegeversicherung).

-  Eπίσημες ταξιδιωτικές οδηγίες όπως η "Reisewarnungen"  επιδιώκει να προβληματίσει τον ταξιδιώτη καθώς στη χώρα προορισμού του θα πρέπει να υπολογίζει με καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ταξίδι του. Οι 'οδηγίες"  όμως δεν περιορίζουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. 

-  Για την Ελλάδα ισχύει, στην παρούσα φάση, ότι ο ταξιδιώτης θα πρέπει να μπει σε 14ήμερη καραντίνα. Επιπλέον ο ταξιδιώτης πρέπει να κάνει τέστ για τον κορωνοιό. Δεν έχει μεν απαντηθεί από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών το ερώτημα για το ποιός αναλαμβάνει το κόστος του τεστ αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι το κόστος ενός τεστ που δεν γίνεται μετά από οδηγία του ιατρού ή αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας το αναλαμβάνει ο ίδιος ο ταξιδιώτης.

-  Υγειονονομικού χαρακτήρα υπηρεσίες στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαικού Δικαίου (το παλιό „Auslands-Krankenschein“) δεν επηρεάζονται. Δεν μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε αν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει η δυνατότητα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Μια κάλυψη των εξόδων από ιδιωτική υγειονομική υπηρεσία (δηλ. όχι δημόσια) δεν είναι κατά κανόνα εφικτή. 

-   Γι αυτό συμβουλεύουμε όσους ταξιδέψουν στο εξωτερικό να κλείσουν μια ιδιωτική ασφάλεια ασθενείας για το εξωτερικό "Auslandsreise-Krankenversicherung". Αυτή η συμβουλή είναι σημαντική ιδιαίτερα για την περίπτωση που θα χρειαστεί μεταφορά του ασθενούς από το εξωτερικό στη Γερμανία. Για το άν όμως μια  "Auslandsreise-Krankenversicherung" καλύπτει υπηρεσίες και για την πανδημία του κορωνοιού θα πρέπει να εξεταστεί με την κάθε ασφάλεια ξεχωριστά καθώς υπάρχουν γενικά για τις πανδημίες ειδικές ρήτρες.

- Ασθένειες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό που οδηγούν σε  οικονομική κάλυψη  από την ασφάλεια (Krankengeldbezug) αξιολογούνται ξεχωριστά και κατά περίπτωση. Η οικονομική κάλυψη εξαρτάται αν η ασθένεια ήταν ο μοναδικός λόγος που ο εργαζόμενος δεν μπορούσε να αναλάβει πάλι την εργασία του. Σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι μια άμεση ενημέρωση του εργοδότη. (Σημείωνεται ότι το "Krankengeld" είναι η διαδικασία κατά την οποία η ασφάλεια ασθενείας καλύπτει μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα - κατά κανόνα 6 εβδομάδες ασθενείας-  μέρος του μισθού για λογαριασμό του εργοδότη).

-    Ταξίδια στο εξωτερικό κατά τα οποία ο ταξιδιώτης είναι ήδη ασθενής καλύπτονται αφού προηγούμενα υπάρχει εκτίμηση της υγειονομικής υπηρεσίας. Για το ταξίδι στο εξωτερικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλ. που ο ταξιδιώτης είναι ασθενής πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, πρέπει να υπάρξει προηγούμενα πάντα συνεννόηση με την ασφάλεια ασθενείας. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ): Οι υπηρεσίες της ασφάλειας ασθενείας δεν επηρεάζονται μεν από μια ταξιδιωτική οδηγία αλλά υπάρχουν αρκετά σημεία που κάποιος πρέπει γενικά με τα ταξίδια να εξετάσει οπωσδήποτε πριν ξεκινήσει το ταξίδι του.

Διαβάστε επίσης: Ο εργοδότης δεν μπορεί να απαγορεύσει τον εργαζόμενο λόγω ταξιδιωτικής οδηγίας να κάνει τις διακοπές του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.