Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

28 Ερωτήσεις - Απαντήσεις για ταξίδια Ελλήνων στην Ελλάδα

Ανανέωση στοιχείων 04.08.2020
Ο Δορυφόρος επικαιροποίησε ακόμη μια φορά όλες τις βασικές ερωτήσεις όσον αφορά τα ταξίδια Ελλήνων στην Ελλάδα και δίνει τις απαντήσεις όπως αυτές ισχύουν από επίσημες ανακοινώσεις.

Η σελίδα θα ανανεώνεται κάθε φορά που θα αλλάζουν κάποια στοιχεία.

Νέα αλλαγή για την είσοδο στην Ελλάδα από 10 Αυγούστου 2020 

Η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) από 17 Αυγούστου αφορά μόνο όσους ταξιδεύουν οδικώς από τα χερσαία σύνορα.

ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ Ή ΜΕ ΠΛΟΙΟ ΑΠΌ ΙΤΑΛΙΑ


Τεστ για πτήσεις αφορά μόνο από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.


Nέα αλλαγή από 4 Aυγούστου στη συμπλήρωση της φόρμας για ταξίδι στην Ελλάδα

Στην φόρμα από σήμερα υπάρχει η ακόλουθη αλλαγή.
Για να μπεις στην φόρμα πρέπει να δημιουργήσεις έναν απλό προσωπικό λογαριασμό.

Ετσι θα μπορείς να κάνεις διορθώσεις σε αίτηση ή να κάνεις νέα αίτηση/καταγραφή στοιχείων ταξιδιού.

Αναλυτικά
1. Μόλις μπεις στη σελίδα σου ζητάει μια διεύθυνση εμαιλ.
Αν έχεις κάνει ήδη αίτηση, πρέπει να δώσεις το εμαιλ που έδωσες καταθέτοντας την αίτηση.
Αν δεν έχεις κάνει αίτηση τότε μπορείς να δώσεις όποια διεύθυνση εμαιλ επιθυμείς.
2. Δίνεις έναν κωδικό που εσύ επιθυμείς και τον επιβεβαιώνεις ακόμη μια φορά.
3. Στο εμαιλ που έδωσες θα σου έρθει αμέσως ένα λινκ πιστοποίησης. Πατάς στο λινκ και σε οδηγεί μετά στην φόρμα όπως την ήξερες μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο προσωπικός σου πλέον λογαριασμός.
4. Μέσα στο λογαριασμό σου υπάρχουν όλες οι αιτήσεις που έχεις κάταθέσει και στις οποίες μπορείς να κάνεις αλλαγές/διορθώσεις σε υπάρχουσα αίτηση (για την οποία φυσικά δεν σου έχει σταλεί ακόμη ο κωδικός) ή να κάνεις νέα αίτηση.


1. Ποιος ταξιδιώτης πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην πλταφόρμα https://travel.gov.gr/#/;
Την ηλεκτρονική δήλωση πρέπει να συμπληρώσουν όλοι όσοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα, είτε με ΙΧ, είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο ανεξάρτητα εθνότητας.

2. Πότε μπορώ να συμπληρώσω το νωρίτερο την πλατφόρμα;
Δεν υπάρχει περιορισμός. Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε την ημερομηνία / αγοράσετε το εισιτήριο μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση

3.  Πότε μπορώ το αργότερο να συμπληρώσω την πλατφόρμα;
Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί το αργότερο την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξη στην Ελλάδα .

4.  Ολοκλήρωσα την αίτηση αλλά δεν έλαβα πιστοποιητικό (εμαιλ)
Εάν δεν λάβεις πιστοποιητικό μέσα σε μια ώρα τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιο λάθος. Για το λόγο αυτό συμπλήρωσε ξανά την αίτηση.

5. Ολοκλήρωσα την αίτηση έλαβα πιστοποιητικό (εμαιλ) όχι όμως κωδικό 
Μέσα σε λίγα λεπτά έρχεται αυτοματοποιημένη επιβεβαίωση στο εμαιλ που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας . Ο κωδικός θα σας σταλεί ξεχωριστά.

6. Χρειάζεται ξεχωριστή αίτηση για τα μέλη της οικογενείας ή το φίλο/φίλη μου που συνταξιδεύουμε
Στο τέλος της αίτησης μπορείς να συμπληρώσεις όμως τα παιδιά κάτω των 18 ετών τα οποία δεν χρειάζονται ξεχωριστή αίτηση. Μπορεί να συμπληρώσεις επίσης τα ονόματα της οικογένειας αλλά παρα ταύτα κάθε ενήλικας πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση (άσχετα αν τις τελευταίες μέρες επιτρέπεται η οικογενειακή δήλωση σε μια αίτηση, προτείνουμε όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο να συμπληρώσουν ξεχωριστή αίτηση για κάθε ενήλικα καθώς κάποιοες αεροπορικές εταιρείες το θεωρούν προϋπόθεση για την επιβίβαση).

7.   Πότε θα λάβω τον κωδικό ;
Ο κωδικός θα σταλεί στον ταξιδιώτη την προηγούμενη νύχτα (μεσάνυχτα) της ημέρας που ο ταξιδιώτης θα εισέλθει στην Ελλάδα.  Δηλαδή αν η προσγείωση της πτήσης στην Ελλάδα είναι το Σάββατο, ο ταξιδιώτης θα λάβει τον κωδικό την Παρασκευή τη νύχτα.

8.  Tι γίνεται αν έχω κάνει αίτηση και δεν λάβω τελικά κωδικό την ώρα της αναχώρησής μου
Για όσους ταξιδεύουν αεροπορικώς και με πλοία ισχύει ότι αν δεν έχουν  λάβει το QR Code, θα αρκεί το επιβεβαιωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα (confirmationmail) που θα έχουν λάβει αμέσως μετά τη συμπλήρωση της πλατφόρμας. 

9 Πρέπει να συμπληρώσω και άλλα έντυπα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου;
ΝΑΙ τόσο μέσα στα πλοία (Ιταλία) όσο και μέσα στο αεροπλάνο. Π.χ. στο καράβι κάθε εταιρεία έχει το δικό της έντυπο. Καλό είναι να το εκτυπώσετε από τη σελίδα της ναυτιλιακής εταιρείας και να το έχετε έτοιμο κατά την επιβίβασή σας στο καράβι ώστε να αποφύγετε την καθυστέρηση.

10.  Η έισοδος στη χώρα με πλοίο διαρκεί συνήθως πάνω από μια ημέρα πως θα επιβιβαστώ στο πλοίο χωρίς κωδικό ;
Aν η μέρα άφιξης στην Ελλάδα είναι διαφορετική από την ημέρα της επιβίβασης (που σχεδόν σ όλες τις περιπτώσεις έτσι είναι) τότε επιτρέπεται η επιβίβαση και με το εμαιλ επιβεβαίωσης της αίτησης. Ο κωδικός θα έρθει στη διάρκεια του ταξιδιού και έτσι θα τον έχει ο ταξιδιώτης όταν φθάσει στο λιμάνι (προορισμό - εδώ βέβαια προκύπτει ένα θέμα με ταξιδιώτες που δεν έχουν smartphon).

11.  Όσοι υποβληθούν σε τεστ θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα μέχρι να βγούν τα αποτελέσματα;
Καταργήθηκε η υποχρεωτική 24ωρη καραντίνα για όσους υποβληθούν σε τεστ και μετατρέπεται σε προτροπή για τήρηση κανόνων ασφαλείας (αποστάσεις κλπ).

12.  Μέχρι πότε πρέπει ένας ταξιδιώτης να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση στην πλατφόρμα αν θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα ;
Με τα σημερινά δεδομένα μέχρι 31 Αυγούστου 2020.

13.    Πρέπει να κάνω ανάλογη δήλωση όταν αναχωρήσω από την Ελλάδα ;
Όχι, η συγκεκριμένη δήλωση γίνεται μόνο για ταξίδι προς την Ελλάδα

14.  Έλληνας, μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, που ταξιδεύει στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα θα πρέπει να δηλωθεί στην πλταφόρμα όταν επιστρέψει στην Ελλάδα ;
Ναι, όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα εθνότητας θα πρέπει να συμπληρώσουν την δήλωση αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα

15.  Για ποιον ισχύει η υποχρέωση παρουσίασης αποτελεσμάτων αρνητικού τεστ που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύει από 15 Ιουλίου (6 π.μ.)
Ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες που θα εισέλθουν στη χώρα από τα χερσαία σύνορα της χώρας (από 17 Αυγούστου). 

16. Το τεστ πρέπει να έχει γίνει και από ταξιδιώτες με αεροπλάνα και πλοία; 
Όχι αυτό ισχύει μόνο για τους τουρίστες στα βόρεια σύνορα 

17. Οι έλληνες πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν και τα σύνορα στους Ευζώνες;
Ναι, οι Έλληνες πολίτες μπορεί να εισέρχονται στην Ελλάδα και από τα σύνορα στους Ευζώνες .

18. Mπορεί ο εργοδότης κατά την επιστροφή μου να μου ζητήσει να μπω σε καραντίνα και να κάνω το τεστ ;
Ναι, αν επιστρέψεις από διακοπές σε μια χώρα που θεωρείται "επικίνδυνη" έχει το δικαίωμα. Η Ελλάδα δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. 

19. Έκανα τη δήλωση και συμπλήρωσα στη δική μου αίτηση τα στοιχεία του ανήλικου παιδιού μου. Το επιβεβαιοτικό εμαιλ που έλαβα έχει μόνο το δικό μου όνομα. Πως θα γνωρίζω ότι το όνομα και τα στοιχεία (ηλικία) του παιδιού μου έχουν καταχωρηθεί ; 

Στο τέλος του επιβεβαιωτικού εμαιλ (που θα λάβετε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της αίτησης) υπάρχει η δυνατότητα να πατήστε στο λίνκ και να δείτε όλα τα στοιχεία που έχετε καταχωρίσει στην αίτηση άρα και το/τα  όνομα/ονόματα των παιδιών και συνοδών.


Στο Εμαιλ στη γερμανική γλώσσα το λινκ βρίσκεται αμέσως μετά την φράση -Sie können das übermittelte PLF-Dokument anzeigen, indem Sie auf diese URL klicken -  στα αγγλικά μετά την φράση You may view the submitted PLF document by clicking on this URL:

Επίσης από 4 Αυγούστου μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου λογαριασμό στη σελίδα (βλέπε αρχή σελίδα κείμενο με πράσινα γράμματα)

20. Αν για να αποφύγω πιθανό τεστ στην Ελλάδα φέρω αρνητικό τεστ από τη χώρα μόνιμης κατοικίας μου πρέπει να είναι το αποτέλεσμα το πολύ 72 ώρες από τη στιγμή που βγήκαν τα αποτελέσματα ή από τη στιγμή που έχω υποβληθεί στο τεστ ;
Πρέπει να έχετε υποβληθεί στο τεστ το πολύ 72 ώρες πριν την είσοδό σας στην Ελλάδα

21. Θέλω να ταξιδέψω οδικώς στην Ελλάδα από τα σύνορα στους  Ευζώνους. Ο/η σύζυγός μου δεν είναι Ελληνίδα/Έλληνας. Θα του επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα ;
Η είσοδος στη χώρα από τα συγκεκριμένα σύνορα επιτρέπεται μόνο στους Έλληνες πολίτες. Συνεπώς -τυπικά- δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σ άλλους πολίτες ακόμη και αν ο ταξιδιώτης είναι σύζυγος Έλληνα πολίτη (βλέπε και σημείο 28)

22 Είμαστε Έλληνες θέλουμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα από τα σύνορα στους Ευζώνους. Τα παιδιά μας έχουν μόνο γερμανικό διαβατήριο. Μπορούν να περάσουν μαζί μας τα σύνορα ;
Όχι. Αν υπάρχει συνταξιδιώτης στο ΙΧ που δεν έχει ελληνικό διαβατήριο, ακόμη και αν είναι παιδιά δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος από τη συνοριακή πύλη των Ευζώνων. Υπήρξαν περιπτώσεις στις αρχές Ιουλίου που είχαν περάσει τα σύνορα, όμως τις τελευταίες μέρες σχεδν σ όλες τις περιπτώσεις τους απαγορεύεται η είσοδος. ((βλέπε και σημείο 28)

23. Τα παιδιά στην περίπτωση 22 δηλ που έχουν μόνο γερμανικό διαβατήριο, θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοιού;
Παιδιά άνω των 10 ετών, ανεξαρτήτου εθνότητας. Άρα, παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2011 και μετά.

24. Ο/η σύζυγός μου δεν έχει ελληνικό διαβατήριο. Πρέπει να παρουσιάσει αρνητικό τεστ κορωνοιού στα σύνορα του Προμαχώνα.
Από 17 Αυγούστου είναι υπχορεωτική η παρουσιάσα αρνητικού τεστ κορωνοιού έχει γίνει το πολύ 72 ώρες από την είσοδο στην Ελλάδα, θα είναι στην αγγλική γλώσσα και θα αναφέρει τον αριθμό του διαβατηρίου. (βλέπε και σημείο 28)

25. Μπορώ να κάνω το τεστ και επί τόπου στα σύνορα ;
Όχι οι εξετάσεις και το αποτέλεσματα του τεστ πρέπει να έχει γίνει πριν την είσοδο στη χώρα από κρατική ή από κράτος αναγνωρισμένη υγειονομική υπηρεσία.

26. Δεν μου ανοίγει η σελίδα ; Τι μπορώ να κάνω ;
Αλλάξτε λογισμικό πλοήγησης (browser) δηλ. αν δεν ανοίγει με Chrome, προσπαθήστε με Mozilla.

27.  Θέλω να συμπληρώσω τη χώρα διαμονής μου και βγάζει αμερικάνικες πόλεις ;
Το πιό συνηθισμένο λάθος σ αυτήν την περίπτωση είναι να έχετε ανοίξει τη σελίδα στην αγγλική γλώσσα και να έχετε πατήσει αυτόματα μετάφραση της google με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μπέρδεμα. 

28. Νέα ενημέρωση για την είσοδο Ελλήνων από τα χερσαία σύνορα 

Στην πλατφμόρμα συμπλήρωσης στοιχείων όσων ταξιδεύουν στην Ελλάδα δίνεται πλέον η δυνατότητα (σ όσους επιλέξουν την είσοδο από τα χερσαία σύνορα) επιλογής των παρακάτω συνοριακών πυλών :

Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

Σημειώνεται ότι σ όλες τις συνοριακές πύλες (εκτός της περίπτωσης του Προμαχώνα) η είσοδος επιτρέπεται μόνο σ όσους έχουν ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο. 

Δηλαδή: ΙΧ στο οποίο υπάρχει ταξιδιώτης που δεν έχει ελληνικό διβατήριο/ταυτότητα θα μπορεί να εισέλθει στην Ελλάδα μόνο από τον Προμαχώνα .

Τα παραπάνω αποτελούν επίσημα στοιχεία και ισχύουν μέχρι σήμερα που γράφτηκε η ανάρτηση.

-------

Ίσως σας ενδιαφέρει: 
Γερμανία / καραντίνα: Τι προβλέπεται με την επιστροφή μου από τις διακοπές




Για κάθε αλλαγή θα σας ενημερώνουμε από τη σελίδα μας www.doryforos.org

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ 

1 σχόλιο:

  1. σε περιπτωση που χασεις την πτηση κ κλεισεις καινουργια την ιδια στιγμη τι γινεται με το plf που δεν μπορεις εκεινη την στιγμη να κανεις καινουργιο , ταξιδευεις με το ιδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.