Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Joachim Gauck: Να εξεταστούν οι δυνατότητες κατοχικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα

Με συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung o Πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck τάσσεται υπέρ της διερεύνησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των αποζημιώσεων που διεκδικεί η Ελλάδα λόγω του β΄ παγκόσμιου πόλεμου.

,,Ως Πρόεδρος δεν μπορώ να εκφράσω διαφορετική άποψη από αυτή της Κυβέρνησης, αλλά θα παρακολουθήσω  με ενδιαφέρον τη συζήτηση και τις διαφορετικές προτάσεις που θα ικανοποιούν το αίτημα πολλών Ελλήνων για μια είδους αποκατάσταση.
Δεν είμαστε μόνο αυτοί που είμαστε σήμερα, αλλά και οι απόγονοι αυτών που στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άφησαν τα ίχνη μιας επαίσχυντης καταστροφής  στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, για την οποία γνωρίζαμε για πολύ χρόνο  πολύ λίγα πράγματα.
Είναι σωστό μια χώρα που έχει ιστορική συνείδηση, όπως είναι η δική μας , να ερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αποκατάσταση,,

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας είχε πέρσι τέτοιο καιρό επισκεφτεί το χωριό Λιγγιάδες στα Γιάννενα και είχε δηλώσει έκπληκτος για όλα όσα είχε δει και ακούσει. Είχε παραδεχτεί τότε, ότι δεν γνώριζε τη διάσταση των ζημιών και καταστροφών που είχε υποστεί η Ελλάδα στο β΄παγκόσμιο πόλεμο από τους κατακτητές.  Την έλλειψη αυτής της γνώσης για τις επιπτώσεις στη χώρα μας από τη γερμανική κατοχή επανέλαβε και στη σημερινή συνέντευξή του.

Πηγή:  http://www.sueddeutsche.de/politik/bundespraesident-im-sz-interview-gauck-regt-wiedergutmachung-fuer-kriegsverbrechen-in-griechenland-an-1.2461218

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.