ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015

Διαφορές δημοσκοπήσεων και κάλπης 

Με κόκκινο είναι τα ποσοστά που απέχουν περισσότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος. Ενώ με μπλε χρώμα τα ποσοστά που είναι πιο κοντά στα αποτελέσματα.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (91,85% των ψηφοδελτίων)

Εγγεγραμμένοι 8.994.123
Ενσωμάτωση92,68 %
Ψήφισαν63,65 %
Ακυρα/Λευκά2,36 %

Εκτός Βουλής8,61 %

             ΕΔΡΕΣ  ΠΟΣΟΣΤΑ

14936,32 %
7627,87 %
176,30 %
176,04 %
155,47 %
134,72 %
134,68 %
2,44 %
1,78 %
1,78 %
1,03 %
0,63 %
0,49 %
0,13 %

ΨΗΦΟΙ: (από το 92,49%)

ΣΥΡΙΖΑ: 2.067.058
ΝΔ:          1.586.143
ΧΑ:            358.486
ΠΟΤΑΜΙ:  343.564
ΚΚΕ:          311.113
ΑΝΕΛ:       268.746
ΠΑΣΟΚ:    266.185
ΚΙΝΗΜΑ: 139.082
Εν.ΚΕΝ   : 101.488


Απόδημος Ελληνισμός: Ο μεγάλος απών των εθνικών εκλογών  


Πριν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν, αποκλειστικά και επι μακρόν, στα αποτελέσματα των σημερινών εθνικών εκλογών, στους νικητές και στους ηττημένους, ας πούμε και και κάτι για τη δική μας πλευρά. Αυτή του Ελληνισμού της Διασποράς.
Αυτή τη φορά, ο Ελληνισμός της Διασποράς απουσίαζε εντελώς από τις εκλογές.  Δεν ήταν μόνο ότι δεν υπήρξε οργανωμένη μετακίνηση ψηφοφόρων (για αυτή την πρακτική διίστανται οι απόψεις ως προς την ορθότητα), ούτε ότι συνεχίζει ο Απόδημος να μην μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, την ώρα που ένα μετά το άλλο τα κράτη δίνουν τη δυνατότητα αυτή στους πολίτες τους. Είναι και η απουσία, σχεδόν από όλα τα κόμματα, οποιασδήποτε αναφοράς στη σημασία και στο ρόλο που δίνουν στον Ελληνισμό που ζει εκτός των συνόρων, σε επίπεδο εθνικό, αναπτυξιακό, επιστημονικό.
Θα αντιτάξει κάποιος ότι μέσα σε μια τόσο σύντομη προεκλογική περίοδο, σε μια διαδικασία πρόωρων  εκλογών όπου τα κόμματα δεν κατέθεσαν καν πρόγραμμα, πως μπορει το θέμα να είναι ο Απόδημος;
Ναι, είναι αλήθεια ότι εκτός από τα θέματα οικονομίας δεν ακούσαμε θέσεις για σοβαρά και κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Παιδεία, Υγεία, Εθνικά θέματα κ.α.
Όμως, όταν στο επίκεντρο της συζήτησης για την οικονομία δεν έχεις σκεφτεί ούτε έστω το πως ως χώρα μπορείς να αξιοποιήσεις τα εκατομμύρια των Έλληνων που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό της ίδιας της χώρας, τότε πότε θα και πως θα αναφερθείς σ αυτούς.
Το σχόλιό μας δεν έχει σαν στόχο τη διαμαρτυρία και δεν είναι "παράπονο" . Είναι μια διαπίστωση που απευθύνεται στους ίδιους τους Απόδημους.
Με μια προβληματική κατάσταση των οργανωμένων φορέων "Ομοσπονδίες, Κοινότητες, σύλλογοι,, ο Απόδημος Ελληνισμός πρέπει και μπορεί να αναζητήσει μόνος του το ρόλο  που θέλει να διαδραμματίσει στις εξελίξεις.
Και αυτή η συζήτηση - αναζήτηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα από τους οργανωμένους φορείς, έστω και αν η λειτουργία τους θα δυσκολέψει το εγχείρημα.
Όπως έγραφε ένα αναγνώστης ,,δεν καταλαβαίνω την εμμονή να θέλουν να τελειώσει η μεταπολίτευση. Και μετά τι,, έλεγε το σχόλιο που έκανε. Εμείς λοιπόν, προτείνουμε - αφού  επιμένουν κάποιοι στη συγκεκριμένη διατύπωση- να ξεκινήσουμε και εμείς από τον Απόδημο μια νέα ,,μεταπολίτευση,,


Οι 6 τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την πραγματική κάλπη


Έξη εταιρίες δημοσίευσαν σήμερα το βράδυ τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τους πριν την κάλπη. Τις δημοσιεύουμε όχι τόσο προς ενημέρωση αλλά για να μπορούμε να δούμε πόσο κοντά θα είναι στους πραγματικούς αριθμούς.

Συμπεράσματα:

¨Ολες δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με ποσοστά 30,1% έως 33,5%, με ανοδική τάση.
Την ΝΔ από 24,6% έως 28,9% με οριακή άνοδο.
Το Ποτάμι (4,9%-7%) και την ΧΑ (5,5%-6%) να διεκδικούν την 3η θέση (από 3 δημοσκοπήσεις βλέπουν το κάθε κόμμα στην 3η θέση) και ακολουθούν με απόσταση πνοής ΠΑΣΟΚ (3,9%-5,5%) και ΚΚΕ επίσης με 3,9% έως 5,5%. 3 δημοσκοπήσεις βλέπουν το ΠΑΣΟΚ στην 5η θέση και άλλες 3 το ΚΚΕ.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις βλέπουν τους ΑΝΕΛ με ποσοστό μέχρι και 3,5% μέσα στη Βουλή, ενώ 2 δημοσκοπήσεις εκτός (2,2% και 2,6%).

Τέλος, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΚΙΝΗΜΑ εκτός Βουλής (από 1,6 έως 2,9%). Η εταιρεία GPO που το είχε χθες στο 3,0% έκανε σήμερα διόρθωση του αποτελέσματος 

Σχετικά με την αυτοδυναμία. Περισσότερες πιθανότητες δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο σενάριο ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί αλλά όλοι οι αναλυτές πιστεύουν ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει Κυβέρνηση μειοψηφίας (αποχώρηση ενός κόμματος από τη ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης για να επιτευχθεί πλειοψηφία).


Singular: Στις 21.30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση. Τα ξημερώματα η αυτοδυναμία (;)


Στις 21.30 την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ημέρα των εκλογών, θα γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τη Διεύθυνση της Singular Logic, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης στους δημοσιογράφους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπουργείου Εσωτερικών.

Εν μέσω ενός θολού τοπίου, όπως συμπεραίνει κανείς παρακολουθώντας τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, τα στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι, παρότι εκείνη την ώρα θα γίνουν γνωστά με βεβαιότητα τα πρώτα κόμματα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων το γεγονός ότι 2-3 κόμματα, βάσει δημοσκοπικών ευρημάτων, “παίζουν” την είσοδο τους  στη Βουλή, ενδέχεται ο τελευταίος που μπαίνει στην Βουλή να ανατραπεί στη συνέχεια της βραδιάς.

«Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν αντίστοιχη κατάσταση», παρατήρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, Μιχάλης Καρυώτογλου. Η εταιρεία έχει προβλέψει μέσω ειδικής εφαρμογής τη δυνατότητα παρακολούθησης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Ως γνωστόν από τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, καθορίζεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.
Συνέχεια εδώ

Πως επιτυγχάνεται η αυτοδυναμία. Ανάλυση της επίσημης εταιρείας εκλογών Singular


Ανάλυση της εταιρείας Singular.  Η Singular αναλαμβάνει και πάλι την μετάδοση των αποτελεσμάτων για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών.
Βάσει του Εκλογικού Νόμου, κόμματα τα οποία δεν επιτυγχάνουν να πάρουν ποσοστό που να αντιστοιχεί στο 3 % των εγκύρων πανελλαδικά μένουν “Εκτός Βουλής”, δηλαδή δεν συμμετέχουν στην κατανομή εδρών. Οι έδρες που αντιστοιχούν στα κόμματα που έχουν πάνω από 3%, καθορίζονται από το ποσοστό του κάθε κόμματος, αλλά εξαρτώνται και από το αθροιστικό ποσοστό των «Εκτός Βουλής» κομμάτων.
Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει αναλυτικά τη σχέση αυτή για το πρώτο κόμμα που λαμβάνει το πριμ των 50 εδρών.
Για παράδειγμα, με αθροιστικό ποσοστό των «Εκτός Βουλής» κομμάτων στο 2%, το πρώτο κόμμα λαμβάνει 155 έδρες με ποσοστό 41,16%.
Αν όμως το αθροιστικό ποσοστό των “Εκτός Βουλής” κομμάτων είναι 7%, ο ίδιος αριθμός εδρών επιτυγχάνεται με ποσοστό 39,06%.
Συνέχεια εδώ

Τι δίνουν εταιρίες στοιχημάτων για  τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών

Οι εταιρίες στοιχημάτων σίγουρα δεν έχουν λόγο να χάσουν χρήματα και προσπαθούν να κερδίσουν με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Ανατρέξαμε λοιπόν σε μερικές για να δούμε τις αποδόσεις που δίνουν για τα αποτελέσματα των εκλογών.
Συμπεράσματα; Σύμφωνα πάντα με τις εταιρίες.
Η πρωτιά δεν «παίζεται», την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ποντάρεις στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζεις σχεδόν τίποτε. (αυτό σημαίνει ότι θεωρείται δεδομένη).
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πιθανό να έχει ποσοστό άνω πάρα κάτω του 34,5% , αλλά δεν δίνουν πολλές πιθανότητες για αυτοδυναμία.
Η ΝΔ πιθανότερο είναι να έχει ποσοστό άνω του 28,5.
Την μάχη για την 3η θέση θα τη δώσουν ΧΑ και ΠΟΤΑΜΙ με ελαφρό προβάδισμα στη ΧΑ και με ποσοστά για τους δυο άνω του 6,5%/6,25%.
Από εκεί και κάτω ξεκινάει το παράδοξο, που σημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα. Και αυτό γιατί  στα κόμματα ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΚΙΝΗΜΑ δίνουν τις ίδιες αποδόσεις ανεξάρτητα αν τα ποσοστά είναι άνω ή κάτω από το ποσοστό που προσδιορίζουν. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια απόδοση αν ποντάρει κανείς ότι το ποσοστό του θα είναι πάνω από 4,25% όπως και αν είναι κάτω του ποσοστού αυτού.
Στο ΚΚΕ το ποσοστό είναι 5% και για τις δυο περιπτώσεις (άνω και κάτω) και για το ΚΙΝΗΜΑ (2,75%).
Οι εταιρίες θεωρούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να μπουν παρά να μην μπουν στην Βουλή οι ΑΝΕΛ, ενώ μεγάλη απόδοση (άρα μικρές πιθανότητες) δίνει το σενάριο εκλογής 8 κομμάτων στην Βουλή. Ενώ την μικρότερη απόδοση (θεωρείται δηλ πολύ πιο πιθανό) ότι θα εκλεγούν 7 κόμματα στην επόμενη Βουλή.
Τέλος, βλέπουν τον Τσίπρα Πρωθυπουργό με περισσότερες μάλιστα πιθανότητα να είναι ένα τρίτο πρόσωπο από ότι να είναι ο Σαμαράς.


Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την μέρα των εκλογών 

Για το ρόλο των δημοσκοπήσεων έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενό μας σχόλιο.  (ΕΔΩ)
Ας κάνουμε όμως μια καταγραφή των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών, δηλ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει σαφέστατα ο αέρας του νικητή που δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τα άλλα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ως μεγαλύτερη διαφορά από τη ΝΔ μέχρι και 8%. Το ποσοστό όμως του 33,5% δεν του δίνει αυτοδυναμία. Πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μια είσοδο των ΑΝΕΛ στη Βουλή θα είναι ο βασικός λόγος που δεν θα αποκτήσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμματα που μένουν εκτός να είναι στο 7% , άρα για να αποκτηθεί η αυτοδυναμία θα χρειαστεί πάνω από 37,5%.

Δείτε πως το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει αυτοδυναμία
Αυτοδυναμία
Ποσοστό κομμάτων εκτός βουλής
38.4%
5%
38%
6%
37.6%
7%
37.2%
8%
36.8%
9%
36.4%
10%
36%
11%
35.6%
12%
35.2%
13%


Στην αριστερή στήλη είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να αποκτήσει αυτοδυναμία και στη δεύτερη στήλη το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής δηλ. δεν θα πιάσουν το όριο του 3%.

ΝΔ: Της καταλογίζουν ότι στον προεκλογικό αγώνα επένδυσε στο φόβο. Η ψαλίδα της διαφοράς δείχνει να ανοίγει αντί να κλείνει. Τα στελέχη του δείχνουν ότι η μάχη είναι χαμένη. Σε αντίθεση με το 2012 μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πετυχημένο άλλωστε το τσιτάτο "το 50%των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το επιλέγουν για το πρόγραμμά του και το άλλο 50% επειδή δεν πιστεύουν ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του (σε σχέση με τις συμφωνίες με τους δανειστές)".

ΠΑΣΟΚ: Όλες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να είναι μέσα. Η 3η θέση μπορεί να μην είναι ανέφικτη με βάση τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα άλλα κόμματα (ΚΚΕ, ΧΑ, Ποτάμι) αλλά θεωρούμε ότι θα είναι το κόμμα όπου πολλοί θα αποφασίσουν αν θα το ψηφίσουν την ώρα που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κάλπη. Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

ΠΟΤΑΜΙ : Σε ό,τι αφορά την τρίτη θέση, το Ποτάμι προηγείται σε όλες τις δη­μοσκοπήσεις, υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα απόκρυψης ψηφο­φόρων της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή ψηφοφόροι της ΧΑ να μην δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις την πραγματική πρόθεσή τους και έτσι να βρεθούν μπροστά από το ΠΟΤΑΜΙ.

ΚΚΕ: Το ΚΚΕ εμφανίζεται σε ποσοστά από 4,1% έως και 5,5% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όμως σημείο που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι το ΚΚΕ δεν έχει να αντλήσει ψηφοφόρους από τους αναποφάσιστους, δηλ από αυτούς που ψήφισαν ΚΚΕ στις εκλογές του 2012 και σήμερα δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. Δεν αποκλείεται δηλαδή να συμπιεστεί ακόμη το ποσοστό του μπροστά στο ενδεχόμενο μια κυβέρνησης της αριστεράς υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ:  Κοινή διαπίστωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι οι ΑΝΕΛ θα μπουν στη Βουλή και αυτό χάρη στα «πετυχημένα» σποτάκια. !!! Οι τελευταίες δηοσκοπήσεις του δίνουν πάνω από 3%.

ΚΙΝΗΜΑ: Ο Παπανδρέου και το ΚΙΝΗΜΑ μπορεί να πέτυχαν να βρουν τρόπο να απαντήσουν -πετυχημένα είναι η αλήθεια – σε πολλά ερωτήματα για τη διετία 2009-2011 αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν μακριά από το 3%. Βέβαια το μεγάλο, σχετικά, ποσοστό αναποφάσιστων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και η τελική τους επιλογή δεν θα κρίνει μόνο την τύχη του ΠΑΣΟΚ αλλά αφήνει βάσιμες ελπίδες στο ΚΙΝΗΜΑ να διαψευστούν πανηγυρικά οι δημοσκοπήσεις. Επίσης η στοχοποίηση του Παπανδρέου δημιουργεί και «κρυφούς» ψηφοφόρους που δεν εκδηλώνονται. Από την άλλη βέβαια δεν γνωρίζει κανείς πόσο αρνητικά θα επηρεάσει η θεωρία της ,,χαμένης ψήφου,,.


Όπως αναφέραμε όμως εμείς είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στις δημοσκοπήσεις. Και πιστεύουμε με βάση τις δικές μας δημοσκοπήσεις (επικοινωνία με πολίτες), ότι και αυτή τη φορά θα πέσουν έξω και μάλιστα προβλέπουμε ΜΕΓΑΛΕΣ εκπλήξεις. 

Πόσο αληθινή είναι η εικόνα των δημοσκοπήσεων; Σύγκριση δημοσκοπήσεων και αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών.


Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις στη χώρα μας περισσότερο διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και λιγότερο την καταγράφουν. Άλλωστε οι επιτυχίες των δημοσκοπήσεων την τελευταία δεκαετία ήταν ελάχιστες.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι η κοινή γνώμη περιμένει τις δημοσκοπήσεις για να διαμόρφωση τη δική της άποψη σε σχέση με τον νικητή. Ακόμη και εάν στον περίγυρο μας δεν υπάρχει η ανάλογη εικόνα, οι δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη και δημιουργούν «κλίμα».

Εκλογές Μαΐου 2012.
Δημοσκοπήσεις δημοσίευσαν 10 εταιρίες (στις τότε εκλογές επιτρεπότανε η δημοσίευση δημοσκοπήσεων μέχρι 14 μέρες πριν τις εκλογές). Οι εταιρίες PULSE, VPRC, MRB, MARC, Kapa research, RASS, Metron Analysis, ALCO, PUBLIC ISSUE, GPO.
Στις τελευταίες τους δημοσκοπήσεις οι εταιρίες στην ΝΔ έδιναν από 20,1% (Metron Analysis) έως 25,6% (GPO).
Η ΝΔ έλαβε στις εκλογές 18,9%
Στο ΣΥΡΙΖΑ έδιναν από 9,1% (Kapa Research) έως 13% (VPRC).
O ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 16,8%
Στο ΠΑΣΟΚ έδιναν από 14% (PUBLIC ISSUE) έως 19,5% (GPO).
Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 13,2%
Στο ΚΚΕ έδιναν από 8,7% (RASS και ALCO) μέχρι 11,5% (VPRC).
Το ΚΚΕ έλαβε μόλις το 8,5% των ψήφων.
Στο ΛΑΟΣ όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό που έμπαινε στην Βουλή.
Έλαβε 2,9% και δεν πέρασα το κατώφλι του κοινοβουλίου.
Στους Οικολόγους όλες οι εταιρίες έδιναν ποσοστά που την έβαζαν στην Βουλή, της έδιναν μέχρι και 4,3% (Metron Analysis). H μόνη εταιρεία που έδινε κάτω από το 3% ήταν η VPRC που έδινε 2,5%.
Τελικά οι Οικολόγοι έλαβαν μόλις 2,9% και έμειναν εκτός Βουλής.
Τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρα Μπακογιάννη οι 7 από τις 10 εταιρίες την έβλεπαν στην Βουλή με ποσοστό 3+ ενώ έλαβε μόλις 2,7%.
Στη ΔΗΜΑΡ του Κουβέλη οι 9 δημοσκοπήσεις έδιναν από 7,9% μέχρι και 10,4%. Μόνο η Kapa Research έδωσε 5,5%. Τελικά η ΔΗΜΑΡ έλαβε 6,1%.

Εκλογές του Ιουνίου του 2012
Οι εταιρίες σε σχέση με τα πρώτα δυο κόμματα, δηλ την νίκη της ΝΔ με διαφορά 3%, δίνουν λίγο - πολύ οι 8 από τις 10 εταιρίες. Δεν πρέπει να μην επισημάνουμε όμως ότι δυο εταιρίες (PUBLIC ISSUE και VPRC) δίνουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 6% η μια και 3,5% η άλλη.
9 εταιρίες δίνουν στο ΠΑΣΟΚ πάνω από 13% ενώ το ΠΑΣΟΚ παίρνει 12,3%
Οι 9 εταιρίες δίνουν στη στο ΚΚΕ από 5,2% έως 6,7% ενώ το ΚΚΕ παίρνει 4,5%.
Στη Χρυσή Αυγή όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν από 4,1% έως 5,9%. Η ΧΑ έλαβε το 6,9% των ψήφων.

Σ αυτά αν προσθέσουμε την μεγάλη αποτυχία των exit polls στις τελευταίες εκλογές και ιδιαίτερα στις δημοτικές καθώς και την αποτυχία στις προβλέψεις στις ευρωεκλογές τότε σας προτείνουμε καλή ψήφο και αναμονή των αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα. 

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Το "ΒΗΜΑ" έδωσε το στίγμα. Με το πρωτοσέλιδο του έδειξε ότι αλλάζει γραμμή πλεύσης και θα συνταχθεί με τον νικητή. 
Νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Η αυτοδυναμία πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Και ίσως, αυτή η εξέλιξη να είναι και η καλύτερη. Να αποδειχτεί αν τελικά μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό ή αν θα ζήσουμε άλλο ένα προεκλογικό μύθο, όπως να σχίζουν τα μνημόνια και μετά να γίνονται σκληρότεροι από αυτούς που δεν τα σχίζουν. 
Στην περίπτωση που υπάρξει μια νίκη της ΝΔ ή συγκυβέρνηση με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν οι δικαιολογίες.
Εμείς πιστεύουμε -χωρίς να έχουμε διεξάγει δημοσκόπηση- ότι η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη από όσο δίνουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Άρα, με τις πρώτες δυο θέσεις δεδομένες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην 3η θέση και στα κόμματα που θα χάσουν την ευκαιρία να μπουν στη Βουλή.
Δυστυχώς, η ΧΑ διεκδικεί την 3η θέση με μεγαλύτερες αξιώσεις από όσες τα άλλα κόμματα. 
Το ΠΟΤΑΜΙ διεκδικεί επίσης, από την 3η θέση ως και περάσει στη Βουλή από τους τελευταίους. 
Στο ΚΚΕ δεν πρέπει να υποτιμούν (και δεν το κάνουν) ότι ψηφοφόροι του θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς.  Είναι βέβαιο ότι θα μπει στη Βουλή αλλά με συμπιεσμένα ποσοστά.
Ανοιχτή είναι η αναμέτρηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Και τα δυο κόμματα στη Βουλή (το πιο πιθανό), και τα δυο εκτός, ένα από τα δυο εκτός. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ σίγουρο στη Βουλή και το ΚΙΝΗΜΑ του Γ. Παπανδρέου να διεκδικεί με δυσκολία το 3% αλλά οι δυο βδομάδες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ΑΝΕΛ τέλος, φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός Βουλής.
  

Ακόμη και με 29,5 % μπορεί το πρώτο κόμμα να επιτύχει αυτοδυναμία. Όλα τα πιθανά και (απίθανα) σενάρια


Ανάλυση από τη συντακτική επιτροπή Δορυφόρου

Η αυτοδυναμία εδρών για το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές δεν είναι κάτι το απίθανο, τουλάχιστον, σε θεωρητικό επίπεδο ακόμη και αν το κόμμα δεν έχει τα συνηθισμένα ως πρόσφατα ποσοστά του 40%.

Ως δεδομένα παίρνουμε ότι βάσιμες πιθανότητες εισόδου στη Βουλή έχουν τα κόμματα:
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ

Σενάριο 1: Αν όλα τα παραπάνω κόμματα έχοντας υπερβεί το όριο του 3% εισέλθουν στη Βουλή, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 38% για την αυτοδυναμία.

Σενάριο 2: Αν ένα κόμμα από αυτά μείνει εκτός Βουλής, τότε με 36% το πρώτο κόμμα επιτυγχάνει την αυτοδυναμία

Σενάριο 3: Αν δυο κόμματα μείνουν εκτός Βουλής, τότε αρκεί το 33% για αυτοδυναμία, ενώ

στο Σενάριο 4 για την περίπτωση που 3 από τα κόμματα δεν περάσουν το 3% , τότε ακόμη και με 29,5% το πρώτο κόμμα θα καταλάβει τις 151 έδρες. 

Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙAΛΙΣΤΩΝ - το μεγάλο ρίσκο του Παπανδρέου


Τελευταία αναφορά στα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις προσεχείς εθνικές εκλογές είναι το νεοϊδρυθέν- σήμερα- νέο κόμμα ,,Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών,,, υπό τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Για τον πρώην Πρωθυπουργό η κίνησή αυτή είναι μια μεγάλη «ζαριά»μ καθώς είτε θα επιτύχει και θα επανέλθει στην πολιτική σκηνή με τους δικούς του όρους, χωρίς συμβιβασμούς σε μια σειρά πρωτοκλασσάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνεχώς έπρεπε σο παρελθόν να ικανοποιεί στο όνομα της ισορροπίας, είτε σε περίπτωση αποτυχίας να εκλεγεί θα σβήσει από τον πολιτικό χάρτη.
Ο Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τις δικές του απόψεις και να δράσει με τους δικούς του διαφορετικούς τρόπους.
Τα μειονεκτήματα του νέου κόμματος.
Ο Παπανδρέου έχει χρεωθεί τις αντιδράσεις τις κοινωνίας τα πρώτα δυο χρόνια της κρίσης, μιας κοινωνίας που έπαθε σοκ και ανακάλυψε (όχι χωρίς βοήθεια από συγκεκριμένα κέντρα) στο πρόσωπο του Παπανδρέου τον υπαίτιο όλων των αρνητικών της χώρας την τελευταία 50ετία.
Επιπλέον, έχει φανατικά απέναντί του τα ΜΜΕ και κυρίως, τα μεγάλα κανάλια (MEGA). Ενώ, παράλληλα, θα αντιμετωπίσει την επίθεση του ΠΑΣΟΚ ως «διασπαστής».
Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι λίγος .
Σε τι μπορεί να ελπίζει ο Παπανδρέου;
Ο Παπανδρέου απευθύνεται σε ένα μέρος της κοινωνίας που έχει συγκεκριμένες και "διαφορετικές" απόψεις, θέλει ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία και το κράτος.
Βέβαια, η παράδοση του ονόματός του έχει αναφορές και στη γενιά που ήταν συνοδοιπόροι του Ανδρέα Παπανδρέου και οι οποίοι μένουν πιστοί.
Η υπερβολική κριτική και επίθεση που υπέστη κατά καιρούς, μπορεί να πέρασε σ ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά θεωρήθηκε άδικη από ένα άλλο.
Στο νέο κόμμα του Παπανδρέου θα συμμετέχει η πλειοψηφία των πολιτικά «αστέγων» πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ενώ, φαίνεται να κερδίζει τους νέους που θέλγονται από τις ιδέες της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Η σημερινή εκδήλωσή στην Αθήνα φάνηκε ιδιαίτερα πετυχημένη, όμως αυτό που μετράει είναι η κάλπη. Και σε αυτή πρέπει να λάβει τουλάχιστον 3%. Θα τα καταφέρει ;

Η σταθερότητα του ΚΚΕ θα συνεχίσει

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στο ΚΚΕ
Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ) και ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ΝΔ (ΕΔΩ), ΠΟΤΑΜΙ (ΕΔΩ), ΠΑΣΟΚ (ΕΔΩ) ΧΑ και ΑΝΕΛ (εδώ).


Το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί στην χρόνια στρατηγική του επιλογή της περιχαράκωσης του χώρου του, θεωρώντας καλοδεχούμενο ότι έρθει επιπλέον . Για να το πετύχει αυτό ακολούθησε μια πολύ απλή μέθοδο. Την συνέπεια στον πολιτικό του λόγο. Μπορεί να του χρεώνεται ότι είναι οπισθοδρομικός, ξεπερασμένος και δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών όμως ο στόχος του, διατήρησης και πολλές φορές ενίσχυση των δυνάμεών του πετυχαίνει.

Αυτό βέβαια είχε ένα μεγάλο τίμημα. Στην περίοδο της σφοδρής αντιπαράθεσης λόγω της κρίσης 2009-2011 δεν φάνηκε να μπορεί να ωφεληθεί ιδιαίτερα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που κατόρθωσε να εισβάλει στον κεντροαριστερό χώρο.

Το μειονέκτημα το ΚΚΕ στις εκλογές αυτές είναι το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι του από την εκδοχή να κυβερνήσει η ,,αριστερά,, έστω και αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το ΚΚΕ στις πρώτες εκλογές του 2012 έλαβε 8,48% για να πέσει στις δεύτερες εκλογές στο 4,5% χάνοντας σαφώς προς το ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές είχε σχετικά κάτω των προσδοκιών του ποσοστό (για ευρωεκλογές) με το 6,07%.

Πάντως, στην επόμενη Βουλή θα είναι από τα πιο "σίγουρα" κόμματα.EΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Η άκρα δεξιά με Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ
Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στη Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ
Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ) και ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ΝΔ (ΕΔΩ), ΠΟΤΑΜΙ (ΕΔΩ), ΠΑΣΟΚ (ΕΔΩ),

Η Χρυσή Αυγή δεν φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά που τις έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν μερικούς μήνες. Το μεγάλο ερώτημα όμως,  είναι κατά πόσο απαντούν ειλικρινά οι ψηφοφόροι στις δημοσκοπήσεις, με δεδομένο ότι αφορά ένα κόμμα που βρίσκεται στη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση.

Η ΧΑ θα δεχτεί χτυπήματα από την ΝΔ, η οποία ελπίζει στον επαναπατρισμό δικών της ψηφοφόρων και φυσικά με τους «φυσικούς της ηγέτες» στη φυλακή θα δυσκολευτεί ο προεκλογικός αγώνας. Ο κίνδυνος να είναι τρίτο κόμμα, να λάβει δηλαδή ως τέτοιο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως και το να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση συνασπισμού των πρώτων δυο κομμάτων είναι ένα σενάριο που πρέπει να προβληματίσει από τώρα την κοινωνία, γιατί μετά θα είναι αργά.

Το άλλο εθνικιστικό και εξίσου επικίνδυνο κόμμα των ΑΝΕΛ φαίνεται πως θα δυσκολευτεί να μπει στην Βουλή. Μπορεί να εμφανίζεται ως δυνητικός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ειρωνεία είναι ότι αν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στην Βουλή τελικά,  αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (το πρώτο κόμμα). Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους ΑΝΕΛ ποσοστά στο κοντά στο όριο και λίγο παραπάνω, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δεχτούν πίεση από την Νέα Δημοκρατία που δεν θα είναι εύκολο να την αντέξουν.

Οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ θα είναι τα μόνα κόμματα από τη σημερινή Βουλή που δεν θα μπουν στην Βουλή, αφού δεν θα πιάσουν το 3%, μια εξέλιξη που εξυπηρετεί το πρώτο κόμμα. Άρα, η νέα Βουλή θα έχει 6 κόμματα + ενώ το κόμμα του Παπανδρέου δεν έχει καταγραφεί ακόμη γιατί δεν είχε ανακοινωθεί. 


EΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: 

Το ΠΟΤΑΜΙ. Θα κάνει την έκπληξη ή θα το πάρει ο κατήφορος; 

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στο ΠΟΤΑΜΙ. Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ)  ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ΝΔ (ΕΔΩ), ΠΑΣΟΚ (εδώ) Από πολλούς το ΠΟΤΑΜΙ θεωρήθηκε ως δημιούργημα του ,,συστήματος,, για να βρεθεί νέος πολιτικός χώρος ώστε να καλύψει το χώρο του ΠΑΣΟΚ που ήταν σε τροχιά διάλυσης και να μπει ως ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ.Η πρώτη παρουσία του σε εκλογές ήταν στις πρόσφατες Ευρωεκλογές που απέσπασε 6,60%. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στις εκλογές. Το ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζεται ως κάτι το "καινούργιο" και δειλά - δειλά καθιερώθηκε να θεωρείται κεντρώο κόμμα, άρα με μεγάλη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων. Συνεχίζει να αποτελεί εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να ψηφίσουν κάτι "παλιό" αλλά ούτε και "ακραίο" κόμμα.Θα μπορούσε να θεωρηθεί «σταθεροποιητικός» παράγοντας σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με κάποιο μεγάλο κόμμα (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) Τα μειονεκτήματα με τα οποία οδηγείται στις εκλογές είναι όμως αρκετά και ουσίας. Παρότι οι δημοσκοπήσεις το παρουσιάζουν να έχει σταθεροποιηθεί και μάλιστα σε κάποιες από αυτές παρουσιάζει κάποιες αυξητικές τάσεις , είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει τον πόλωση που θα προκύψει από την αντιπαράθεση των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει καταθέσει ξεκάθαρα τις θέσεις που πρεσβεύει, καθώς αυτές διατυπώνονται με το σταγονόμετρο. Θα έχει να αντιμετωπίσει ως αντίπαλο και το νέο κόμμα Παπανδρέου, τόσο γιατί έχει  προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όσο και επειδή ο Παπανδρέου πρεσβεύει το «ανοιχτό» και διαφορετικό που επιδιώκει να παρουσιάσει ο Θεοδωράκης. Η παράδοση είναι εναντίον του. Νέα κόμματα που φέρουν καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, επαναλαμβάνουν την επιτυχία, στην καλύτερη περίπτωση σε μια εθνική εκλογική αναμέτρηση και μετά τέλος. Βέβαια, οι εποχές είναι διαφορετικές. Γι αυτό το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να είναι η έκπληξη των εκλογών. Έκπληξη σε σχέση πάντα με τις δημοσκοπήσεις, η οποία μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα.

Αφιέρωμα: Εθνικές Εκλογές 2015


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χωρίς Παπανδρέου

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ 
Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ) και ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) ΝΔ (ΕΔΩ).
Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη των πραγμάτων αν ο Βενιζέλος τηρούσε την δήλωση που έκανε μετά τις πρώτες εκλογές του 2012, ότι ο λαός έδωσε συγκεκριμένο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ, το αποδοκίμασε κι επομένως έμενε να βρούνε τα υπόλοιπα κόμματα τη λύση σχηματισμού κυβέρνησης.
Τελικά μετά τις δεύτερες εκλογές στήριξε μαζί με τη ΔΗΜΑΡ την Νέα Δημοκρατία και μετά την αποχώρηση Κουβέλη συνέχισε τη συγκυβέρνηση μόνο το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.
Με τι προοπτικές βαδίζει το ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ,  πάρα την αποχώρηση Παπανδρέου αναμένεται να πλησιάσει τα ποσοστά του (ευρωεκλογές) σε ικανοποιητικό βαθμό, αφού ένα μεγάλο μέρος του αποχώρησε ήδη, εντασσόμενο  στα υπόλοιπα κόμματα το 2012. (Οι δημοσκοπήσεις της εποχής της ανατροπής του Παπανδρέου έδιναν 19%, τελικά στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ έλαβε 12%+13%, για να χάσει κι άλλη δύναμη στις ευρωεκλογές 8%). Συνεπώς, δεν είναι τόσο μεγάλη δεξαμενή για να αντληθεί ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων από το νέο κόμμα Παπανδρέου.
Βέβαια, από την άλλη υπάρχουν μόνο αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ που έχει δεχτεί μια φοβερή κριτική και του έχουν χρεωθεί όλα τα δεινά της χώρας της τελευταίας πενταετίας, γεγονός που έχει παγιωθεί ως πεποίθηση σε μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης.
Η συγκυβέρνηση του έκανε ζημιά, ακόμη και στις περιπτώσεις που στήριζε την κυβέρνηση να μην πέσει και το ίδιο φαινόταν να θέλει και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, το ΠΑΣΟΚ έχανε στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Σε ένα κόμμα με τέτοια ραγδαία πτώση ακόμη και ο καλύτερος πρόεδρος θα αποτελούσε παρένθεση (βλέπε SPD). Έτσι, ο Βενιζέλος δεν αποτελεί ατού στις εκλογές ακόμα και αν κάποιες φορές του χρεώνονται περισσότερα από όσα του αναλογούν.
Αποτελεί το ΠΑΣΟΚ στη λαϊκή συνείδηση, όπως και η ΝΔ, παλιό κόμμα και έχει να αντιμετωπίσει το μέρος της κοινής γνώμης που στέκεται αρνητικά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Όλες οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κεντροαριστερό κόμμα ,,κίνηση των 58,, ΕΛΙΑ, Δημοκρατική Παράταξη έχουν αποτύχει.
Μπορεί να ισχυρίζεται ότι με μεγάλο κόστος αποτελεί τον ,,καθοριστικό παράγοντα της σωτηρίας της χώρας,, αλλά η κοινωνία κρίνει με το πώς είναι σήμερα και όχι όπως θα ήταν αν το 2010 είχαμε πτωχεύσει.
Αν το ΠΑΣΟΚ μείνει στο ρόλο που έπαιζε χρόνια το FDP στην Γερμανία, τότε για την διαμόρφωση της μεγάλης κεντροαριστεράς, ο δρόμος περνάει μέσα από μια αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η στιγμή δεν μπορεί να είναι τώρα.
Αν θα παραμείνει ο Βενιζέλος πρόεδρος μετά τις εκλογές; Ο ίδιος δεν δείχνει να έχει σκοπό αποχώρησης άσχετα από τα αποτελέσματα και από τις πληροφορίες που θέλουν τον Σκανδαλίδη και τη Γεννηματά ήδη  να ετοιμάζονται. 
Νέα Δημοκρατία. Κερδισμένη ακόμη και αν χάσει τις εκλογές ; 

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στη Νέα Δημοκρατία. 
Για τις προηγούμενες αναφορές στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ) και ΣΥΡΙΖΑ (ΕΔΩ).
Η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να αξιοποιήσει στο μέγιστο το "αξίωμα" που ορίζει να κρίνεται πολύ πιο αυστηρά αυτός που διαχειρίζεται το πρόβλημα, από ότι αυτός που το (συν)δημιούργησε. Έτσι, ο Κ. Καραμανλής ενώ αποκρύπτει, εν γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στατιστικά του μεγέθους του ελλείμματος, κατορθώνει να μπει στο απυρόβλητο, βοηθούμενος και από τη στάση της ΝΔ του Σαμαρά, που στην πρώτη διετία αντιτάχθηκε στο μνημόνιο και συντάχθηκε με την πλειοψηφία της κοινωνίας που έπρεπε να υποστεί σκληρά μέτρα. Αυτό την οδήγησε στην χαλαρή συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου για να επανέλθει στη συνέχεια, ως υποστηρικτής ενός μνημονίου αυστηρότερου από τα προηγούμενα. Η μοναδική απώλεια ήταν η δημιουργία του κόμματος των ΑΝΕΛ, που απλά συνέχισαν την ρητορική του ίδιου του Σαμαρά στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Στις δεύτερες εκλογές του 2012, έλαβε ένα -για τα δεδομένα της εποχής- υψηλό ποσοστό (29,66%) και σήμερα διατηρεί ελπίδες (κάποιες ελάχιστες ) να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές.
Μάλιστα,από τη συνεργασία με ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε ο μεγάλος κερδισμένος, αφού οι όποιες απώλειες έπεσαν δυσανάλογα στα κόμματα της συγκυβέρνησης (όπως είχε γίνει αντίστοιχα με CDU-SPD στην Γερμανία).
Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών.
Πλεονέκτημα της ΝΔ είναι ότι αποτυπώνεται να πρεσβεύει στην κοινή γνώμη περισσότερο από όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, τη «σταθερότητα» και την αποφυγή ,,περιπετειών,,, καθώς ο κόσμος δειλά-δειλά ελπίζει ότι θα μπει η χώρα σε μια τροχιά ανάπτυξης (βοηθούν σ αυτό τα πρώτα θετικά οικονομικά στοιχεία).
Οι ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή φαίνεται να υποχωρούν δημοσκοπικά, και μπορεί να ελπίζει ότι – στο ιδιαίτερα πολωτικό κλίμα που αναμένεται - θα μπορέσει να αντλήσει ψηφοφόρους και θα αυξήσει την συσπείρωση, όπου έχει ακόμη περιθώρια.
Ο  Σαμαράς δεν έχει ιδιαίτερο εσωτερικό πρόβλημα, δεν αμφισβητείται.
Υπάρχουν όμως και μια σειρά μειονεκτήματα.
Στο όνομα της σταθερότητας, της απειλής της εξόδου από το ευρώ δεν μπορεί να περιμένει ότι θα έχει την ίδια ανταπόκριση από τους πολίτες όπως στις εκλογές του 2012.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει όσα λέει, άρα μια ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται ότι θα φέρει τα «πάνω – κάτω».
Παρότι υπάρχει ο φόβος για την ομαλότητα, αρκετοί πολίτες λόγω της κόπωσης των 7 χρόνων λιτότητας θα ήθελαν να πιστέψουν ότι με μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση ίσως τα πράγματα πάνε καλύτερα.
Η κυβερνητική λειτουργία του τελευταίου εξαμήνου (μετά τις ευρωεκλογές) ήταν καθαρά προεκλογική, που σημαίνει υπερβολές όσον αφορά τους στόχους (έξοδο ΔΝΤ κλπ) και στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις (δεν προχώρησε καμία μεταρρύθμιση). Όσο κατανοητό και να ήταν αυτό για εκλογικούς λόγους δεν ήταν θετικό για τη χώρα και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν.
Καθώς δε η ΝΔ είναι ενα "παλιό" κόμμα, υπό την εννοια ότι ιδρύθηκε στην μεταπολίτευση, το λαικό σύνθημα ,,τέλος, όλοι ίδιοι είστε" έχει ευθεία αναφορά σε αυτή.
Το πρόβλημα της ΝΔ θα ξεκινήσει την επόμενη εκλογών, αν χάσει, όπως αναμένεται. Θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση του Σαμαρά και μετά ίσως, ακολουθήσει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Πιθανότητες εκλογικής νίκης; Πολύ λίγες. Αν νικήσει η ΝΔ, τότε τη νίκη θα την έχει δωρίσει στον προεκλογικό αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Όπως και να έχει όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι μετά το ΣΥΡΙΖΑ η κρίση έβγαλε έναν δεύτερο μεγάλο νικητή. Την ΝΔ. Όχι επειδή "κέρδισε", αλλά επειδή "έχασε" πολύ λιγότερα από όσα έχασαν οι υπόλοιποι, παρότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να υποστεί στρατηγική ήττα.

Εθνικές Εκλογές 2015: Οι κερδισμένοι της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές αξιώσεις να εκλεγεί πρώτο κόμμα.

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στις εθνικές εκλογές με αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Eίχε προηγηθεί αναφορά στη ΔΗΜΑΡ (βλέπε ΕΔΩ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που εισέπραξε τη συντριπτική πλειοψηφία των δυσαρεστημένων της κοινωνίας για τα μέτρα που επιβλήθηκαν από όταν ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση. Το 2009 είχε μόλις 4,6% και ήταν το τελευταίο κόμμα που κατόρθωσε να περάσει το όριο του 3% για να μπει στη Βουλή, πίσω από το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ.
Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σήμερα, μια διαφορά από 2,5%  έως και 7% από τη ΝΔ, ενώ -ανάλογα με το αποτέλεσμα της κατανομής των αδιάθετων- ακόμη και με ποσοστό κάτω του 40%, μπορεί να κατακτήσει και αυτοδυναμία.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ σ αυτές τις εκλογές.
Με εξαίρεση τη μικρή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ το '89 ο ΣΥΡΙΖΑ (τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) δεν έχει συμμετάσχει στην Κυβέρνηση και θεωρείται (σε μετρήσεις) λιγότερο «διαφθαρμένο» κόμμα από τα άλλα.
Η κρίση και τα μέτρα έχουν κουράσει την κοινωνία. Η αγωνία με κάθε επίσκεψη της τρόικας για νέα μέτρα, η πίεση από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, έχει προκαλέσει εξαντληση στον κόσμο που θέλει να ελπίζει ότι μετά από τόσες θυσίες, κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, του το υπόσχεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει, αν κερδίσει τις εκλογές, σε μια περίοδο που τα σκληρά μέτρα δείχνουν να βρίσκονται προς το τέλος και τους δείκτες της οικονομίας να  βελτιώνονται.  Θεωρητικά θα του είναι εύκολο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αρχίσει τις παροχές και να υπόσχεται καλύτερες μέρες.
Το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα μας οδηγήσει εκτός Ε.Ε. δεν έχει την ίδια δυναμική, όπως στις τελευταίες εκλογές και αυτό όχι τόσο γιατί άλλαξε ρητορική ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – η κοινωνία δεν πιστεύει, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις στελεχών του, ότι θα φθάσει στα άκρα τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τέλος, στα θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ηγεσία της Ε.Ε. (και κυρίως η Γερμανία) βάλλεται από πολλούς για την εμμονή της στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική (βλέπε σημερινό Spiegel). Η κριτική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά γενικά την Ευρώπη. Η ελάχιστη απόκλιση από αυτή την πολιτική θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των διαπραγματεύσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει και αρνητικά,
γι αυτό άλλωστε, παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου δεν ανεβαίνει σημαντικά στα ποσοστά.
Η πολυγλωσσία που παρουσιάζουν τα στελέχη του προκαλεί σύγχυση. Μπορεί σε μεγάλο βαθμό να είναι κεντρική επιλογή για να ικανοποιήσει όλες τις τάσεις, αλλά αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις συζητήσεις «καφενείου» κυριαρχούσε το σλόγκαν πριν την εκλογή Προέδρου ότι «η κυβέρνηση θέλει να φύγει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αναλάβει».
Εκτός όμως, των οικονομικών μέτρων και των πολιτικών ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει και σε πολλά άλλα θέματα του δημόσιου βίου τα οποία μέχρι στιγμής αποφεύγει, αλλά όταν αναγκαστεί να το κάνει δεν είναι βέβαιο ότι θα βρει συμμάχους σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων του.
Η κυβερνητική συνεργασία. Το ΚΚΕ έχει απορρίψει τη στήριξη σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρα τα μόνο κόμματα που σήμερα ταυτίζονται στην οικονομική ρητορεία μαζί του, είναι οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή. Με τη Χρυσή Αυγή αποκλείεται η συνεργασία, άρα μένει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που για την εικόνα του δεν θα ήταν ότι καλύτερο. Βέβαια, το ΣΥΡΙΖΑ θα τον βόλευε μια συνεργασία με ένα από τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), καθώς ανα πάσα στιγμή θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για τη μη τήρηση πολλών εκ των προεκλογικών του δεσμεύσεων.
Το μεγαλύτερο όμως αρνητικό που θα έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι και η Ελλάδα έχει «κουράσει» την Ευρώπη με την μη τήρηση των υποσχέσεών της, ενώ παράλληλα διαφαίνονται στον ορίζοντα οικονομικά προβλήματα πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, όπως της Ιταλίας και Γαλλίας που δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν αυτό, τελικά, οδηγήσει την ΕΕ σε πιο αυστηρές πρακτικές αγνοώντας ακόμη, και τα προβλήματα από μια έξοδο της χώρας μας από την Ένωση.
Μετά τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου, κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν να μειώνεται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον προεκλογικό αγώνα, με επικρατέστερο όμως, το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι με διαφορά πρώτο κόμμα και να διεκδικήσει αυτοδυναμία (στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ ή άλλο κόμμα που είναι σήμερα στη Βουλή δεν μπουν στην επόμενη Βουλή). 

Βασικά σημεία του ελληνικού εκλογικού νόμου

Οι 250 από τους 300 Βουλευτές εκλέγονται με απλή αναλογική από τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 3,0%. (Το όριο του 3% αποτελεί στοιχείο του πλειοψηφικού συστήματος και βασίζεται στην ανάγκη της δημιουργίας σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας)
Τις υπόλοιπες 50 έδρες λαμβάνει το πρώτο κόμμα (bonus). 
Το θεωρητικά ελάχιστο ποσοστό για να επιτύχει κάποιο κόμμα σίγουρη αυτοδυναμία είναι το 40.4% (101/250). Όμως, το ελάχιστο ποσοστό αυτοδυναμίας 40.4% επί των εγκύρων είναι μεταβαλλόμενο και  ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα που τελικά μένουν εκτός Βουλής. 
Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι θα μείνουν εκτός Βουλής το ΛΑΟΣ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ και όλοι μαζί έχουν λάβει ένα ποσοστό περίπου 7%, αυξάνεται αυτόματα το ποσοστό, άρα και οι έδρες των κομμάτων που έχουν μπει στη Βουλή, αφού μετράνε στην κατανομή των εδρών μόνο οι ψήφοι που έχουν λάβει τα κόμματα πάνω από το όριο του 3%.
Ένα παράδειγμα: Αν ένα κόμμα λάβει 600.000 ψήφους σε 6.000.000 ψηφίσαντες, τότε έχει ποσοστό 10%. Αν όμως αφαιρεθούν π.χ. 1.000.000 ψήφοι που έχουν πάρει τα κόμματα που μένουν κάτω από το 3% δηλ εκτός Βουλής τότε το ποσοστό των εδρών που θα του κατοχυρωθεί από κατανομή θα είναι το 12% των 250. Γι αυτό το λόγο, όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στην βουλή, τόσα περισσότερο δυσκολεύει η διαδικασία ένα κόμμα να πάρει αυτοδυναμία.

Σήμερα: Το τέλος της ΔΗΜΑΡ; Η μάχη μεταξύ του ,,θέλω,, και του ,,πρέπει,, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.


Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής
Το  χθεσινό ναυάγιο της εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΔΗΜΑΡ ανέδειξε άλλο ένα κόμμα προς εξαφάνιση από τον πολιτικό  χάρτη της χώρας. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αρχηγός του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο δημοφιλέστερος πολιτικός - σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις.
Η ΔΗΜΑΡ είχε μια παρουσία ως κόμμα που είχε κερδίσει τη συμπάθεια των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν το ψήφιζαν στις εκλογές. Ο πολιτικός λόγος ήταν μακριά από υπερβολικούς τόνους, φανατισμούς και εξέφραζε με συνέπεια την αριστερή realpolitik.
Όλα αυτά είναι αρκετά να καθιερώσουν ένα κόμμα στην πολιτική σκηνή, όχι όμως, όπως αποδείχτηκε, σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η αρχή του τέλους φαίνεται πως έφθασε όταν η ΔΗΜΑΡ έπρεπε  να φερθεί ως κόμμα εξουσίας, δηλ μετά τις δεύτερες εκλογές του 2012. Αν δεν έδινε λύση στο σχηματισμό κυβέρνησης και οδηγούσε για άλλη μια φορά τη χώρα στις εκλογές θα είχε πρόβλημα τόσο στο χώρο της όσο και σε ένα μέρος της κοινωνίας. Βέβαια, με την είσοδο στην κυβέρνηση θα εισέπραττε την αποδοχή μέρους της κοινωνίας, αλλά όχι του συνόλου του κόμματος της.
Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν ήταν απλή. Ήταν από τις λίγες κυβερνητικές  συνεργασίες που έχει ζήσει η χώρα με τη ΝΔ να συμπεριφέρεται αλαζονικά προς τους άλλους δυο κυβερνητικούς συμμάχους (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Οι εσωτερικές αντιδράσεις και οι σκόπελοι στα οικονομικά προγράμματα ενίσχυσαν την αμφισβήτηση και έτσι η ΔΗΜΑΡ αναζητούσε όπως φάνηκε έναν λόγο να αποχωρήσει. Η αφορμή βρέθηκε με την περίπτωση του "ξαφνικού θανάτου" της ΕΡΤ από τον Σαμαρά.
Από εκεί όμως, ξεκίνησε και η δημοσκοπική κατρακύλα με αποκορύφωμα τις ευρωεκλογές και το μικρότερο του 2% αποτέλεσμα.
Το λάθος, τελικά, ήταν ότι έφυγε από την Κυβέρνηση ή ότι μπήκε στην Κυβέρνηση.  
Τίποτε από τα δυο. 
Το αποτέλεσμα υπήρξε λογική συνέχεια της απόφασης ενός μικρού κόμματος που βρέθηκε στη θέση να αναλάβει ρόλο εξουσίας και να λάβει αποφάσεις στην πράξη και όχι σε θεωρητικό επίπεδο. Το εκλογικό σώμα της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν ξεκάθαρο στο τι ήθελε, ανεξάρτητα της όποιας απόφασης λήφθηκε. 
Η ΔΗΜΑΡ ακολούθησε ακριβώς, την ίδια διαδρομή με το ΛΑΟΣ.
Στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα σε μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. 
Άλλη μια περίπτωση που έπρεπε να λάβει απόφαση, διχάζοντας τον κόσμο της. Η realpolitik κατέγραφε ότι δεν υπήρχε λόγος πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Η εκ νέου όμως, ταύτιση με τα κυβερνητικά κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) θεωρήθηκε ακόμη χειρότερο σενάριο. Τελικά, για άλλη μια φορά διασπάστηκαν οι ψήφοι της και στην προσπάθεια συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να επιλέξει την δημουργία ενός ευρύτερου κυβερνητικού χώρου της Αριστεράς, λειτούργησε ως το μεγάλο κόμμα και έβαλε τους όρους του παιχνιδιού: "Ελάτε μαζί για να προσθέσετε ότι έχετε και αν κατορθώστε να εκλέξετε και κάποιον καλώς, αν όχι δεν σας χρειαζόμαστε".
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα αναζητήσει ως σανίδα σωτηρίας τη συνεργασία με οικολόγους. Όμως, αυτές μόνο ως απεγνωσμένες προσπάθειες μπορούν να εκληφθούν που δεν αναμένεται να αποφέρουν κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο φανερώνουν την αγωνία της ΔΗΜΑΡ, να εκλιπαρεί μήπως και μπει στη Βουλή.
ΔΗΜΑΡ τέλος; Δύσκολα θα διαψευστεί το σενάριο, λέμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου